Što nosi Suzy Menkes?

Suzy Menkes Image by Zoe Hitchen for SHOWstudio
24.09.2013.

Otkriveno je što kupuje Suzy Menkes, poznata kao ‘najstroža modna kritičarka na svijetu’

Na neki način je to intimna ispovijest Suzy Menkes, najoštrijeg pera modne kritike na svijetu. (Vjerujte na riječ, nije nježna ili blaga ni kada pomisli da ju gurkate u dugačkom redu za ulazak na modnu reviju.) Pristankom da na isključivo online dvotjednoj aukciji od 11. do 22. srpnja proda 80-ak komada odjeće i modnih dodataka iz svoje garderobe, otvorila je mogućnost detaljnog razotkrivanja vlastitog modnog svjetonazora i estetike, čemu se od stroge kritičarke nitko nije nadao. A progovarajući o nastanku gotovo pola stoljeća skupljanog fundusa, otkrila je o sebi više nego bi to itko od nje uspio iskamčiti i u najopuštenijem intervjuu.

„Od 1964., kada sam završila studij, nikada ništa nisam izbacila iz ormara pa je vrijeme da moja odjeća ponovno ugleda svjetlo dana, i nekom drugom donese barem djelić radosti kakvu je donosila meni”, stoji u službenom priopćenju koje je Menkes dala za aukcijsku kuću Christie’s, čija je uprava presretna da je baš njima poklonila povjerenje. Sasvim je jasno da je aukcija njezine odjeće – prava poslastica za kolekcionare vintage mode – osigurala prestižnom Christie’su nevjerojatan dodatni publicitet.

„Da kod kuće imam golemi otvoreni prostor, posvetila bih ga, poput galerije, mojoj kolekciji. A pošto ga nemam, tužno je da divna odjeća stoji složena u kovčezima. Čak je i za mene s vremenom postala tek sjećanje. A sortirajući predmete za aukciju i sama sam o sebi puno naučila”, otkrila je Suzy. „Zaista sam netipičan modni urednik, jer očito nemam garderobu sastavljenu od ozbiljnih crnih komada. Oduvijek sam smatrala da boje i uzorci uljepšavaju svakodnevicu, pa sam tako i kupovala vlastitu odjeću. To datira još iz mojih studentskih dana, kada sam s kolegicom Idannom Pucci odlazila na vikende u Firencu i tamo kupovala kreacije njezinog strica Emilija.”

Minimalizam je, kaže, nešto što cijeni kao umjetnički izraz, ali ga kao osobni stil prepušta drugima. Od Ossieja Clarka, Jean Muir  i Zandre Rhodes, preko Yvesa Saint Laurenta, Giannija Versacea i Christiana Lacroixa – čiji je rukopis među prvima iz modnog tiska prigrlila kao sebi bliskog – pa sve do Alexandera McQueena, čiju je mirniju stranu obožavala, naročito u fazi kada je kreirao za Givenchy, Suzy Menkes je hrlila ususret šarenilu i vedrim bojama i onda kada su drugi od njih bježali. Isto vrijedi i za nakit: oduvijek se pitala čemu jednostruki niz bisera kada ogrlica poput pektorala može pokriti čitavo poprsje, ili zašto nositi jednu narukvicu kada je potrebno puno njih za ispuniti prostor od zapešća do lakta!

Tekst: Ivan Lozić

Pročitajte i...

Glavne face modnog novinarstva

Prosinac nekako uvijek obiluje listama najpojedinaca koji su obilježili proteklu godinu

Raf Simons

Na što se sveo život dizajnera?

Ovo se zanimljivo pitanje s pravom pita Suzy Menkes, legendarna modna novinarka čija se autentična zapažanja i komentari temelje na desetljećima rada u modnom novinarstvu

Gala večer fondacije Vogue Paris

„Podržati francusku visoku modu, sačuvati njenu povijest i ostavštinu i na kraju promicati Pariz kao kolijevku visoke mode“, poručila je na večeri urednica francuskog Vogue-a Emmanuelle Alt.

Victoria Beckham

Victoria Beckham otvoreno sa Suzy Menkes

Dizajnerica je otkrila kako su izgledali njeni počeci u svijetu modne industrije

Stilska inspiracija: bijela odijela Biance Jagger

Besprijekoran stil aktivistice za modnu inspiraciju na početku nove godine

▲ Povratak na vrh