Koliko bi koštalo živjeti kao Carrie ili Emily?

18.11.2020.

Što bi bilo kada bi se fikcija pokušala rekonstruirati u stvarnosti?

Otkako je izašla serija ‘Emily u Parizu’, izaziva brojne kontroverze, među ostalima i o nerealističnom prikazu života jedne pripravnice (?) ili niže rangirane stručnjakinje za društvene mreže u inozemstvu. Slične kritike producentu Darrenu Staru već su bile upućene prije dvadesetak godina za seriju ‘Seks i grad’ gdje su Carriene shopping navike bile u nesrazmjeru s njezinim primanjima. Iako svjesni da se ne radi o dokumentarcu već o eskapističkim serijama, neki su si zaista dali truda te izračunali koliko bi otprilike stajalo živjeti kao Carrie ili Emily.

Tako je portal The Dipp izračunao da samo u jednoj epizodi ‘potroši’ oko 30 tisuća dolara! Najveći izdaci su oni modni – čizme Louboutin oko 1000 dolara i Chanel torbica 4000! Popriličan izdatak da bi se izgledalo “ringarde”. Neki od uračunatih troškova vjerojatno bi se mogli odbiti, pretpostavljajući da ih pokriva tvrtka koja ju je poslala u Pariz, primjerice avionska karta i najamnina za stan, no u narednim epizodama svjedoci smo lifestylea koji premašuje primanja nekoga na Emilynoj poziciji – couture, izlasci, jedenje isključivo vani…

Još luksuznijim životom živjela je Carrie Bradshaw u ‘Seks i gradu’ čiji su izdaci premašivali one njezinih prijateljica koje su mnogo više zarađivale – Mirande i Samanthe. Samo u prvoj sezoni, Carrieni outfiti stajali su vrtoglavih 175 tisuća dolara – promijenila je 140 outfita, 120 pari cipela i 100-tinjak torbica, a čak 9 puta u sezoni ide u shopping. Kostimografkinja Patricia Field pravdala je tu raskoš time što je Carrie teoretski mogla kupovati vintage ili biti prijateljica s dizajnerima koji bi joj posuđivali svoje komade. Najskuplji komad odjeće koji je Carrie nosila je Givenchy haljina od nevjerojatnih 50 000 dolara i Harry Winston zaručnički prsten od 25 000.

Zaključak koji stoji iza svega jest da nije jeftino stvoriti vizualnu bajku koja će privlačiti gledatelje iz sezone u sezonu, a u svojim pokušajima da repliciramo život viđen na ekranu, trebamo biti svjesni da ono što vidimo u serijama nije zamišljeno kao realistična aspiracija već bijeg od stvarnosti.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Veliki modni comeback: Ruže

Florals for autumn?

emily in paris

Camille na setu 'Emily in Paris' nosi savršeni ljetni outfit

Pronašli smo komade kojima se može reikreirati ovaj besprijekoran look

emily in paris

Kako izgleda druga sezona 'Emily in Paris'

Počelo je snimanje druge sezone popularne serije koju svi vole mrziti. Ovo zasad znamo...

Drži nas na ledu: Chris Noth na glasine o vraćanju u 'Seks i grad' odgovorio u stilu Mr. Biga

Baš kao Carrie Bradshaw u svim sezonama, pokušavamo dešifrirati ambivalentne poruke Mr. Biga

▲ Povratak na vrh