Volite vintage? Ovo su zagrebačke adrese koje morate posjetiti!

08.06.2020.

Zagrebačka prevoditeljica Ivana Ostojčić velika je ljubiteljica vintage komada pa smo je zamolili da s nama podijeli svoje tajne lokacije za jedan nezaboravan old school shopping!

Za početak, kamo krenuti ako želimo vintage komad?

Nije lako naći dobar vintage u Zagrebu. Devedeset posto toga je samo obični second hand bez neke vintage priče. Meni su još uvijek najdraža “ adresa” mamin ormar i ostava. A tu su, naravno, i ormari i tavani tuđih mama i baka tj. mali interni buvljaci, garage sales i swap parties – na jednom takvom nabavila sam i kaput koji je dizajnirala Žuži Jelinek. Obožavam zaviriti u “Ulični ormar” u Jurišićevoj, gdje uvijek nađem krasnih haljina i suknji.

Kaput Žuži Jelinek? Ispričajte nam malo više o njemu?

Riječ je o šarmantnom smeđem kariranom kaputiću iz pedesetih s etiketom na kojoj piše “Žuži Jelinek, Zagreb Ženeva”, a koji sam kupila od prijateljice na njezinom internom buvljaku. Pozvala me na stranu i rekla mi da ima nešto što ću ja najviše znati cijeniti. Kaput je inače pripadao njezinoj baki.

Tko organizira buvljake s vintage odjećom, osim vaših prijateljica?

Postoji udruga Buried Clothes koja organizira Vintage Bazaar vikend u Kulturnom centru Mesnička i to bude uvijek sjajno.

Kad je vintage u pitanju, što najviše volite – odjeću, nakit ili namještaj?

U zadnje vrijeme manje kupujem odjeću, a više nakit. Obožavam starinski nakit, a divnog bidermajer i art deco nakita ima u Zlatarni Gjoni, koja se kao i “Ulični ormar” nalazi u Jurišićevoj – općenito mi je jako drago to mjesto, prava mala old school zlatarna s drvenim vitrinama i puno vintage i tradicijskog nakita.

 

A kad je u pitanju vintage namještaj?

Kad je pak u pitanju namještaj, na sajmu antikviteta na Britancu znam naći manje komade namještaja i detalje za dom, lampe, okvire, a padne i poneka torbica :)


Za kojim ste odjevnim predmetom ili accessoireom, koji je vezan za neka prošla vremena ili trendove, posebno ludi?

A iako nije vintage, obožavam šešire iz Šešira Škrgatić s Kvatrića, osjećaj je pravi starinski jer se sve radi u malim serijama ili prilagođava po mjeri.

 

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Ivana Ostojčić (privatna arhiva)

Pročitajte i...

Reunion restoran hilton

Uživajte u obiteljskom ručku uz dječje animatore u ReUnion restoranu hotela Canopy by Hilton Zagreb

Odličan ReUnion restoran u Branimir Mingle Mallu već je prepoznat kao sjajan izbor za nedjeljni ručak uz obitelj i prijatelje. Od ove nedjelje, 13. lipnja, od 13 do 16 sati, uživajte u dobrom društvu uz izvrsnu ponudu ukusne hrane po izboru iskusnog chefa kuhinje Marinka Topalovića.

Aleksandra Dojčinović multimedijalnim butikom oživjela centar Zagreba

Nagrađivana dizajnerica i poduzetnica proširila svoje poslovanje na čak 270 kvadrata mode i luksuza

6 kultnih filmova u kojima su kostimografiju radili dizajneri A liste

Neke od najboljih kostimografija u filmskoj povijesti potpisuju Gaultier, Balmain, Chanel...

Otvoren je najveći zabavni park u Family Mallu na Jankomiru!

Zabavni park u Family Mallu jednako će oduševiti djecu i roditelje. Dok djeca uživaju u raznovrsnim pustolovinama, roditelji shoppingiraju i uživaju u miru s pogledom na djecu uz kavu i kolač.

O tetovažama, njihovoj privlačnosti i implikacijama

Iako kultura tetoviranja nikad nije bila popularnija, recentna istraživanja pokazuju da su tetovaže i dalje razlog stigmatizacije, u doslovnom i prenesenom značenju, čak i među samim “kolegama po inku”

Behind the scenes: Kako se zapravo snimaju scene seksa

Učimo od koreografkinje zaslužne za fantastičnu senzualnost u seriji "Normal People"

▲ Povratak na vrh