Insta Blic: putujemo s @jonajour

05.06.2019.

10 pitanja za vaše omiljene blogerice

Žuti njujorški taksiji, šetnje pitoresknom avenijom Madison, proljeće na šarenoj Malti, neukrotive pješčane dine Maroka, čarobni San Francisco… Volite li putovanja, a na Instagramu vam je najdraže izgubiti se među fotografijama travel profila, tada je virtualna adresa Jone Tonković ona na koju se svakako isplati kliknuti follow.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jona Tonkovic ➳ Croatia (@jonajour) on


Jona je studentica i profesionalni lutalica. Ako je suditi prema njezinim fotografijama na Instagramu, Jona nikada nema mira. U njezinoj su se putovnici naredala putovanja u Ameriku, Afriku i Europu, a ona ih je, kao prava zaljubljenica u fotografiju, sve ovjekovječila i kreirala divan Instagram profil koji može poslužiti kao sjajna inspiracija kada ne znate za koju biste destinaciju bookirali idući let. Kako bismo doznali nešto više o njezinim brojnim putničkim pohodima postavili smo joj deset kratkih pitanja, a ona nam je otkrila i kako uređuje svoje fotografije, što njezini pratitelji najviše vole, što nikada ne bi objavila na Instagramu te još mnogo toga.

Omiljena fotka na mom profilu:

Nikako se ne mogu odlučiti za fotku, ali imam dva najdraža grida. Prvi je prošlo “tropsko” ljeto koje sam provela u New Yorku. Kažem tropsko jer je bilo toliko vruće i zagušljivo da smo jedva disali, a da ne govorim o svojoj kosi koja je u New Yorku,  (zbog najviše vlažnosti zraka tijekom ljeta), bila neukrotiva.

 

 

A nakon grida iz New Yorka, slijedi proljeće koje sam provela na Malti. Tamo je temperatura zraka već od veljače bila oko 20 stupnjeva što je bilo idealno za guštanje na plaži.

 

 

Najdraže sjećanje s mojih putovanja:

S obzirom da sam već spomenula 2 najnedavnija putovanja, sljedeće mi pada na pamet Sahara i Afrika koja mi je ostala u sjećanju kao nešto najposebnije do sada. Imala sam osjećaj da sam ušla u dokumentarac koji sam gledala kao dijete. Djeca koja trče oko škole usred pustinje odjevena u bijele košuljice, ljudi koji voze bicikle po užarenom saharskom pijesku bez utabanih puteva… Vožnja na devama do šatora u unutrašnjost pustinje na +40 gdje nakon zalaska sunca vidiš zvijezde kristalno čisto, a u snu se probudiš od hladnoće jer se temperatura tijekom noći spustila za 20 stupnjeva.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jona Tonkovic ➳ Croatia (@jonajour) on

Moj stil u 3 riječi: creative traveller style

Za dobar Instagram profil najvažnije je: biti strastven u onome što radiš, vjerojatno je to moto za sve u životu. Raditi ono što znaš da bi uvijek radio, no matter what. Tvoj hobi, nešto u čemu uživaš. Ja bih vjerojatno uvijek našla način da putujem i fotografiram.

Najdraži Insta profili: inspiraciju nalazim u mnoštvu različitih profila, od cvijeća do fashion krpica, od travel profila do potpuno umjetničkih profila. Ne mogu se odlučiti za samo par profila jer bih mogla napisati A4 stranicu punu onih inspirirajućih u jednom dahu. Profil koji mi je posebno ostao u sjećanju još od osnovne škole, (jer sam pola svog vremena provodila gledajući fotke na tada popularnoj platformi DeviantArt), je @oprisco koji prvo svoje slike uslika analognim fotoaparatom, izradi ih, a tek onda prenosi u digitalni oblik.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jona Tonkovic ➳ Croatia (@jonajour) on


Na Instagramu nikad ne bih objavila: selfie, onaj u ogledalu s napućenim ustima i kupaonskim ploćicama iza sebe. Preferiram #advancedselfie :)

Da je moj Insta profil pjesma bio bi: I’m gonna tell my momma that I’m a traveller, I’m gonna follow the sun. Parov Stelar- The Sun.

Provjereni recept za dobru fotku: dobra ideja je najvažnija, sjećam se da sam u srednjoj imala dobre fotke s vga kamerom svog Sony Ericsson mobitela na tipke.

Moji followeri najviše vole: najspontanije i najslučajnije fotografije. One za koje ja mislim da su obične, a oni mi daju do znanja da sam im uspjela prenijeti osjećaj i trenutak.

Da sutra nestane Instagram bila bih: sve isto što i sada, samo bi, umjesto na Instagram, kliknuli na drugu društvenu mrežu i vidjeli cijelu galeriju. Možda bi interesantnije pitanje bilo: “Gdje bi svi bili da sutra nestane internet?” :)

Piše: T.L.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Raj na zemlji: Palawan

Nije čudo da je ovaj prekrasni filipinski otok dobio nagradu 'Travel + Leisure's Best Awards 2020' za “najbolji otok na svijetu”: njegova je obala prepuna idiličnih snježno bijelih plaža s kristalno čistim morem, a za posebni dojam tu su dramatične vapnenačke litice…

3 skrovite plaže na Visu za otočko stanje uma

Otkrijte sakrivene dragulje na jednom od naših najljepših otoka

U ovom chic hotelu na Santoriniju se definitivno vidimo

Tko kaže da ne možemo već početi planirati buduće zaslužene odmore?

Maštamo o chillanju uz ove bazene

Inspirativne lokacije za odmor iz snova

▲ Povratak na vrh