Nježnija strana drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu

27.07.2019.

Senzibilitet za umjetnost Bernarda Arnault

Poredak na ljestvicama najimućnijih ljudi na svijetu nerijetko se mijenja, ćemu smo svjedočili i ovaj tjedan kad je Bloomberg objavio ažuriranu listu najbogatijih pojedinaca. Bill Gates, koji je do 2017. godine držao prvo mjesto, skliznuo je s drugog na treće, a prestigao ga je Bernard Arnault, generalni direktor LVMH-a. No što zapravo znamo o novoproglašenom drugom najbogatijem čovjeku svijeta?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Drone Squad Brasil (@dronesquadbrasil) on Apr 17, 2019 at 6:23am PDT


O Arnaultu smo prije nekoliko mjeseci puno čitali jer je obećao donirati 200 milijuna eura za obnovu pariškog Notre-Damea koji je proljetos nastradao u požaru, što nikoga tko je upućen u njegov senzibilitet za kulturu nije pretjerano iznenadilo. Arnaultovoj ljubavi prema umjetnosti možemo zahvaliti i suradnje poznatih umjetnika poput Takashija Murakamija i Richarda Princea s luksuznim brendovima unutar LVMH grupacije. Osim toga, Arnault i njegova supruga, Helene Merciere-Arnault poznati su mega-kolekcionari umjetnina, a dio njihove kolekcije nalazi se u stalnom postavu Fundacije Louis Vuitton, pariškog muzeja koji je 2014. godine otvoren i smješten u impozantno zdanje arhitekta Franka Gehryja. Stalni postav posvećen je djelima umjetnika koji su djelovali od 1960-ih na dalje, poput Joan Mitchell, Alexa Katza, Gerharda Richtera i Yayoi Kusame. Možda će vas iznenaditi činjenica da je bez obzira na Arnaultovu ljubav prema modernoj i suvremenoj umjetnosti kolekcionarsku karijeru započeo kupnjom djela oca impresionizma – Claudea Moneta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louis Vuitton Foundation (@louisvuittonfoundation) on Dec 15, 2018 at 1:16am PST

Sam prostor Fundacije smatra se remek-djelom suvremene arhitekture, a Gehry kaže kako je koncept za kojim se je vodio bio spojiti oblak, jedra i santu leda u jedno. U muzeju se uglavnom izlaže poslijeratna i suvremena umjetnost, a osobito dobro je bila prihvaćena prošlogodišnja izložba posvećena velikom Jean-Michel Basquiatu.

Ako ste u posjetu Parizu, nikako nemojte zaobići ovo čudo suvremene arhitekture, a tko zna, možda u prolazu uspijete susresti drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Buzzing B (@the.buzzingb) on Jul 18, 2019 at 1:31am PDT

Preporučujemo

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh