Veliki povratak modnih trendova iz hipi ere

26.06.2020.

Think retro – ove sezone veliki povratak doživljavaju hipi suknje, košulje sa špic kragnom i bluze s mašnom 

Iako se kći poznate američke konzervativne aktivistkinje iz sedamdesetih, Phyllis Schlafly, definitivno ne slaže s načinom na koji je njezina majka portretirana u novoj mini seriji “Mrs. America” (u kojoj je glumi Cate Blanchett), morala je priznati jedno: kostimografkinja Bina Daigeler odradila je vraški dobar posao rekreirajući njezin modni stil. “Moja mama ni u dućan subotom ujutro nije išla nedotjerana, a kamoli pred TV kamere“, konstatirala je Anne Schafly Cori. A Phyllis je itekako često gostovala na televiziji tih godina, u vrijeme žustre borbe za ratifikaciju Amandmana o jednakim pravima, zauzevši ulogu zaštitnice tradicionalnih vrijednosti američke obitelji, u kojoj se riječ “pussy” naglas izgovarala jedino kad je bila riječ o košulji s takozvanom pussy bow mašnom (koju je ova konzervativka rado nosila).

Serija nas je potaknula da razmislimo o tome dokle smo dogurale u borbi za ženska prava, prikazujući koliko su konzervativci licemjerni (Phyllis je smatrala da je ženi mjesto kod kuće, a sama je većinu vremena provodila izvan nje, lobirajući za svoje ciljeve) te kako su se doživljavale feministice (Schlafly konstatira kako one samo žele “ustavni lijek” za svoje probleme, odnosno nepronalaženje supruga), ali i to koliko je moda sedamdesetih bila zabavna, inspirativna i – kontradiktorna. U istoj su se državi žene jednakih godina odijevale drastično drukčije. Dok su ormari tzv. stepfordskih supruga bili puni konzervativnih twinsetova,  ispeglanih bluza s mašnama i pristojnih malih šešira, hipijevke i feministkinje à la Gloria Steinem svoju su borbu vodile u trapezicama, poluprozirnim t-shirtima i slamnatim šeširima široka oboda. Sve su ove lookove iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća u svojim kolekcijama za proljeće/ljeto 2020. rekreirale slavne modne kuće. Zvonolika traper-haljina Celine nalik je nečemu što ste vjerojatno već vidjeli u bakinu fotoalbumu, baš kao i bež košulje špic kragne s revije Victorije Beckham. Street style heroine diljem svijeta jedva čekaju da lockdown završi da pa ponosno prošeću gradom ono što su izvukle iz bakina ormara. Ili Victorijina.

 

 

Napisala: Jasmina Rodić

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

4 hit serije s moćnim ženama koje su obilježile sezonu

Idealne girl power serije za lijena ljetna popodneva i skrivanje od najvrućeg dijela dana

Obožavamo stil Kelly Wearstler

Eklektična estetika dizajnerice interijera

S kime se svađa Lana Del Rey i zašto?

Povodom izlaska novog albuma, Lana kaže da «nije da nije feministkinja, ali…»

Dobrodošli u klub Tropicana!

 Nikad se nećemo zasititi uzoraka koji nas asociraju na tropske krajeve, njihove živopisne nijanse te svu raskoš egzotične flore i faune...

Kakva mama takva kćer. Ili?

Glumica Liv Tyler je od Bebe Buell naslijedila ljepotu i karizmu,  iako se nisu oduvijek najbolje slagale. No, danas svojoj majci, nekadašnjoj hard core  partijanerici, više ništa ne zamjera.

Shopping vodič: Tie-dye ili službeni uzorak korona sezone

Čini se da su se sve influencerice i svi celebrityiji spontano uskladili oko službene uniforme korona sezone

▲ Povratak na vrh