Tko su nova imena na domaćoj modnoj sceni?

08.05.2019.

Mlade nade oduševile publiku na petom izdanju DIPMOD-a

Čaroban prostor Francuskog paviljona u Zagrebu u ponedjeljak je 6. svibnja bio domom petog izdanja DIPMOD-a, manifestacije koja već tradicionalno predstavlja kolekcije mladih i još neafirmiranih modnih dizajnera, studenata diplomskog studija modnog dizajna na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu. I ove je godine stručni žiri DIPMOD-a proglasio pobjedničku kolekciju, a najbolja kolekcija osvanut će u editorijalu magazina ELLE 20. lipnja.

 

 

 

Kao manifestacija koja daje priliku mladim nadama da po prvi puta pokažu svoj rad javnosti, DIPMOD je dosad utisnuo značajan pečat hrvatskoj modnoj sceni, a čemu u prilog govore mnoga zvučna imena koja je ovaj događaj dosad iznjedrio. Danas cijenjeni dizajneri Matija Čop, Damir Begović, Saša Hortig, Nikola Barbir i Jelena Holec samo su neki od njih. Pod budnim okom mentorice i profesorice Jasminke Končić i ove je godine DIPMOD, na pisti Francuskog paviljona, pokazao što mogu mlade nade modnog dizajna te potvrdio kako se domaća modna scena ima čemu veseliti. Uz posebne goste programa, Matiju Čopa, Miju Kovač i Ivanu Janjić, koji su publici prikazali svoje sjajne modne vizije, javnosti su se predstavila i tri nova imena na sceni, a o kojima ćemo zasigurno još mnogo čuti: Filip Čančer, Mina Dobrić i Tena Zovak.

 

 

Za svoju kolekciju Frank G. Deviant Voice Filip Čančer je inspiraciju pronašao u arhitektonskim rješenjima Franka Gehryja, a ona su mu poslužila kao predložak za implementaciju skulpturalnih i dinamičnih arhitektonskih oblika u odjevnu siluetu. Osim toga, svojoj je modnoj viziji unio i dašak ulice pa je u svoje odjevne komade ukomponirao i moment uličnih grafita koji predstavljaju ilegalnu komponentu i odražavaju devijantnost suvremenog urbanog prostora, ali su često od njega neodvojivi.

 

 

I Mina Dobrić svojom kolekcijom Line No. 1 proučava ulogu urbanog prostora, ali u posve drugom kontekstu. U njezinom su slučaju to milijunski japanski gradovi kao sinonim za izumiranje sve većeg broja različitih životinjskih vrsta. Koristeći grafički jasne vizuale podzemnih željeznica japanskih gradova, dizajnerica radi apstraktne uvećane predloške za tisak na tekstil od kojeg oblikuje odjevne siluete koje siluetom prate izgled ugroženih vrsta poput divovskog salamandera, crvenokapog ždrala, amami kunića, tupika i brojnih drugih.

 

 

Tena Zovak svoju je modnu viziju sazdala na proučavanju intime mentalnog prostora. Kolekcija Disc – 12 temelji se na istraživanju stigmatizacije mentalnog poremećaja u modernom dobu te pokušaju konceptualiziranja tabua “ludog genija“ kroz likovnu umjetnost i modni dizajn.  Tena istražuje poveznicu između mentalnih poremećaja i kreativnosti, a svoju je kolekciju nadogradila autoportretima koji su nastali unutar radionice koju vodi s udrugom čiji članovi pate od mentalnih oboljenja.

 

 

Kao i svake godine do sada, stručni je žiri DIPMOD-a, proglasio pobjedničku kolekciju. Damir Begović, Nambi Kezić, Jasminka Končić, Mare Milin i Sanja Švraka, članovi stručnog žirija, kao najbolju kolekciju ove diplomske godine proglasili su onu Tene Zovak koja je oduševila zrelim pristupom, dosljednošću i pedantnom razradom teme, a DIPMOD je još jednom dokazao kako među mladim snagama koje dolaze ima itekako mnogo potencijala koji treba poticati i graditi.

 

Piše: T.L.
Fotografije: Ive Trojanović

Pročitajte i...

Koja će mlada snaga hrvatskog dizajna odnijeti DIPMOD nagradu za najbolju kolekciju?

Otkrijte koje ćemo revije gledati na zagrebačkoj modnoj manifestaciji

Pogledajte sjajne kolekcije mladih snaga hrvatskog dizajna

U ponedjeljak će se u predvorju kina SC održati još jedan DIPMOD, revija diplomskih kolekcija studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta

Uronite u svijet raskošnih recikliranih tekstilnih kolaža Marine Orlić

U četvrtak 18. siječnja u TTF Galeriji zagrebačkog Tesktilno - tehnološkog fakulteta u 14 sati otvara se izložba poznate pulske umjetnice Marine Orlić intrigantnog naziva "Poetika stare krpe"!

Dobrodošli u klub Tropicana!

 Nikad se nećemo zasititi uzoraka koji nas asociraju na tropske krajeve, njihove živopisne nijanse te svu raskoš egzotične flore i faune...

Stilska inspiracija: Tamara i Salomé Mory

Moderni pariški chic lijepih sestara

▲ Povratak na vrh