Zašto se muškarci boje ružičaste?

19.12.2019.

Otkako je macho gorostas Jason Momoa odjednuo pink odijelo za dodjelu Oscara, ništa nije isto.

Jedva smo se navikli da u svojim finim kremicama nalazimo otiske njihovih prstiju, a naši kućni alfa mužjaci već su krenuli korak dalje i počeli “posuđivati” stvari iz naših ormara. Big deal, pa mi već desetljećima haračimo po njihovim! Hmm, to baš i nije isto… Ili možda ipak jest?

Poruku, telegrafski kratku i jasnu, dobivamo od rođenja. Roza robica za curice, plava za dečke. Curice nose haljinice. Dečki nose hlače. Curice vole Barbike. Dečki vole Action Mana. Barbikina odjeća je ružičasta i šljokičasta, Action Manova nije (istini za volju, ružičaste šljokice baš i nisu idealne za kamuflažu)… Ti su stereotipi pustili korijenje tako duboko da nam je teško zamisliti da se ružičasto odijelo s izvezenim cvijećem u 18. stoljeću smatralo vrlo muževnim, da su bogate viktorijanske obitelji dečkiće odijevale u roza, a njihove sestrice u plavu, ili da je ružičasti spektar boja sve do 40-ih godina prošlog stoljeća imao izraziti muški predznak. Nitko ne zna točno ni kako ni zašto, ali rodna asocijacija uz ružičastu naglo se preokrenula početkom 40-ih, kad su tadašnji trendseteri zacrtali novi smjer, definitivno zapečaćen u pedesetima: roza za curice, plava za dečke.

Digitalna revolucija promijenila je svijet iz korijena, no roza-plavi dječji univerzumi i dalje uporno odražavaju rodno uvjetovane stereotipe i predrasude koji, za promjenu, posebno limitiraju populaciju s XY kromosomima: za dečkiće su roza haljinice i lutke “zabranjeno područje”, dok curice već dugo trčkaraju uokolo u plavim hlačicama s autićem u ruci. Ne tako davno, žena u hlačama bila je kontroverzna, pa i skandalozna pojava. No dok smo mi u posljednjih sto godina izborile ne samo pravo glasa nego i pravo na sve moguće inačice hlača i drugih tradicionalno maskulinih komada, muška se odjeća mijenjala puževim koracima, ne zadirući ni pedlja u “ženski teritorij”.

Zašto tako teško vidimo širu sliku, zašto nam je prva (a često i jedina) pomisao da je muškarac koji nosi naušnice homoseksualac? Timothee Chalamet, Ezra Miller i Harry Styles, nove muške zvijezde showbiza, koje bi u 20. stoljeću vjerojatno definirali kao seks simbole, danas slikovito demantiraju takve predrasude. Sva trojica su heteroseksualci, sva trojica uživaju ugled (ne samo) kod svojih vršnjaka – i sva trojica s jednakom lakoćom nose ružičaste modne dodatke i skinny jeans, sportske komade i odijela s cvjetnim aplikacijama, štrasom i šljokicama. I nisu jedini!

Više o turbulentnoj povijesti ružičaste, o budućnosti binarnih odjevnih kodova i konkretnim modnim primjerima koji predstavljaju emancipaciju od tradicionalnih kanona muškosti saznajte u posljednjem, siječanjskom izdanju Ellea.

 

Piše: Ana Ahel

Fotografije: Elle siječanj 2020.

Pročitajte i...

Intervju: Mirna Rustemović

O sjećanjima, strahovima i rascjepima

Ženska torbica: povijest jedne ljubavi

Za nekog su statusni simbol, za nekog nužno zlo, za nekog mala škrinja tajni, za nekog divna uspomena na dragu osobu ili period života...

Veliki godišnji horoskop

Što vas sve čeka u nadolazećoj godini?

Greta Gerwig : Junakinja našeg doba

Diskretni šarm Grete Gerwig

Martin Margiela - čovjek koji je mijenjao lice mode, a nikada nije pokazao svoje

Novi dokumentarac o anonimnom geniju: Margiela in his own words

Intervju: Marija Kulušić

Manje je uvijek više

▲ Povratak na vrh