Tko je ovogodišnji dobitnik Kraljičine nagrade za britanski dizajn?

15.02.2020.

I koji će član kraljevske obitelji uručiti nagradu?

Sjećate li se povijesnog trenutka kad se je prije dvije godine britanska kraljica Elizabeta II prvi puta pojavila na modnoj reviji? Fotografija na kojoj se vidi kako sjedi pored još jedne, doduše, modne kraljice- Anne Wintour na LFW-u obišla je svijet i zaokupila pažnju ne samo poklonika mode, nego i mnogo šireg kruga pratitelja kulturnih događanja.

Kraljica je te godine uručila inauguralnu nagradu „Queen Elizabeth II Award for British design“, tada još nepoznatom, a danas vrlo cijenjenom, Richardu Queenu. Nagrada je namijenjena mladim britanskim dizajnerima koji ne samo da dizajniraju iznimno kreativne kolekcije, već svojim radom doprinose zajednici, bilo održivom proizvodnjom ili radom kojim pomaže održavanju lokalnih tradicija i stvaranjem novih radnih mjesta. Prošle je godine nagradu primila mlada menswear dizajnerica Bethany Williams, iz ruku Camille, vojvotkinje od Cornwalla. Upravo je objavljeno da će ove godine nagradu primiti dizajnerica Rosh Mahtani, koja stoji iza popularnog brenda nakita Alighieri. Nagrada će joj biti uručena slijedećeg utorka u sklopu London Fashion weeka, a ostaje vidjeti koji će joj je član kraljevske obitelji uručiti. Nažalost Meghan Markle je zbog odluke da napusti kraljevske dužnosti izvan igre, ali šuška se da ćemo u toj ulozi vidjeti Kate Middleton.

 

Rosh Mahtani je do modnoga svijeta došla pomalo neuobičajenim putem- u Oxfordu je studirala francuski te talijanski i otkrila je veliku ljubav prema radu Dante Alighieria, posebice prema njegovom najpoznatijem djelu- Božanstvenoj komediji. Nakon završetka studija, umjesto nastavka karijere u struci, počela je dizajnirati zlatni nakit inspiran svojom najdražom knjigom. Nakit posebnog šarma ubrzo je osvojio klijente i modnu kritiku, a sada je njegovu vrijednost (sve kolekcije koriste odgovorno nabavljene materijale, te se proizvode u srcu Londonskog tkz. Kvarta nakita-ulici Hatton Garden, čime pomažu lokalnoj zajednici i povećavaju zaposlenost), prepoznala i sama kraljica.


Piše: J.R.

Fotografije: Instagram, Profimedia

Pročitajte i...

Bestseller Andréa Leona Talleya otkriva mračne strane rada s Annom Wintour

"The Chiffon Trenches" pruža behind the scenes pogled u intrige modne industrije

Smak svijeta je blizu: Anna Wintour ne izlazi iz trenirke

Slavna urednica američkog Voguea jednom je navodno konstatirala kako je „Kim Kardashian najgori izum nakon sandala s čarapama“. A onda se predomislila i stavila ju na cover. Simbolički gledano, nova Kim u njezinom životu definitivno je - sportska odjeća!

Nizu otkazanih događaja pridružila se i Met Gala

Otkazana najvažnija modna večer godine

Što smo vidjeli prvog dana muškog London Fashion Weeka?

Posljednji trendovi s tjedna muške mode

▲ Povratak na vrh