Blic intervju: Svebor Mihael Jelić, autor filma Zagrebački ekvinocij

16.02.2020.

Kako snimiti uspješan dugometražni film bez budžeta?

Zadnjih nekoliko dana puno se priča o Zagrebačkom ekvinociju, filmu koji su snimali mladi za mlade, a tema je noćni život grada Zagreba kroz oči onih koji ga žive. Priča je posebno zanimljiva jer je ekipi filma na raspolaganju bilo samo 9.200 kn skupljenih putem crowdfunding kampanje, a koji su bili jedva dostatni za sendviče na dugotrajnim i mnogoljudnim snimanjima. S obzirom na to da se radi o dugometražnom filmu, to teško da se može smatrati budžetom. Osim sendviča, trebalo je još nabaviti gomilu skupe opreme, unajmiti lokacije, urediti scenografiju, nabaviti rekvizitu, na kraju krajeva – trebalo je naći ljude voljne raditi puno i teško, a za nula kuna.  U Zagrebačkom ekvinociju glume poznati glumci poput Ksenije Marinković, Ozrena Grabarića, Gorana Grgića, Dade Ćosića i Tomislava Ćurkovića. Iza filma, koji nije rađen s ciljem da bude poučan, već zabavan i blizak generaciji o kojoj govori, generaciji koju povezuje zajednički vokabular, youtuberi, glazba te način zabave, stoji redatelj Svebor Mihael Jelić, kojem smo postavili nekoliko pitanja.

 


Koliko dugo se stvarala priča oko Zagrebačkog ekvinocija?

 2 i pol godine. 3 mjeseca pisao sam scenarij, 3 mjeseca skupljao sam ekipu, 3 mjeseca snimali smo film a idućih idućih godinu i pol dana montirali smo film kako bi sada došli do ove finalne verzije. Zanimljivo je da je na svakom festivalu film bio malo dorađeniji, a sada je u kinima napokon finalna i najbolja verzija filma, puno bolja nego ona na Pula Film Festivalu.

Koliko je teško napraviti od nule takav projekt?

Najteže je odlučiti probati nešto takvo. Sam proces nije bio toliko težak, s malo truda puno se stvari može napraviti, ali najveći neprijatelj je u nama, onaj glas koji kaže da nema smisla ni pokušavati. Mi smo pokušali i unatoč neiskustvu i neznanju, učili smo jedni od drugih, podržavali se i sada smo došli do kraja te priče, u Cinestare, čemu se nikada nismo nadali.

Možete li nam reći malo više o radnji filma?

Zagrebački Ekvinocij je film o hrvatskom alternativnom noćnom životu. To je film o događajima i uspomenama koje svi mi stvaramo u noćnim satima našeg tinjedžerskog života. To je film o ekipi koja voli razgovore, a ne glasne prepučene prostore, o kućnim partijima gdje ljudi počinju i prekidaju veze, o noćima koje za neke završe genijalno, za neke katastrofa, ali za sve završe sa ludim pričama kojih se kasnije rado prisjećaju.

Koliko je važno pratiti svjetske trendove kad je kinematografija u pitanju?

Bitno je gledati filmove, tražiti filmove koji ti se sviđaju i iz njih učiti. Mislim da svatko ima osjećaj da treba pogledati još 1000 filmova koje nije stigao, ali to će uvijek ostati tako.

Koje svjetske redatelje bi vi izdvojili?

Uzori su mi Guy Ritchie, Martin Scorsese, Paolo Sorrentiono. Volim priče koje stvore svjetove koji sežu izvan samog filma neovisno o priči, poput Scorseseovih svijetova talijanske mafije u New Yorku ili britanskog podzemlja iz filmova Lock, Stock and Two smoking Barrels i Snatch.

Koje filmove bi nam preporučili da pogledamo već ovaj vikend?

Parazit još uvijek igra u kinima, a ovako doma obavezno treba pogledati njemački film Victoria snimljen u jednom take-u, ili The Great Beauty, atmosferni film Paola Sorrentina koji je dobio Oscara 2013 godine.

Piše: A.M.

Pročitajte i...

Hrvatske, ali i svjetske premijere obilježavaju program 68. Pulskog filmskog festivala

Film Murina otvara festival nakon Cannesa, u programu su svjetske premijere Branka Schmidta i Stanislava Tomića, iz Moskve i Tallinna dolaze novi filmovi Zrinka Ogreste i Dalibora Matanića, a program upotpunjuje nezavisni film Marija Vrbančića

Dana Budisavljević porazgovarala je s nama o novom filmskom uspjehu

Mirjana Brabec razgovarala je s nagrađivanom redateljicom

Matanićev "Egzorcizam" proglašen najboljim filmom na festivalu u Brazilu

Film "Egzorcizam", psihološki horor Dalibora Matanića osvojio je nagradu za najbolji film na netom završenom Festivalu Internacional de Cinema Fantástico de Brasilia

Dugoočekivani "Osmi povjerenik" napokon stiže u kina

Ekranizacija jednog od najnagrađivanijih domaćih romana, početkom 2018. stiže u kina!

Stigao je trailer za dugo najavljivani hrvatski film

Radi se o najnovijem filmu Anđela Jurkasa nazvanom "Fuck Off I Love You" koji donosi priče o muško-ženskim odnosima, a u njemu se pojavljuju brojna poznata imena iz hrvatske javnosti

Sara Stanić: "Ja sam teatarski groupie pa tek onda glumica"

Povodom izlaska novog hrvatskog filma "Lavin" razgovarali smo s perspektivnom glumicom Sarom Stanić

▲ Povratak na vrh