ELLE Intervju: Mirjam Krajina, dizajnerica novih “it” torbi RAW BAG

07.12.2020.

O inspiraciji i ideji za novu kolekciju RAW BAG popričali smo s modnom dizajnericom Mirjam Krajinom

Upoznali smo te kao dio dvojca Kralj & Krajina, te kasnije kroz tvoje samostalne kolekcije, u kojima si dizajnirala ponajviše odjeću. Kako to da si se odlučila ovaj puta predstaviti i torbice?

Sve je počelo u karanteni tijekom prvog vala u 3. mjesecu kada sam, umjesto da budem na terenu, na nekom filmskom ili kazališnom projektu, bila doma kao i svi ostali. Jedini izlaz bio je otići u dućan po namirnice te sam često čekajući u redovima za blagajnu razmišljala koliko su ružne ove vrećice u kojima nosimo namirnice, zar je moguće da još uvijek nismo prešli na bioplastične ambalaže ili zašto barem ne nosimo namirnice u velikim papirnatim škarniclima kao u filmovima. Tada sam došla na ideju da sebi napravim shopper bag koji ću nositi u kupovinu koji će biti cool i trajan. Prvenstveno sam htjela napraviti recikliranu vrećicu za kupovinu, te sam tijekom rada na kolekciji otkrila mogućnost da napravim nešto estetski prihvatljivo.

Upravo je genijalno da si od običnih, naoko potrošnih plastičnih vrećica uspjela stvoriti ovako poželjan modni dodatak! Otkrij nam nešto o procesu kojim nastaju torbe? I kako si uopće došla do ideje izrade torbica od tih svakodnevnih artikala?

Još na fakultetu na kolegijima dizajna tekstila prof. Koraljka Kovač često nam je pričala o reciklaži i kako napraviti nešto od odbačenog materijala, krenula sam od svoje smočnice gdje sam našla iskorištene vrećice od kojih sam htjela napraviti trajniju vreću za kupovinu,  naravno uz beskrajno ponavljajuće principe pokušaja i pogreški, na moje veliko ushićenje nakon nekog vremena došla sam do zadovoljavajućih rezultata.

Osim vrlo pozitivnom (i aktualnom) tematikom recikliranja, smanjenja otpada  i održivosti, kolekcija torbi osvaja i jako privlačnim dizajnom! Torbe izgledaju apsolutno fantastično i jako fresh zbog divnih boja i jako inovativne “zgužvane” forme! Reci nam nešto i o samoj  estetskoj strani kolekcije: kako si se odlučila za “pop art” paletu jarkih boja, jesi li imala neke reference u smislu inspiracije?

Ova paleta jarkih boja došla je od jedne estetski nevjerojatno zanimljive supkulture La S.A.P.E. koja me inspirira već godinama, a radi se o pokretu koji je nastao u Republici Kongo gdje se pripadnici ove supkulture svojim odijevanjem izdižu iz loših životnih uvjeta i standarda te svojom siluetom mijenjaju identitet. Promatrajući Sapuere u pejzažima smeća, otpada i ruševina pažnju su mi privukle žarke boje u koje se odijevaju, a zgužvane forme podsjećaju na odbačene i iskorištene djelove plastike ili papira koje prevladavaju u njihovu okolišu.

Na fotkama kampanje vidim da torbe dolaze u više veličina, formi i boja. Koje su sve veličine, boje i forme dostupne te gdje ih i po kojim cijenama zainteresirani mogu nabaviti?

RAW BAG torbe dolaze u više veličina i boja, od najmanjih u koje stane maska, ruž i ključevi, srednjih, pa do velikih shopper bagova za laptop ili za namirnice. Vrlo je bitno naglastiti da je svaka torba unikatna, vodootporna i ručno rađena. Sve informacije i vizualne prezentacije možete naći na Facebook stranici i na Instagramu.

Kolekciju RAW BAG torbica hrabro si predstavila u vrijeme pandemije. Pretpostavljam da to ima mnoštvo otežavajućih, a vjerojatno i koju olakšavajuću okolnost (npr. rast online shoppinga…). Kako bi ti opisala launch usred ove situacije ?

Iako je na kraju sve uspješno plasirano, bilo je dosta neizvjesno kako sastaviti tim i kako odraditi snimanje u ovakvim uvjetima, no imala sam najbolje moguće suradnike: Ivanu Pavić koja je bila zadužena za kreativno vodstvo, talentiranog fotografa Denisa Butorca i Anju Polić koja je bila model kampanje, uz njihovu ogromnu inspirativnu energiju uspjeli smo napraviti nešto cool i uz to se i zabaviti.

Iako je kolekcija predstavljena tek nedavno, imaš li već zacrtanu viziju tj. daljnje planove za brend ?

Vrlo sam pozitivno iznenađena reakcijama ljudi i podršci koju su mi dali nakon plasiranja prve kampanje.  Dugoročno planirano u razvoju brenda naglasak će biti na potrazi za većim opsegom i različitim mogućnostima recikliranja i materijala koji će se reciklirati, a trenutno radim na mini blagdanskoj kolekciji RAW BAG torbica.

Piše: Jasna Rausavljević

Foto: Kristina Vrdoljak, Denis Butorac

Pročitajte i...

amber valletta

Sentimentalna priča o održivoj modi: Karl Lagerfeld x Amber Valletta

Muza odala počast slavnom dizajneru novom kolekcijom torbi od održivih i inovativnih materijala

Brigitte Bardot

Francuski chic: Odabrali smo 10 traka i obruča za kosu po uzoru na Brigitte Bardot

Stilski evergreen koji će unijeti poželjnu dozu retro ženstvenosti u svaku kombinaciju

Najpoželjnija 'shopper' torba sezone govori više od riječi

Predimenzionirane torbe predmet su obožavanja već sezonama, a isti trend nastavit će se i ovog proljeća, ali u jednoj sasvim posebnoj izvedbi

Louis Vuitton Fornasetti

Neobična modna suradnja Louisa Vuittona i Fornasettija

Kreativni dijalog između modne kuće i atelijera spaja antičku umjetnost i suvremeni dizajn

Najbolje torbe i torbice za sezonu jesen/zima 2021.

Na modnim pistama prodefilirale su velike, male, lakirane i fluffy, inovativne i vintage, a ono što možemo zaključiti o trendovima za predstojeću sezonu može se svesti pod postmodernističku krilaticu - 'Anything goes!'

▲ Povratak na vrh