Moj stil: Andrea Ercegović

Andrea Ercegović
03.09.2013.

Što nadahnjuje stilske odabire vlasnice dućana Vešmašina, modne meke urbanih fashionistica?

Andrea Ercegović, osnivačica i vlasnica über-cool multibrendovskog dućana Vešmašina na zagrebačkoj Opatovini, oduševila nas je svojim eklektičnim stilom u kojem s lakoćom spaja vintage i casual odjevne komade s dizajnerskim nakitom. Upravo tako zamišljena je i Vešmašina, čiji je interijer najbolji odraz Andreinih multikulturalnih svjetonazora i urbane estetike.

Nakon studija menadžmenta i marketinga u Švicarskoj te diplome na londonskom Gemological Institute of America, Andrea se vratila u Hrvatsku sa željom da svoju ljubav i strast prema modi i nakitu prenese domaćoj publici, i to na način neuobičajen na ovim prostorima.

Miks odjeće, accessoirea, modernog i starinskog namještaja oplemenila je zabavnim detaljima koje donosi sa svojih putovanja poput staklenih posuda, plastičnih ptica i plišanih igračaka, a dok razgovaramo, zvučnu kulisu dućana veselo nadglasava zveket narukvica na njezinim rukama, koje su već postale njezin svojevrsni zaštitni znak.

Kako je nastala Vešmašina?

Unatoč tome što je kupovina preko interneta ovdje bila još u povojima, čim sam se vratila u Hrvatsku odlučila sam pokrenuti kvalitetan webshop s brendovima za koje sam vjerovala da mogu pronaći put do mladih u Hrvatskoj. Okupila sam tim entuzijasta kojima ovakav način rada i nije stran i zajedno smo oblikovali projekt Vešmašina, koji su naši korisnici vrlo brzo prepoznali i poduprli.

Brendovi koje ste uvrstili u ponudu nisu bili poznati široj publici. Što vas je kod njih privuklo?

Doveli smo brendove koji su u svjetskim okvirima jasno prepoznati kao ležerni, neopterećeni i urbani, no istovremeno vrlo pristupačnih cijena. To je bio ključ odabira.

Interijer Vešmašine nalikuje Alibabinoj modnoj pećini. Kako je nastao, što vas nadahnjuje?

Prostor na Opatovini 45 oblikovan je u suradnji s arhitektom Ivom Skelinom, no stalno se mijenja, nadopunjuje i gradi. Puno putujem i na buvljacima često naletim na nešto što me oduševi: bio to vrtni pelikan ili figurice hula djevojaka, uvijek je riječ o detaljima koji prostoru daju osebujan štih i atmosferu.

Razvijate i vlastitu liniju odjeće “Vešmašina vintage”. O čemu se radi?

U L.A.-u sam često nailazila na prerađene vintage komade koji bi postajali neizostavnim dijelom mog ormara. Privlačilo me što je svaki od njih unikatan i ima svoju priču. To smo nastojali postići i s mini kolekcijom „Vešmašina vintage”, koju smo pustili u ekskluzivnu prodaju u dućanu na Opatovini. Sve je rasprodano u rekordnom roku pa u rujnu lansiramo novu kolekciju, ovoga puta dostupnu putem webshopa.

Što rado nosiš? Kako bi opisala svoj stil?

Moje je odijevanje zbir svih mojih životnih faza, no o stilu ne razmišljam previše. Nosim ono što mi se sviđa i u čemu se dobro osjećam. Sviđaju mi se žene koje imaju izgrađen stil, ali i oblikovan životni stav, poput Iris Apfel ili Diane Vreeland. Kako mi je accessoires Ahilova peta danas najčešće kupujem nakit, no pred nekoliko godina imala sam fazu vintage torbica, prije toga naočala… U odabiru se nikad ne vodim potpisom, no često nosim kreacije Acne, Unif, Friend of Mine i Mih Jeans. Volim pogledati kolekcije Drisa van Notena, Ricka Owensa i Rodartea.

Koji ti je komad iz ormara trenutno najdraži?

Nedavno sam se u jednom pariškom vintage dućanu zaljubila u dugu haljinu s printom dvaju majmuna. Jedva čekam hladnije dane da ju počnem nositi.

Tekst: Saša Joka
Foto: Mihael Martinec

Pročitajte i...

Balkan boutique: klikom do vintage chica

Vintage moda se vraća u punom sjaju!

Volite vintage? Ovo su zagrebačke adrese koje morate posjetiti!

Zagrebačka prevoditeljica Ivana Ostojčić velika je ljubiteljica vintage komada pa smo je zamolili da s nama podijeli svoje tajne lokacije za jedan nezaboravan old school shopping!

Najpopularniji high street brend izbacio fantastičnu kolekciju cipela i torbi

Modni dodaci koji će savršeno nadopuniti naše proljetne outfite

Njujorški brend koji će obožavati sve ljubiteljice vintage glamura

Retrofête ima sve party haljine koje vam trebaju!

▲ Povratak na vrh