Zašto se tvorac prvog virtualnog supermodela našao pod kritikom modnog svijeta?

17.07.2019.

Virtualna muza

U samo dvije godine, digitalna manekenka Shudu se pojavila u Vogueu i WWD-u, predvodila je kampanje za Balmaina i Ellessea, a svoj prvi crveni tepih slavila je na dodjeli filmskih nagrada BAFTA 2019. godine na kojima je nosila Swarovski.

Većina mladih modela ne postiže tu vrstu slave i karijernih dostignuća u životu. Ali opet, sa 178.000 Instagram sljedbenika, izrazito simetričnih karakteristika i nevjerojatno blistavom kožom, Shudu nije bilo kakav model. Ona je doslovno nestvarna!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shudu (@shudu.gram) on Oct 14, 2018 at 10:07am PDT

Shudu je djelo bivšeg modnog fotografa Cameron-Jamesa Wilsona, koji je, nakon što je postao razočaran svjetom modne fotografije, odlučio početi učiti kako crtati 3D crteže preko tutorijala na YouTubeu. “Uvijek sam volio crtati i stvarati likove, kad sam počeo shvaćati da moje srce nije u fotografiji, odlučio sam se na 3D dizajn”, kaže Wilson. Koristeći program nazvan Daz 3-D, stvorio je lik Shudu još u proljeće 2017. godine.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shudu (@shudu.gram) on Apr 22, 2017 at 6:31pm PDT

“Želio sam stvoriti snažnu pojavu koja slavi ljepotu koja nije dovoljno zastupljena u medijima”, objašnjava Wilson. Shuduova slika ubrzo je postala viralna i podijelili su je Fenty Beauty i Tyra Banks, koja je mislila kako se radi o pravom modelu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shudu (@shudu.gram) on Feb 5, 2018 at 8:25am PST

 

No, kada je u otkriveno kako iza tamnopute digitalne manekenke stoji bijelac, kritike su krenule sa svih strana. Najžešće kritike upućene Wilsonu su da profitira od Shuduova rada, uzimajući potencijalne poslove od pravih crnkinja. Wilson inzistira, međutim, da Shudu nikada nije zaposlena umjesto postojećih crnih modela. “Kada se robne marke odluče za Shudu, one je ne uzmu umjesto pravog modela, već jer je virtualni model i žele potaknuti raspravu o tehnologiji u modi.”, brani se Wilson.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ashanti 🦋🐝 (@iamashantinicole) on Dec 24, 2018 at 12:07pm PST


Model Ashanti Hildreth također kaže da nije zabrinuta zbog virtualnih modela koji uzimaju potencijalni posao, “ako razmislite o tome, vjerojatno je daleko skuplje zaposliti nekoga da napravi virtualni model, predstavi ga i virtualno uredi odjeću na njima, kad biste mogli unajmiti pravi model i odjenuti ga i jednostavno fotografirati”, kaže Ashanti.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Balmain ima nove ekskluzivne digitalne supermodele

Balmain Army ima nove zanimljive članove

Divni Uterqüe komadi za stylish boravak u prirodi

Inspiracija za piknike i šetnje po prirodi

50 nijansi bež: kako Rosie, Irina, Pernille i druge stylish žene nose bež komade

Izabrali smo najbolje tonalne outfite koje ćemo rado kopirati

15 dnevnih haljina u kojima se vidimo ove sezone

Cijela abeceda proljetnih hitova: od Acne Studios do Zimmermanna

▲ Povratak na vrh