Ratched – kako scenografija pridonosi osjećaju jeze

08.10.2020.

Ili- zeleno, ne volim te više zeleno

Iako je Ratched, psihološka triler serija, svojevrstan spin off knjige i filma Let iznad kukavičjeg gnijezda, ambijent u kojem je snimana daleko je od ogoljelog i bljedunjavog interijera originalnog filma.

Producent Ryan Murphy zamislio je scenografiju bolnice u kojoj se odvija radnja poput nekad luksuznog hotela prenamijenjenog u bolnicu, koja na prvi pogled izgleda ugodno i ne otkriva užase koji se ondje odvijaju.

Glavna inspiracija bio je hotel Arrowhead Springs u San Bernardinu, luksuzni resort otvoren 1939. , koji je krajem 2. svjetskog rata pretvoren u mornaričku bolnicu. Prostorije hotela uređivala je tada vrlo popularna američka dizajnerica interijera Dorothy Draper koja je uređivala više hotela diljem SAD-a u maksimalističkom stilu, objavljivala kolumne o unutarnjem uređenju, a misao vodilja joj je bila da jarke boje imaju pozitivan učinak na mentalno zdravlje.

No producent i scenografi inspiraciju su pronašli i u nekadašnjim restoranima u robnim kućama, a “institucionalna” zelena koja se provlači kroz prostorije proizlazi iz bolnica u Drugom svjetskom ratu.

Posebne nijanse zelene su zastori u motelskoj sobi sestre Ratched, za koju je je kao predložak korištena neonska svjetlost koja prodire u sobu lika Kim Novak u Hitchcockovoj Vrtoglavici.

Zelena koja izaziva osjećaje jeze i straha u pojedinim kadrovima, postignuta je i osvjetljenjem, evocirajući ikoničke slike iz drugih filmova, primjerice Čarobnjaka iz Oza iz 1939., u kojima Ratched podsjeća na Zlu Vješticu od Zapada.

Dobro promišljenom scenografijom producent i scenografi uspjeli su postići ne samo uvjerljivu sliku poslijeratne Amerike, već i osjećaj neugode koji vreba iz naizgled veselo obojenih interijera.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Kojih 5 trendova u uređenju interijera možemo očekivati u 2021.?

U 2021. nastavlja se ideja doma kao utočišta

Serijska moda: grozni likovi u fantastičnoj garderobi

Donosimo najbolje odjevene anti-junakinje aktualnih hit serija

Kako napraviti savršene Insta-fotografije interijera?

Otkrivamo vam pet trikova koji će vam pomoći da napravite savršene Instagram fotografije interijera

Kako stilizirati biljke u interijeru?

Nekoliko ideja koje će podignuti izgled prostora

Rihannina londonska rezidencija je na prodaju (i nije nas oduševila)

Rihannina tajna londonska rezidencija u blizini legendarnog Abbey Road studija prodaje se za vrtoglavih 41 milijun dolara!

Binge-lista: 5 serija koje će obilježiti jesen

Kad krenu jesenje kiše, bit ćemo spremne za binge

▲ Povratak na vrh