Iskrivljena stvarnost umjetnice Alexe Meade koja će vas oduševiti

03.10.2019.

Umjetnica čija će vas djela natjerati da se pogledate dva put

Zadatak je bio ”stvoriti sliku koja ima karakteristike krajolika, ali da ne bude slika krajolika”, prisjeća se Alexa Meade umjetničkog tečaja koji je pohađala dok se još htjela baviti politikom. Tako je naslikala sjene i istaknute konture prijateljeva lica. Naslikala ih je na njegovo lice. Potom ga je fotografirala i odmah se zbunila. Učinak je bio tako čudan da je mislila kako joj je fotoaparat pokvaren.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Meade (@alexameadeart) on Sep 19, 2019 at 2:59pm PDT

Meade stvara reprezentativne slike izravno na motivima, prekrivajući ljude i predmete slojevima akrilne boje prije nego što ih fotografira. Radovi nude neobičnu kombinaciju slikarstva, instalacije i fotografije. Trodimenzionalni oblici nestaju u prostoru, poprimajući dvodimenzionalni izgled dok se treća dimenzija urušava. Na svojim izložbama Meade često slika po malim sobama u kojima ljudski subjekt sjedi ili stoji tijekom oslikavanja, dodajući i performativni aspekt radu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Meade (@alexameadeart) on Sep 6, 2019 at 8:55am PDT

Otkako je politiku zamijenila kistom, posvetila se tehnici, učeći kako stisnuti cijele sobe, odjeću, pa čak i automobile u 2D. Tek pojedini detalji otkrivaju da se radi o stvarnosti. Poigrava se sa stilovima, radi u impresionističkim premazivanjima i mrljama, visoko kontrastnoj crno-bijeloj uličnoj umjetnosti i glasnim bojama pop arta. Posao joj je omogućio da obiđe svijet slikajući razne komisije. Čak je oslikala ”God is a woman” za Arianu Grande.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Meade (@alexameadeart) on Sep 24, 2019 at 1:34pm PDT

Njezin posljednji projekt metafizičkog je štiha. Naime, pomoću Googlove tehnologije DeepView, digitalna karta dubine prostora generirana je iz 3D scene njezinih umjetnina. Meade zatim naslikava reinterpretaciju tog uzorka na izvornom prizoru uključujući i modela. Rezultat je nadrealistično vizualno iskustvo. Umjetnica je posljednja u nizu sretnika koji stvaraju u Googleovoj rezidenciji inkorporirajući neki dio njihove tehnologije u svoj rad.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Meade (@alexameadeart) on Oct 1, 2019 at 7:59am PDT

Meadein jedinstveni pogled i poigravanje dimenzijama veoma je prikladna kulminacija mnogih struja u umjetnosti današnjice, od primijenjene do visoke. Prijetimo se samo kako se u posljednje vrijeme loga mnogih tvrtki, posebice aplikacija, iz teksturiranih i prividno trodimenzionalnih pretvaraju u jednostavne, plošne dizajne. Odgovara i samom načinu na koji svakodnevno preispitujemo i treniramo svoju moć percepcije dodajući filtere, igrajući se u virtualnoj realnosti ili čak sumnnji da živimo u vrlo razrađenoj simulaciji. Možda zaista sve jest ogromna slika neke Alexe Meade iz četvrte dimenzije, a mi smo tek potezi kistom po platnu.

 

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Jeff Koons, umjetnički genije ili šarlatan koji nagrđuje Pariz?

Upoznajte se s trenutno najomraženijim umjetnikom u Parizu

Umjetnica koja nas je oduševila neobičnim pristupom modi

Instagram profil Pilar Zete pravi je raj za ljubitelje vintage mode i interijera

Kako izgledaju šeširi kada postanu umjetničke instalacije?

Umjetnica Maryam Keyhani oduševila nas je svojim radovima!

OKOLO je novi umjetnički projekt uz koji će Zagreb dobiti sasvim novo lice

Novi projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba – "Okolo" – malim će intervencijama u samo tkivo grada, od 7. do 22. srpnja, oživjeti niz javnih gradskih prostora i pretvoriti ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada

▲ Povratak na vrh