Unsplash //

Što se tiče popularnih trendova u beauty svijetu, veoma ih je teško pratiti jer se mijenjaju brzinom munje, ali već duže vremena jedan trend se posebno ističe. Riječ je o dodacima prehrani koji nam pomažu u rješavanju brojnih simptoma i problema. Po definiciji, dodaci prehrani su kapsule, prahovi, gumeni bomboni ili tekući proizvodi koji imaju brojne prednosti za kožu, kosu i nokte, ali i cjelokupno zdravlje i fizički izgled. 

Što dodaci prehrani mogu učiniti za nas? Dodaci prehrani koji su koncentrirani na kožu/kosu/nokte djeluju iznutra prema van i održavaju ten u dobrom stanju tijekom cijele godine i djeluju kao potporni sustav rutine ljepote, jer znamo da ljepota dolazi iznutra. Naravno, veoma je važno da održavate zdrav život i jedete raznovrsnu prehranu jer su dodaci prehrani upravo to, dodaci, i koliko god mogu pomoći da se osjećamo bolje, toliko je važno znati da nije dovoljno samo piti veliki broj dodataka, a pritom zanemarivati sve ostale komponente zdravog života. 

Prije konzumiranja bilo kakvih dodatak prehrani, svjetujemo da se javite svom liječniku i dobijete odobrenje od njega za konzumaciju određenih proizvoda ili savjet o kombiniranju istih. A kako biste znali o kojim proizvodim uopće možete razmišljati i u čemu vam sve dodaci prehrani mogu pomoći, donosimo vodič sastojaka i prednosti koje mogu imati za tijelo, kao i naše favorite među velikim brojem proizvoda na tržištu.

Antioksidansi

Antioksidansi su molekule prisutne u tijelu i nalaze se u hrani biljnog podrijetla, a suprotstavljaju se oksidativnom stresu. Oksidativni stres događa se kada je tijelu više slobodnih radikala koji mogu biti uzrok nastanka raznih bolesti. Antioksidativni dodaci su dodaci prehrani koji se temelje na antioksidansima koji se mogu dobiti iz selena, vitamina C i beta-karotena. Ipak, s njima se može pretjerati pa svakako se posavjetujte s liječnikom prije konzumacije.

Black Range Easy day + ashwaganda kapsule

Black Range Easy day + ashwaganda kapsule

Biotin

Ovaj sastojak je odgovoran za zdravu kosu jer sudjeluje u proizvodnji keratina, odnosno glavne komponente kose. Biotin također igra ključnu ulogu u održavanju zdravih, jakih noktiju. Biotin je zaslužan za deblje i čvršće nokte pa ako je to jedan od beauty problema koji vas muči, razmislite o ovom dodatku.

Kolagen

Konzumacija kolagena potiče održavanje elastičnosti kože i visoku razinu hidratacije. Također, kolagen je posljednjih godina jedan "čaroban" sastojak zahvaljujući kojem koža izgleda svježe i njegovano. Suplementi koji u sebi sadrže kolagen također osiguravaju tijelu mnoge aminokiseline i hranjive tvari potrebne za rast kose, a mogu pomoći i sa jačanjem zglobova.

Malinca Hair&Nails Beauty

Malinca Hair&Nails Beauty

Masne kiseline

Dobre masti glavna su namirnica u uravnoteženoj prehrani, a pokazalo se da omiljene masne kiseline također mogu podržati zdravlje kože i kose. Omega-3 masne kiseline mogu pozitivno utjecati na zdravlje kože i kose kada se uzimaju s drugim antioksidativnim dodacima. 

Ceramidi

Ceramidi su prirodno prisutni u stanicama naše kože i ponašaju se poput ljepila koje pomaže u održavanju stanica kože povezanima, zadržavajući vlagu u tijelu, a u isto vrijeme štite kožu od vanjskih agresora. Ceramidi s godinama opadaju i zbog smanjenog broja ceramida dolazi do slabije barijere kože, suhoće i iritacija. Dodaci prehrani s ceramidima pomažu tijelu da  dođe do svojih potrebnih razina za normalno funkcioniranje.

Alqvimia Divine Youth Supplements Dodatak prehrani

Alqvimia Divine Youth Supplements Dodatak prehrani

Probiotici

Dobro znamo da je sveopće zdravlje povezano sa zdravljem crijeva, a optimiziranje rada crijeva može učiniti čuda i za kožu. Bez obzira je li vam cilj imati zdravi i svjež izgled kose, kože i noktiju ili vam je cilju cjelokupno zdravlje, probiotici su jedan od najvažnijih dodatak prehrani koji imaju veliki broj dobrobiti na tijelo i zdravlje.

PHYTOPHANERE kapsule za kosu i nokte

PHYTOPHANERE kapsule za kosu i nokte

Heliocare® Oralne kapsule

Heliocare® Oralne kapsule

Elle Beauty Awards