Anatomija (i dijagnostika) stila: zašto nas uporno fascinira ubojita moda Villanelle?

20.04.2020.

Kostimografija u seriji Killing Eve igra nekoliko važnih uloga

Kratki odgovor? Zato što je fantastična! Ali moda koju Villanelle bira i kombinira nije tek estetska nadgradnja u relativno klasičnom krimi zapletu, nego pomaže oblikovati njezinu psiho(pato)logiju unutar narativa. A ništa nas ne privlači kao tabu, posebno tabu u Dries van Noten odijelu… ili Molly Goddard haljini… ili prljavo-ružičastom Burberry baloneru… ili Alexander McQueen crnoj čipki…

Jedna u nizu stvari koje Villanelle čine toliko privlačnom protivno našem moralnom kompasu vidni je užitak s kojim živi i radi svoj, erm, posao. Svako je ubojstvo malo umjetničkog djelo, predstava s odgovarajućim kostimima i rekvizitom, kroz koju se zabavlja, posve samouvjerena i drsko ekscentrična. Iako je moguće donekle raspoznati njezin privatni ukus kroz seriju, Villanelle se zapravo u svakom trenu poigrava s različitim stilovima, stvarajući totalni look u skladu sa situacijom u kojoj igra te koju uvijek dijelom i režira.

Villanelle je ipak djevojka u srednjim dvadesetima i na neki način živi sve naše mladenačke fantazije (osim možda što se prirode same karijere tiče): ima prekrasan stan u centru Pariza, nepregledno mnoštvo dizajnerskih odjevnih komada, te potpunu slobodu i samostalnost izvan kratkih konkretnih poslova, koji ju uostalom vode na putovanja diljem svijeta… S druge strane, njezina hladna ubojita priroda djeluje gotovo katarzično u svijetu u kojem su rodne uloge klaustrofobične, a diskriminacija živa i zdrava. Na neki način Villanelle utjelovljuje istovremeno naše najmračnije i najsvjetlije fantazije – pobunu protiv svijeta, ali u dizajnerskom outfitu…

No njezin stil kao i estetika spomenutog pariškog stana teško su uhvatljivi upravo zbog eklekticizma koji s jedne strane signalizira njezinu mladenačku raspršenost, dok s druge strane ukazuje i dijelom na njezinu psiho(pato)logiju. Njezin je karakter u suštini nedorečen, neizgrađen i fragilan, disocirana je od stvarnosti i lišena normalne empatije, zbog čega joj neprestano klizanje iz uloge u ulogu toliko godi. U skladu s njezinom pretpostavljenom psihopatijom, Villanelle bolne unutarnje praznine kompenzira igrajući uloge, dijelom promatrajući ljude kao tek funkcije u dinamici njezina života, igračke koje ne zaslužuju da se nad njihovom sudbinom zastane. Pritom se emocionalno veže isključivo za ljude za koje osjeća da vide i razumiju njezinu suštinu, ali je uvijek iznova i nužno razočarana jer je ta žudnja iluzorna te u krajnjoj konzekvenci – nemoguća.

Sve kostimografkinje Killing Eve dosad držale su se recepture koja koordinira modnu klasiku s ekstravagantnim komadima i vintage dodacima. Također u skladu sa psihologijom lika, Villanelle je kameleonka, ali koristi svaku moguću prigodu da izrazi svoj ekstremni karakter modnim izborima, što je još jedna dimenzija njezine nevjerojatne privlačnosti – ne boji se ničega! Iako često bira lijepe, instagramibilne outfite (i pritom otvoreno prezire instamaniju), voli statement komade, neobične modne sudare i ništa nije over-the-top ako je u skladu s time kako se ona taj dan osjeća.

Učiniti psihopatiju naličjem lijepog, ženskog lica nije nov potez, no radikalne antijunakinje tog tipa još uvijek su u drastičnoj manjini cjelokupne mainstream krimi produkcije, a Killing Eve bezobrazno uživa u poigravanju rodnim stereotipima i dio tog užitka slijeva se izravno u istančanu kostimografiju. Sve u vezi tog malog hitoidnog remek-djela drži nas u potpunoj hipnozi i ne možemo prestati gledati.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Ovo su četiri vježbe koje biste prema Harvardovoj studiji trebali ponavljati svaki dan

Vježbe koje će usporiti proces starenja i poboljšati generalno zdravlje

For Crying Out Loud ili o plakanju

Svi smo iskusili da nam osjećaji prerastu obujam prsa, počnu silom navirati na oči i spuštati nam se niz obraze u tankim mlazovima. Iako se ponekad ljutimo što nam oči propuštaju protiv naše volje, rijetko što toliko pročišćuje kao kvalitetna porcija plakanja. No kolika je važnost plača danas, kad se čini da suze više ne moramo toliko kriti? 

Ovih 7 fantastičnih žena stari sa stilom. Mudro zbore, poslušajte ih

“Darling, learn these two words: Fuck. Off.” - Helen Mirren

▲ Povratak na vrh