Kostimi likova Downton Abbeyja inspirirani slavnim siluetama

07.01.2014.

Kostimografkinja popularne britanske serije priznaje koji su joj dizajneri inspiracija

Nagrađivana britanska dramska serija Downton Abbey započela je u prvoj sezoni radnjom koja se odvijala 1912., a trenutno se nalazi u 20-im godinama prošlog stoljeća.

“U to je doba bilo mnogo slavnih dizajnera koji su mi poslužili kao inspiracija. Neke haljine iz ormara Lady Mary, koju glumi Michelle Dockery, podsjećaju na komade francuske modne kuće Vionnet. Lady Rose MacClare, koju glumi Lily James, često nosi veste jer su dvadesetih svi poludjeli za tartanom zahvaljujući činjenici da plemstvo pletivo nosi čak i u svakodnevnom životu, a ne samo kad se bave sportom”, izjavila je kostimografkinja Caroline McCall za portal Style.com dok je opisivala rad na brojnim kostimima serije s povijesnim predznakom.

“Mnoge su haljine inspirirane Lanvinom koji postoji od 1889., što se najbolje primjećuje kod Edith, koju glumi Laura Carmichael jer živi u Londonu, novinarka je i želi izgledati ženstveno. Mnogo sam vremena provela proučavajući modne ilustracije s početka 20. stoljeća Francuza Georgea Barbiera”, dodala je Caroline.

Kako bi izgled engleskih dama bio autentičan, Caroline je koristila i neke komade koji zaista potječu s početka 20. stoljeća. Najveći problem bio je u njihovu nalaženju.

“Korisitili smo podosta vintage haljina, no njima je najčešće potrebna restauracija. Kupovala sam ih na aukcijama ili vintage sajmovima i jako su skupe”, priznala je kostimografkinja.

“Preskupo je kupovati savršeno očuvane haljine pa bih ih uzimala i ako su bile uništene. Za nas rade ljudi kojima nije problem oživjeti takve komade”, nadodaje Caroline.

 Tekst: Cover Media
Foto: screenshot

Pročitajte i...

Kuća Lanvin slavi 130 godina postojanja posebnom capsule kolekcijom

Limitirana kolekcija inspirirana bogatom arhivom

Povijest francuske mode kroz predivne ilustracije Megan Hess

U novoj knjizi „Elegance: The Beauty of French Fashion“

Nova kampanja brenda Lanvin pokazuje da su na pravome putu

Prva kampanja pod dizajnerskom palicom Bruna Sialellija

Može li novi kreativni direktor francuskom brendu Lanvin vratiti stari sjaj?

Otkriven novi kreativni direktor francuske modne kuće

Serija koju smo svi obožavali uskoro i na filmskom platnu

Popularna britanska serija uskoro postaje film!

▲ Povratak na vrh