Fotografije koje se pamte

08.04.2014.

Izložba umjetnika Petera Lindbergha službeno je otvorena

Otvorenjem izložbe fotografija Images of Women & The Unknown slavnog Petera Lindbergha Zagreb je zauzeo visoko mjesto na prestižnoj mapi TOP europskih događaja u ovoj godini koje ne smije propustiti niti jedan ljubitelj suvremene umjetnosti! „Hvala Zagreb!“ riječi su kojima je velikan modne fotografije i jedna od najvećih svjetskih zvijezda modne i suvremene fotografije Peter Lindbergh otvorio svoju izložbu u velebnom prostoru zagrebačkog Meštrovićevog paviljona, Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Što možemo vidjeti?

Više od 150 fotografija nastalih u zadnjih dvadesetak godina i dvije umjetničke serije ‘Images of Women ‘ i ‘The Unknown‘ ujedinjene su u istoimenu izložbu postavljenu u cijelom prostoru paviljona – Galeriji Prsten, Galeriji Proširenih medija i Galeriji Bačva. Uz izložene fotografije Lindbergh je u Zagrebu predstavio i svoju video instalaciju koju ovoga puta pak pokazuje u potpuno novom obliku – premijerno upotpunjenu zvučnom kulisom koju je stvorio njegov najstariji sin Benjamin Lindbergh. Do sada je ova video instalacija, ali bez zvučne kulise, bila postavljena samo jednom do sada – u sklopu Lindbergove izložbe u Kini, prošle godine.

 

Peter Lindbergh u društvu Ane Petričić Gojanović

Peter Lindbergh u društvu Ane Petričić Gojanović

 

„Na zagrebačkoj izložbi predstavljam izbor radova iz dvije serije svojih fotografija koje sam snimio ranije tijekom karijere. Riječ je o fotografijama iz serije ‘Images of Woman’ s radovima koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80ih i 90ih godina prošlog stoljeća, na kojima sam surađivao s najvećim i najpoznatijim supermodelima u povijesti mode i fotografije. Drugi dio čine fotografije iz opusa ‘The Unknown“ u kojem su ljudska bića, akteri fotografija – slavni supermodeli, filmske zvijezde ali i ‘obični ljudi’, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali, u kojem je sve fikcija… “ ističe sam Lindbergh, pojašnjavajući koncept zagrebačke izložbe.

„Iznimno me raduje mogućnost da izlažem u kružnom prostoru ove predivne građevine i to je prvi puta da uopće imam takvu priliku…”

Ova zgrada je nevjerojatna u svakom svom detalju i iznimno sam zadovoljan načinom kako su se fotografije i video instalacija uklopili u prostoru“, naglašava umjetnik. Posebnost ove izložbe jest i u tome što je ovo prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini. U prilog zanimljivosti, vrijednosti ali i važnosti ove izložbe govori i izniman interes svjetskih medija koji izložbu već tjednima najavljuju kao jedan od svega nekoliko TOP događaja suvremene i modne umjetnosti koji se nesmiju propustiti u ovoj godini.

 

Edvin Liverić

Edvin Liverić

 

U organizaciji…

Izložbu Petera Lindbergha – Images of Womena & The Unknown u Zagreb je dovela producentica Ana Petričić Gojanović iz PRiredba studija u suradnji s Peter Lindbergh studijima u Parizu i New Yorku i u suradnji s Gaellom Gottwald, direktoricom Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

„Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu je slijed svega što smo prethodnih nekoliko godina učinili s projektom Noir Festivala, dovodeći velike svjetske umjetnike u Zagreb. Iako nije direktno vezan uz pojam noira upravo u svojim radovima Lindbergh slavi jednostavnu, izazovnu ljepotu žene u kojoj je njena osobnost i životna mističnost važnija od onoga što nosi na sebi“, izjavila je organizatorica Lindberghove izložbe u Zagrebu, Ana Petričić Gojanović te najavila: „Ovo zasigurno jest događaj o kojem, bez imalo skromnosti mogu reći bruji ne samo Europa već i cijeli svijet, a o čemu svjedoče i pisanja brojnih svjetskih medija koji najavljuju izložbu kao TOP događaj u umjetnosti i modi. No, već sada sam ponosna što ćemo i u svibnju, u sklopu Noir Festivala, imati priliku ugostiti još jednog velikog umjetnika i stvaratelja, no riječ je o drugom obliku umjetnosti.“.

Kada i gdje

Izložba Petera Lindbergha u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu ostaje otvorena do 10. svibnja. Posebno za ovu prigodu kao i zbog iznimnog interesa za izložbu i galerija HDLU-a je prilagodila svoje radno vrijeme, stoga će se izložba osim u uobičajenom radnom vremenu od 11 do 19 sati radnim danom moći pogledati i nedjeljom od 10 do 18 sati, a petkom i subotom čak do 21 sat uvečer!

 

Fotografije: press

Pročitajte i...

5 najboljih fashion knjiga godine

Ove će knjige završiti pod borom mnogih fashionistica

Britney Spears u svojoj prvoj velikoj modnoj kampanji

Britney Spears i legendarni fotograf Peter Lindbergh udružili su snage za francusku modnu kuću Kenzo

Peter Lindbergh ponovno dobio čast snimati Pirellijev kalendar

U glavnim ulogama je zamislio četrnaest renomiranih glumica: Kate Winslet, Penelope Cruz, Nicole Kidman, Dame Helen Mirren, Uma Thurman, Robin Wright, Lupita Nyong'o...

Marion Cotillard

Kako izgledaju atraktivni modeli luksuznih torbi za proljeće 2015.?

Marion Cotillard ponovno predstavlja kolekciju torbi imena "Lady Dior"

Izložba može početi!

Velikan modne fotografije Peter Lindbergh uživao je u dobrom društvu na večernjem ELLE koktelu u hotelu Esplanade u Zagrebu

▲ Povratak na vrh