Stil Petre Krpan

Petra Krpan
11.10.2013.

Mlada asistentica sa zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta njeguje slojeviti minimalizam i osobnu vezu sa svakim odjevnim komadom

Budući da ti je moda ne samo strast već i profesionalno plivaš u tim vodama i baviš se proučavanjem utjecaja novih medija na razvoj suvremene mode, možeš li nam svoj osobni stil definirati u nekim modnim kategorijama?

Rekla bih da se radi o hibridnom odijevanju, inspiriranim životnim situacijama, putovanjima, knjigama, poslom, međuljudskim odnosima. Kompleksno je kategorizirati svoj osobni stil, posebno jer bih rekla da se više radi o ne-stilu.

Ipak, razmišljam kad se odijevam, no pritom nekako ne mislim kako će nešto izgledati na mome tijelu, već kako će moje tijelo preuzeti oblik nekog odjevnog predmeta. Mislim da je tu važna nevizualna i vizualna okolina te znanje kako iz njih izvući „ono nešto”.

Kako te privuče određeni komad odjeće, po čemu prepoznaješ kreaciju koja ima „ono nešto”, koja je kao stvorena za tebe?
Privuče me materijal, kroj, boja, oblik, miris, vješalica, dućan. Sve se to događa odjednom i točno znam koji komad funkcionira sa mnom.

Nije važno je li stvar  kupljena na Hreliću, Britancu ili u Parizu. Još uvijek vjerujem u auru odjevnog predmeta, važna mi je veza s odjevnim predmetom, način na koji ga nosim

I sama si se bavila modnim dizajnom i već kao studentica za uspješan si rad nagrađivana na Modnom ormaru. Možeš li nam izdvojiti neku kreaciju ili brend koji smatraš iznimno uspješnim spojem modne kreativnosti i praktične nosivosti?
Usudila bih se reći Acne čizme, u svim mogućim sezonama. Jednostavno taj studio posjeduje inovaciju, kreativnost, funkcionalnost, sve. Volim njihov jednostavan i čist pristup.

Koji su ti dizajneri najdraži?
Prije svega cijenim mišljenje, a onda i rad dizajnera. Važna mi je misao, proces razrade te misli, stoga bih rekla da su mi uz studio Acne najbliži Owens, Yamamoto, Chalayan, Margiela, Galliano, McQueen. Od naših I-gle, Nataša Jeletić. Ovdje mislim na sve aspekte rada dizajnera, od ideje, procesa, realizacije, vizualnog i nevizualnog značenja.

Imaš vrlo jasan, intelektualan pristup modi. Kako ga primjenjuješ u svakodnevni život? Utječu li sezonski trendovi na tvoje odijevanje?
Sezonske trendove proučavam jer mislim da svaki dizajner, teoretičar mode ili  urednik treba znati što će se nositi ne samo ove sezone već tri sezone unaprijed. No rekla bih da na mene, više od modnih trendova, utječu stvari iz vizualne kulture koje se odvijaju u određenom trenutku i ja ih svjesno inkorporiram u svoje odijevanje.

Što sve za tebe podrazumijeva ‘lifestyle’? Određuje li on jedinstvenost našeg osobnog stila u svim segmentima – od načina odijevanja, preko osobnog stava do uređenja interijera u kojima boravimo?
Ne mislim da jedan stil određuje sve što mi jesmo, ali kada nekoga poznajete uistinu dobro, onda prepoznajete njegovo mišljenje u svemu što on predstavlja. Mislim da je to uvijek i iznova očaravajući proces.

Imaš li posebnih estetskih uzora? Postoje li  ljudi, epohe, modni ili umjetnički pokreti kojima se diviš i koji te inspiriraju?
Moji estetski uzori su svuda oko mene.  To su ljudi na ulici, knjiga, film, trčanje šumom, šetnje s mojim psom Bartolomeom… To je moja majka i njezina osebujna estetika koju je prenijela na mene.  Sve utječe, samo treba prepoznati trenutak.

Tekst: Saša Joka
Foto: Mihael Martinec

Pročitajte i...

Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

Alexander McQueen vas poziva da budete kreativni u izolaciji

Zanimljivi projekt britanske modne kuće

Divna inicijativa iz kuće Alexander McQueen

Vjetar u leđa mladim talentima

ELLE Countdown: 10 trenutaka na modnoj pisti koji su obilježili ovo desetljeće

Ako ste propustili ove ključne momente, vjerojatno ste prespavali dekadu!

Sarah Burton proglašena modnom predvodnicom

Nagrada posebnog priznanja na Fashion Awards

▲ Povratak na vrh