Moj stil: Vedrana Ergić

Vedrana Ergic
19.11.2013.

Najčešće u crnom, uz minimalne odmake, zagrebačka arhitektica slobodna je i zaigrana u reinvencijama vlastitog identiteta

‘Imati stila’ ne znači biti odjeven u skladu s društvenim normama ili ukusom dirigiranim masovnim trendovima.

Stil podrazumijeva spontanu i sasvim osobnu emanaciju intelektualnog i estetskog koncepta koji sinergizira sve aspekte modernog življenja – od mode i stanovanja do svakodnevnog i profesionalnog djelovanja.

‘Tragikomično je kako robovi diktature trendova šalju poruku o vlastitoj nesigurnosti, a nikako o modnoj osviještenosti’

To nikoga ne karakterizira bolje nego našu najpoznatiju arhitekticu Vedranu Ergić, čijim se brojnim nagrađivanim i realiziranim arhitektonskim radovima jednako dive i struka i javnost, kao i njezinom stilu odijevanja koji podjednako oduševljava modne znalce, street style fotografe, kao i slučajne prolaznike.

Uvijek u crnom, uz minimalne odmake prema tonski usklađenim nijansama sive ili tamno modre boje, Vedrana, svojim promišljenim odabirom minimalističkih komada i konceptualnih odjevnih kreacija japanskih, belgijskih i domaćih dizajnera, besprijekorno dokazuje da ‘imati stila’ znači biti slobodan i zaigran u reinterpretaciji i reinvenciji vlastitog (modnog!) identiteta.

Kako biste definirali svoj stil odijevanja?

– Čini mi se da sam uvijek na tragu sličnog koncepta, ne-boje, konstrukcija, teksture…

Nalazite li neke poveznice između arhitekture i mode?

– Mnoge su poveznice. Jedna od bitnijih je da dobra arhitektura, isto kao i odijevanje, ne trpi dodatke. Kod arhitekture je primaran prostor, materijali, svjetlo i sjena. Tako je i kod mode bitna konstrukcija, silueta, proporcije i teksture koje ističu svjetlo i sjene.

Utječu li trendovi i opsesija sezonskim it-komadima na vaš stil?

– Uf… Ne volim činjenicu da je zavladao ‘fast-fashion’. Glad za profitom uništava kreativnost, čak i autore dovodi do rubnih situacija, a konzumenti su izluđeni. O tome je odlično pisala Suzy Menkes nazvavši situaciju ludim cirkusom. Potpuno je iskrivljena percepcija dizajna i tragikomično je kako robovi diktature trendova ustvari šalju poruku o vlastitoj nesigurnosti, a najmanje o modnoj osviještenosti.

Koje modne dizajnere cijenite i zbog čega?

‘Ne volim brzu modu. Glad za profitom uništava kreativnost, autore dovodi do ruba, a konzumenti su izluđeni’

– One izvan struje… Rei Kawakubo, Junyju Watanabea, Alaiju, Maison Martin Margiela, odjevne predmete koji nemaju veze s trendovima, čija je odjeća puno više od potrošne robe i na koju pogled ne budi asocijaciju na vrijeme nastanka. Obožavam i drskost Hedija Slimanea, i to u širem kontekstu od same odjeće, kao i briljantno rafiniranog Rafa Simonsa od njegovih prvih kolekcija.

Što najviše volite nositi?

– Vezana sam za svoje stare stvari, one kod kojih je važna ideja i ponekad provokacija establišmenta. I-gle haljina iz mini kolekcije 007 napravljena je iz banalnih i sveprisutnih, podcjenjenih komada, običnih heklanih tabletića. No mijenjanjem njihovih oblika, funkcije, boje i forme, oni su transponirani u potpuno drugi predmet nove vrijednosti.

I clutch-torbica Silvija Vujičića, osim što je začudan šamar društvenom ukusu, vrhunski je promišljen koncept stvaranja nove teksture sa stotinama običnih gumbića našivenih na pamučne muške slip gaće.

Kako se vaš modni stil reflektira na čitav lifestyle?

– To je spontano povezano i teško obrazloživo.

Poznato je da uglavnom nosite crnu i tamnu odjeću – koji je tome razlog?

– Boje mi se, kao i dodaci, često čine trivijalnim viškom.

Imate li stilskih uzora?

– Ne bih ju nazvala uzorom, ali se divim Charlotte Gainsbourg, njezinom glumačkom i glazbenom talentu, te izboru uloga. Svojom nekonvencionalnom pojavom je antiteza blještavila. Čak i kao Ghesquièreova muza za Balenciagu djeluje neopterećena izgledom, jednostavna i relaksirana. Osim toga, ne nosi ‘birkinicu’…

Tekst: Saša Joka
Foto: Mihael Martinec

Pročitajte i...

Stilska inspiracija: Jen Azoulay

Obožavamo modni izričaj stilistice i vlasnice najcool vintage webshopa!

Kako kombinirati bermude- hit hlače sezone?

Složili smo 3 outfita s popularnim modelom da vam olakšamo!

Ljetni must have: teniska suknjica

Epidemiološka situacija pokazala je da se treba kloniti teniskih turnira i ostalih velikih okupljanja, ali to ne znači da ovaj slatki modni komad ne možete iskoristiti za šetnju gradom…

Stilska inspiracija: Mafalda Patricio

Djevojka iz Lisabona sjajna je inspiracija za ljetne stylinge!

Goran Čižmešija: najpoznatiji hrvatski street style fotograf o modi, trendovima i stilu Zagrepčanki

Uvijek nam je užitak naletjeti u gradu na Čizmu. On i njegov fotoaparat postali su svojevrsni zaštitnik znak centra Zagreba, a jedno možete biti sigurni - ako objektiv uperi u vašem smjeru, to je siguran znak da furate zanimljiv stil!

▲ Povratak na vrh