Svi pričaju o novom Saint Laurentu – zašto?

02.03.2017.

Revija kultne modne kuće ponovno je predmet rasprava

Kad je riječ o Yves Saint Laurentu, njegovoj ostavštini i estetici koju bi kuća danas trebala slijediti, mišljenja su podijeljena i najčešće dijametralno suprotna. U tom duhu, Slimaneov Saint Laurent je od početka kod dijela publike izazivao oduševljenje, dok su se drugi pitali što se zaboga događa, a konsenzusa, čini se, neće biti ni u Vaccarellovoj eri.

Kolekcija koju je za Saint Laurent upravo prikazao u Parizu nastavlja u smjeru naglašene seksualnosti, subverzije pa čak i perverzije, što je u neku ruku logično, ali istovremeno pomalo passé, barem u obliku kako ih vidi Vaccarello.

 

 

Seks i provokacija mogu biti mnogo više od crne kože, mikrominica, dekoltea i golih grudi, iako su spomenuti motivi ipak najefektniji u stvaranju atmosfere kojoj je Vaccarello očito stremio. Reviju je podijelio na dva dijela – prvi, primjereniji danu je uz sve te minice ponudio traperice, pletivo i shearling jakne, dok je drugi u punom sjaju predstavio Vaccarellovu party djevojku i njenu glamuroznu, baršunastu, štrasom optočenu i, opet, vrlo provokativnu garderobu.

Kožne haljine u svojim brojnim iteracijama, ponekad s naglašenim rukavima, ponekad s izrazitim volanima, svakako su potvrda vrhunskog umijeća Saint Laurent ateljea koji se jednako uspješno igra i grubom kožom i nježnim baršunom, a pažnju su privukle i naborane čizme izrađene u nekoliko verzija, s petom u kojoj je bilo pomalo nemoguće hodati, a koje će bez sumnje postati hit sezone. Ipak, kad se podvuče crta, očekivalo se više.

 

 

Je li u tome problem? Očekujemo li previše? Ne treba zaboraviti da je najvažnija potvrda uspjeha kolekcije ona financijska, a ako ona ispuni očekivanja, subjektivni dojmovi kritike neće biti osobito važni. Kako god bilo, ostaje pretpostavka (ali i želja) da će Vaccarellov Saint Laurent s vremenom postati nešto više od sad već pomalo neuvjerljivih provokacija, baš kao što je svojevremeno i Yves bio mnogo, mnogo više.

Maja Karnik
Fotografije: Getty Images/Guliver

Pročitajte i...

Koje nadnaravne sile vladaju svijetom mode?

Vječna ljubav mode i mistike

Yves Saint Laurentova jakna postigla rekordnu cijenu na aukciji

Šljokičasta, svilom obložena jakna srušila je rekorde

Zabranjeni dokumentarac o Yves Saint-Laurentu napokon ugledao svjetlo dana

Intimni zapisi posljednjih trenutaka dizajnerova života

Najnovija modna ljubavna veza? Hrana i piće, od kave Saint Laurent do keksa Celine

Najnoviji trend naći će mjesto na stolu, a ne u našim ormarima

Yves Saint Laurent: Predstavljen novi parfem za žene, LIBRE!

sinoć je neo-renesansna palača u samom srcu Zagreba, Muzej Mimara, odisala luksuzom i mirisnim potpisom Yves Saint Laurenta

▲ Povratak na vrh