Moj stil: Judita Franković

Judita Franković
02.02.2013.

Zvijezda filma ‘Sonja i bik’ vodi nas do dna svog ormara iz kojeg svaki dan izlaze kombinacije u kojima svi uživamo

Mladu glumicu Juditu Franković, dobitnicu Elle Style Award za stil, moda veseli kao djecu slatkiši. Uživa u svakom detalju, novoj kombinaciji, dobroj kupnji ma kako mala ona bila, otkrivanju svakog novog dućana i, još više, kakvog zaboravljenog komada u maminoj škrinji. Nosi isključivo ono u čemu se dobro osjeća i najviše voli komade koji imaju neku priču ili bude uspomene.

Ne opterećuje se ni trendovima ni brendovima, ni nedostižnim komadima ni šopingom, ni zadanim situacijama ni tuđim očekivanjima. Takav pristup omogućava joj da u modi jednostavno uživa kao u igri, ali i govori o snažnoj, nesputanoj osobnosti koju tako uspješno izražava ne samo raskošnim glumačkim talentom nego i šarmom, gracilnom figurom, držanjem, načinom govora te osebujnim stilom, istodobno ležernim i elegantnim.

Kad smo je zamolili da nam pokaže svoj ormar i opiše nam svoje modne preferencije, naša laureatkinja, koja je ovih dana najviđenije lice u medijima – u kinima igra u komediji Vlatke Vorkapić “Sonja i bik”, a na televiziji je možemo vidjeti u najavama nove TV-serije “Počivali u miru” koju prate sami superlativi – pristala je bez dvoumljenja i žaljenja što je nećemo pitati baš ništa o njezinoj karijeri i profesiji.

Tko su ti bili prvi modni uzori i učitelji?

– Najviše sam o modi naučila od mame, koja je mene i sestru uvijek učila da stil nije samo roba, nego osobnost, i da nema veze s novcem. Oboža-va-le smo s njom ići na Hrelić, gdje smo mogle kupiti sve što bismo poželjele, jer sve košta nekoliko kuna, i u kemijskoj to lijepo očistiti. Jako me veseli kupiti nešto super, a jeftino, jer uvijek ću radije potrošiti na putovanje, poklon, knjigu, sitnice.

Mislim da je najvažnije znati odabrati ono što ti dobro stoji, a ne ono što je napros-to moderno, jer ne stoji sve svakome. Pratim što se nosi, čitam modne magazine, i Elle, naravno, ali ne mislim da zbog trendova trebam mijenjati garderobu. Ako mi se nešto svidi, kupit ću to, ali šoping zapravo ne volim. Rijetko se zaputim u grad s idejom da nešto moram kupiti. Volim kad do toga dođe spontano, kad mi, dok idem ulicom, nešto zapne za oko.

Evo, ovu tirkiznu čipkanu haljinu, koju sam nosila na premijeri “Ćaće” u Puli, kupila sam ovoga ljeta u Parizu dok sam s dragim šetala Montmartreom. On je ušao u neki dućan probati jaknu. Dok sam ga čekala, primijetila sam je na vješa-li-ci i zaljubila se u nju na prvi pogled”, veselo priča Judita, pokazujući nam medaljon s burtonovskim likom djevojčice koji joj je na tom pu-tovanju darovao dragi, snimatelj Marko Brdar, a onda i svoju drugu ovoljetnu parišku akviziciju, koja je veseli više od tirkizne haljinice – karton-sko kazalište sjena.

“Slaba sam na sitnice, nakit, stare razglednice, zgodne kutijice, mininovčanike. Jako sam sretna kad nađem nešto zgodno za dar prijateljima.”

Kupuješ li ponekad preko interneta?

– Vrlo rijetko. Morala sam to isprobati i prva takva kupnja bila mi je veliki fijasko, ali vrlo poučna. Prvo su mi stigle prevelike, onda premale štikle, i shvatila sam da cipele ipak uvijek treba probati. Kupnju preko interneta izbjegavam i zbog visokih carina, osim kad mi je nešto baš neodoljivo poput ovog Ungarova kaputa, moje posljednje online akvizicije, koju obožavam i mislim da je pun pogodak.

Kako bi definirala svoj odnos prema modi ?

– Moda mi je igra, uživam u slaganju kombinacija, posebno novih i starih komada, čiji spoj nudi beskrajne mogućnosti. Volim eksperimentirati s odjećom i najsretnija sam kad otkrijem novi potencijal u nekom komadu, novi način na koji ga mogu nositi. Tako sam, primjerice, haljinu Tea Perića za Elleovu dodjelu nagrada obukla naopačke i mislim da je čak i Teo bio zadovoljan mojom intervencijom. Veseli me multifunkcionalnost stvari poput marame, koja može postati suknja, turban, topić…

Volim nonšalantan pristup jer me ne opterećuje, nego mi je zabavan i ne oduzima mi previše vremena. To ne znači da nema dana kad stanem pred ormar i zaključim da nemam što obući, ali znam da to nije realno i da moja malodušnost proizlazi iz lošeg raspoloženja.

Što ti znači Elleova nagrada?

– Iznenadila me, nisam joj se na-dala jer ne doživljavam sebe na taj način. Znala sam, naravno, da sam nominirana, no kako sam dobila ulogu voditeljice na dodjeli Elle Style Awards, vjerovala sam da će dobitnica biti jedna od druge dvije nominirane cure, Jelena (Veljača) ili Mara (Bratoš), pa sam za svaku pripremila nekoliko prigodnih- čestitarskih riječi. Kad sam čula svoje ime, nisam vjerovala, jako sam se zbunila, i naravno, razveselila.

Tekst: Mirjana Brabec
Foto: Mare Milin

Pročitajte i...

Balkan boutique: klikom do vintage chica

Vintage moda se vraća u punom sjaju!

Za sve fashionistice koje vole jarke boje: Marijana iz Rijeke je vaš novi 'Hero'!

Cipele i torbice Hero4Heroes osvojile su nas vedrim bojama i sjećanjima na putovanja

Sjajne cipele za suvremene Pepeljuge

Nova modna suradnja Amine Muaddi navodi nas na maštanje o onim vremenima kada će trenirke biti zakopane na dno ormara

Top komadi koje možete uloviti u ALDO Black Friday Weekend akciji!

Black Friday: period koji obožavaju šopingholičari diljem svijeta i koji je odličan povod za predblagdansku kupnju je stigao!

Je li hodanje opcija u novoj sezoni?

S modnim tjednima iza nas, viđene cipele i sandale za nadolazeće proljeće i ljeto navele su nas da se zapitamo...

Modna odluka sezone: gležnjače - elegantne vs. glomazne

Gležnjače su i dalje omiljeni komad za jesensko razdoblje, a glavna dilema ove sezone jest - odabrati elegantne ili glomazne?

▲ Povratak na vrh