Moj stil: Vedrana Ergić

Vedrana Ergic
19.11.2013.

Najčešće u crnom, uz minimalne odmake, zagrebačka arhitektica slobodna je i zaigrana u reinvencijama vlastitog identiteta

‘Imati stila’ ne znači biti odjeven u skladu s društvenim normama ili ukusom dirigiranim masovnim trendovima.

Stil podrazumijeva spontanu i sasvim osobnu emanaciju intelektualnog i estetskog koncepta koji sinergizira sve aspekte modernog življenja – od mode i stanovanja do svakodnevnog i profesionalnog djelovanja.

‘Tragikomično je kako robovi diktature trendova šalju poruku o vlastitoj nesigurnosti, a nikako o modnoj osviještenosti’

To nikoga ne karakterizira bolje nego našu najpoznatiju arhitekticu Vedranu Ergić, čijim se brojnim nagrađivanim i realiziranim arhitektonskim radovima jednako dive i struka i javnost, kao i njezinom stilu odijevanja koji podjednako oduševljava modne znalce, street style fotografe, kao i slučajne prolaznike.

Uvijek u crnom, uz minimalne odmake prema tonski usklađenim nijansama sive ili tamno modre boje, Vedrana, svojim promišljenim odabirom minimalističkih komada i konceptualnih odjevnih kreacija japanskih, belgijskih i domaćih dizajnera, besprijekorno dokazuje da ‘imati stila’ znači biti slobodan i zaigran u reinterpretaciji i reinvenciji vlastitog (modnog!) identiteta.

Kako biste definirali svoj stil odijevanja?

– Čini mi se da sam uvijek na tragu sličnog koncepta, ne-boje, konstrukcija, teksture…

Nalazite li neke poveznice između arhitekture i mode?

– Mnoge su poveznice. Jedna od bitnijih je da dobra arhitektura, isto kao i odijevanje, ne trpi dodatke. Kod arhitekture je primaran prostor, materijali, svjetlo i sjena. Tako je i kod mode bitna konstrukcija, silueta, proporcije i teksture koje ističu svjetlo i sjene.

Utječu li trendovi i opsesija sezonskim it-komadima na vaš stil?

– Uf… Ne volim činjenicu da je zavladao ‘fast-fashion’. Glad za profitom uništava kreativnost, čak i autore dovodi do rubnih situacija, a konzumenti su izluđeni. O tome je odlično pisala Suzy Menkes nazvavši situaciju ludim cirkusom. Potpuno je iskrivljena percepcija dizajna i tragikomično je kako robovi diktature trendova ustvari šalju poruku o vlastitoj nesigurnosti, a najmanje o modnoj osviještenosti.

Koje modne dizajnere cijenite i zbog čega?

‘Ne volim brzu modu. Glad za profitom uništava kreativnost, autore dovodi do ruba, a konzumenti su izluđeni’

– One izvan struje… Rei Kawakubo, Junyju Watanabea, Alaiju, Maison Martin Margiela, odjevne predmete koji nemaju veze s trendovima, čija je odjeća puno više od potrošne robe i na koju pogled ne budi asocijaciju na vrijeme nastanka. Obožavam i drskost Hedija Slimanea, i to u širem kontekstu od same odjeće, kao i briljantno rafiniranog Rafa Simonsa od njegovih prvih kolekcija.

Što najviše volite nositi?

– Vezana sam za svoje stare stvari, one kod kojih je važna ideja i ponekad provokacija establišmenta. I-gle haljina iz mini kolekcije 007 napravljena je iz banalnih i sveprisutnih, podcjenjenih komada, običnih heklanih tabletića. No mijenjanjem njihovih oblika, funkcije, boje i forme, oni su transponirani u potpuno drugi predmet nove vrijednosti.

I clutch-torbica Silvija Vujičića, osim što je začudan šamar društvenom ukusu, vrhunski je promišljen koncept stvaranja nove teksture sa stotinama običnih gumbića našivenih na pamučne muške slip gaće.

Kako se vaš modni stil reflektira na čitav lifestyle?

– To je spontano povezano i teško obrazloživo.

Poznato je da uglavnom nosite crnu i tamnu odjeću – koji je tome razlog?

– Boje mi se, kao i dodaci, često čine trivijalnim viškom.

Imate li stilskih uzora?

– Ne bih ju nazvala uzorom, ali se divim Charlotte Gainsbourg, njezinom glumačkom i glazbenom talentu, te izboru uloga. Svojom nekonvencionalnom pojavom je antiteza blještavila. Čak i kao Ghesquièreova muza za Balenciagu djeluje neopterećena izgledom, jednostavna i relaksirana. Osim toga, ne nosi ‘birkinicu’…

Tekst: Saša Joka
Foto: Mihael Martinec

Pročitajte i...

Stilska inspiracija: bijela odijela Biance Jagger

Besprijekoran stil aktivistice za modnu inspiraciju na početku nove godine

Rebrasto pletivo za zimske dane po uzoru na Rosie Huntington-Whiteley

Nepogrešivi ukus i neutralna paleta garderobe modela i glumice inspirirali su nas da istražimo aktualnu ponudu udobnih pletenih kreacija

Stilska inspiracija: Tracee Ellis Ross

Glumica Tracee Ellis Ross uživa u modnim eksperimentima, a njezina ljubav prema modi vidljiva je u svakoj kombinaciji

Ikona stila: Julia Sarr Jamois

Sjajan stil, neodoljiv osmijeh, cool frizura… apsolutno smo ludi za ovom poznatom stilisticom i modnom urednicom

▲ Povratak na vrh