Zagrebački vodič za Noć muzeja

31.01.2020.

Plan i program vodećih zagrebačkih muzeja i galerija

Danas navečer održava se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniji muzejski događaj u Hrvatskoj. Ovogodišnja Noć Muzeja povezana je s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

Kako biste lakše odlučili koje muzeje ove godine posjetiti, donosimo vam plan i program za najpopularnije muzeje i galerije u Zagrebu.

U Galeriji Klovićevi dvori moći ćete pogledati izložbu Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929. – 1935. kojom se obilježava 90. godina od osnutka Udruženja umjetnika Zemlja, kao jedne od ključnih hrvatskih umjetničkih skupina međuratnog razdoblja. Jedan od važnih programskih ciljeva bio je stvaranje nacionalnog umjetničkog izraza, koji svojim obilježjima treba biti autohton i nezavisan od glavnih strujanja tadašnje europske umjetnosti. Riječ je o projektu koji je nastojao likovno opismeniti i najsiromašnije slojeve društva. Pzornost je usmjerena na pučke umjetničke izričaje. Izložena su djela Krste i Željka Hegedušića, Generalića, Juneka, Postružnika, Detonija, Smajića, Radauša i ostalih protagonista…

 

U povodu stogodišnjice rođenja prve kustosice Pretpovijesnog odjela AMZ-a, postavljena je izložba Ksenija Vinski-Gasparini – dama hrvatske arheologije.
Svojom je predanošću arheologiji Ksenija Vinski-Gasparini dala izuzetan i trajan doprinos struci te je pridonijela afirmaciji i ugledu AMZ-a koji se uvijek s ponosom prisjeća, svatko će se složiti, dame hrvatske arheologije. Dođite u Arheološki muzej u Zagrebu i pronađite Kseniju Vinski-Gasparini unutar stalnog postava muzeja, sjednite za njen stol i na trenutak postanite i vi, naša istaknuta muzealka.

 

Galerija Hrvatskog dizajnerskog društva priključuje se Noći muzeja 2020. s izložbom ‘Vegeta 60 – Paketić povijesti’. Vegeta je uvelike obilježila agencijski dizajn i dizajn ambalaže u drugoj polovici 20. stoljeća, pa sve do danas, od najvažnijih imena agencijskog dizajna u Hrvatskoj, od Ozehe i Apela pa sve do suvremenih. Radi se izložbi originalne ambalaže iz Zbirke grafičkog i produkt dizajna Muzeja grada Koprivnice, Muzeja prehrane Podravka i same Podravke. Oblikovanje publikacije i vizualno rješenje potpisuje agencija Bruketa & Žinić & Grey, postav potpisuje Brigada, dok je inicijatorica projekta viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić.

 

 

Muzej grada Zagreba već trinaestu godinu sudjeluje u Noći muzeja, čija je ovogodišnja tema Velike obljetnice hrvatskih muzeja.Stoga u Noći muzeja posebno naglašavamo aktualnu izložbu “Zagrebački solisti” – krunu obilježavanja 65. godišnjice rada tog svjetski priznatog ansambla. Pripremamo i pravu izložbeno – glazbenu čaroliju; tri nastupa Zagrebačkih solista s početkom u 19:00, 20:00 i 21:00sat. Izložba je glazbeno-edukativni vremeplov; fotografije nastupa, plakati, nagrade, nosači zvuka i izvedbe s koncerata stvaraju dojam festivala glazbe. U Glazbenoj učionici, u sklopu izložbe, nastupat će učenici viših razreda Glazbenog učilišta Elly Bašić.

 

 

Ove godine u Noći muzeja MSU predstavlja tri velike izložbe: Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019., Konstrukcije Zlatka Kopljara; projekte Kluba mladih MSU; katalog 11. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac; program GLOBE: The Global Learning and Observations to Benefit the Environment; Performing arts program uz izvedbu i inkluzivnu radionicu voditelja Žaka Valente i Vilima Matule, a u Zbirci Richter prostorno-zvučnu instalaciju 12,1 po Richteru Tonija Meštrovića. U dvorani Gorgona predstavlja se rad Mountain, autorice Martine Zelenike; igrani film Tajna Nikole Tesle, redatelja Krste Papića te plesna predstava Podivljalo, autorica Sonje Pregrad i Ane Kreitemeyer.

 

 

Uz Stalni postav MUO posjetitelje očekuju i izložbe: Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini, baštinska izložba blaga riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca; Staša Čimbur – All You Need is a Hat – šeširi i assemblage; Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO – Marina Bauer: PREKAPANJA;
Dječji Orašar Escape Room – prikaz scena iz baleta Orašar poput Badnje Večeri, Snježnog kraljevstva, Bala cvijeća i Kraljevstva šećera s pomno odabranim predmetima iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Farewell My Muse, performance povodom zatvaranja izložbe Staše Čimbur All You Need is a Hat, počinje u 22 h.

 

Izložba ”Winter: Images of the contemporary Chilean architecture” predstavlja radove petnaest fotografa koji su u zimskom razdoblju posjetili neke od najznačajnijih realizacija suvremene čileanske arhitekture u posljednja tri desetljeća. Zbirka fotografija predstavlja posebnost navedenih projekata koji su oblikovali suvremeni imaginarij i ovom području čileanskog kulturnog razvoja priskrbili vidljivost. Fotografije prikazuju detalje, forme, teksture, svjetlost i boje; u prostorima, prirodnim krajolicima ili okruženjima. Dokumentarni isječci prikazuju način života te odnose između zgrada i gradova ili prirodnih okruženja. Rad se fokusira na dojam, više nego na arhitekturu koristeći pritom fotografije ili audiovizualne segmente.

 

Piše: L.H.

Fotografije: Noć muzeja, Instagram

Pročitajte i...

Zašto morate pogledati retrospektivnu izložbu Ivane Popović

"Ljubav i otpor Ivane Popović" u Muzeju suvremene umjetnosti

Retrospektiva jedne od najintrigantnijih hrvatskih umjetnica uskoro u MSU

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, 21. 3. – 28. 4. 2019.

ELLE Kalendar: kuda se zaputiti u danima pred nama?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i zabave smiješe od 25. siječnja do 1. veljače?

Od sutra u kinu Tuškanac gledajte hrvatske filmske klasike iz 60-ih

Od 24. do 31. svibnja u Kinu Tuškanac moći će se pogledati odabrani hrvatski kultni filmovi 60-ih

▲ Povratak na vrh