Power dressing: kako trendseterice definiraju (i nose) moćnu modu?

21.11.2020.

Što zapravo znači 'power dressing' novog doba i - kako izgleda? Učimo modne lekcije od trendseterica koje znaju svu moć dobrog stila…

Dobar outfit može nam promijeniti život i ako mislite da pretjerujemo, samo se sjetite razlike između osjećaja kad navučete odjevnu kombinaciju u kojoj se osjećate ‘off’ i onoga kad sve savršeno sjedne na svoje mjesto. Razlika je astronomska i vidi se na kilometre. Doista moćan outfit prije svega je onaj u kojem se osjećamo moćno, koji poput čarobnog oklopa izvlači iz nas samouvjerenu eleganciju, uništava strah te u kojemu odmah koračamo uspravnije, energičnije i s jasnijim ciljem. Kako ulazimo u eru jesenske mode koja znači – baloneri, sakoi, odijela, zatvorene cipele, a ujedno i počinje nova radna sezona, pitamo se ima li „power dressing“ svoju specifičnu estetiku ili je više riječ o stanju duha? 

Power dressing sintagma je koja prije svega označava odjevne kombinacije u kojima se osjećamo kao da možemo zavladati svijetom. Ove smo godine provele nekoliko mjeseci nasukane u trenirkama i koliko god bismo rado potisnule sjećanja na te dane, „nova normala“ ima vlastita pravila koja još uvijek pokušavamo dešifrirati u svakom aspektu svakodnevnice, pa tako i modnom. Klasični se „power dressing“ veže prije svega za odijela, statement komade i estetiku koja se poigrava s „maskulinim“ estetskim senzibilitetom te gotovo da nema brenda koji u svojim AW kolekcijama nema upravo najklasičnije od klasične power mode. Kako power dressing definiraju neke zaista moćne žene koje znaju svu moć dobrog stila? 

Dizajnerica donjeg rublja, poduzetnica i influencerica čiji stil u svakom pogledu i uvijek odiše nevjerojatnom snagom, TyLynn Nguyen, power dressing definira vrlo jednostavno: 

Power dressing za mene znači nositi komade koji me inspiriraju da odradim posao. Odjevni predmeti koji evociraju staloženost i energiju prosperiteta. Obožavam nositi odijela u svim tonovima koja su malo oversized, s velikim ramenima i stisnuta na struku. 

Poanta je u tome da je klasika ponekad najbolje za čime možemo posegnuti i moć žene u odijelu nikada neće izgubiti na auri, no ako se ne možemo poistovjetiti s takvom estetikom, najgore što možemo napraviti jest ugurati se u outfit koji nas guši. Danas power dressing ima znatno opušteniju definiciju nego ikada prije. 

Melanie Elturk, CEO za Haute Hijab, za Zoe Report je izjavila da power dressing upravo „znači nositi nešto što vam daje samouvjerenost i podsjeća vas na vašu misiju u životu.“ Iako je svaki dan prvi dan ostatka naših života te nova prilika za power dressing, postoje dani kad nam treba modna magija više nego inače…

„Najviše pazim na ‘power dressing’ kad govorim u javnosti (na panelima, kao keynote govornica i slično), na sastancima uprave, kad imam pitching pred investitorima ili na drugim važnim sastancima na kojima je izgled važan. Prije sve, to mora biti nešto u čemu se osjećam ugodno. Ako se ne osjećam ugodno, to će se prevesti u moj govor tijela. Ovisi i o situaciji za koju se odijevam, ali za mene to može biti bilo što od sakoa i svilene bluze sa svilenim hidžabom, do haljine s printom uz čizme do koljena i hidžab s odgovarajućim printom.“ 

Insta profil osnivačice i CEO kozmetičkih salona ChillhouseCyndi Ramirez, djeluje kao podizač raspoloženja već sam po sebi te dokazuje da žena može izgledati moćno i fantastično u svim varijacijama i fazama života. 

Power dressing znači upravo to: odijevati se kako bismo bile najmoćnija, najpametnija i najsamouvjerenija verzija sebe. To mi je gotovo kao oklop – održava me snažnom i čini da se osjećam kao da se mogu nositi s bilo kojim pitanjem, preprekom ili situacijom na koju naiđem. 

Ukratko, „power dressing“ može biti što god želite da bude, dokle god je ono što osjećate da najbolje emanira vašu snagu. Pronađite inspiraciju za svoju unutarnju modnu ratnicu u našoj galeriji trendseterica koje znaju što znači moćni stil: 


Piše: Ana Fazekaš
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Filtrirane i editirane fotke na društvenim mrežama mogle bi biti kažnjive

Novi zakon propisuje da se uz obrađene fotografije pojasni kako su točno izmijenjene

6 kultnih filmova u kojima su kostimografiju radili dizajneri A liste

Neke od najboljih kostimografija u filmskoj povijesti potpisuju Gaultier, Balmain, Chanel...

O tetovažama, njihovoj privlačnosti i implikacijama

Iako kultura tetoviranja nikad nije bila popularnija, recentna istraživanja pokazuju da su tetovaže i dalje razlog stigmatizacije, u doslovnom i prenesenom značenju, čak i među samim “kolegama po inku”

Behind the scenes: Kako se zapravo snimaju scene seksa

Učimo od koreografkinje zaslužne za fantastičnu senzualnost u seriji "Normal People"

Filmovi koji su obilježili Manola Blahnika

Brigitte Bardot, James Dean i Bette Davis su među glavnim zvijezdama Blahnikovih favorita

Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

▲ Povratak na vrh