Versace na sudu zbog kopiranja

04.04.2018.

Britanski brend No Fixed Abode podigao je tužbu protiv Versacea, tvrdeći da je talijanska dizajnerska kuća kopirala njihov logotip lava

Osnivačica brenda No Fixed Abode, Emma Mann, podigla je tužbu prošli mjesec na Britanskom sudu pravde na Odjelu za intelektualno vlasništvo. Osnivačica tvrdi da je logotip lava koristi otkako je pokrenula brend 2013. godine i unatoč upozorenjima Donatelli Versace, ona taj dizajn i dalje koristi.

Mann je u tužbi navela pokušaj rješavanja problema prije podnošenja tužbe, ali stranke nisu došle do rješenja.

Nakon što je 30. siječnja 2018. godine No Fixed Abode zaprimio obavijest da je njihov zaštitni znak registriran u Uredu za zaštitu tržišnog natjecanja Europske unije (“EUIPO”) za uporabu na odjeći i modnim dodacima, Mann je podnijela tužbu tvrdeći da je Versace koristio logotip na više od 220 različitih proizvoda iz svoje glavne kolekcije te njihove linije Versus Versace.

Zahvaljujući onome što No Fixed Abode tvrdi da je klasično ponašanje Versacea, a ne samo “jednokratni slučaj”, zatražena je zabrana korištenja, što će odmah i trajno spriječiti Versace da koristi navodno krivotvoreni dizajn lava. Britanski brend je također zatražio novčanu odštetu vezanu uz Versaceovu navodnu neovlaštenu uporabu znaka.

Prema Mannovim riječima: “Dok se No Fixed Abode osjeća polaskano jer je Versace odabrao zadržati svoju važnost tako što je pronašao inspiraciju u urbanom uličnom brendu kao što je naš, u interesu autorskih prava, ideja, stila i vizija čini se da su granice između inspiracije jako mutne.”

No, pitanje je hoće li za No Fixed Abode ovo biti lagana borba. Naime, zaštitni znak britanskog brenda je lav, ali uz natpis “No Fixed Abode Individual Anarchism London” kao što stoji u registraciji znaka. Imajući to na umu, Versace bi mogao iskoristiti to u svojoj borbi jer su za svoju odjeću koristili logotip lava, ali nigdje nisu koristili tekst “No Fixed Abode Individual Anarchism London”.

Piše: A.D.
Foto: Versace / Instagram

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh