Ovo je pravi razlog zašto su ljudi monogamni

13.09.2016.

I ne, romantika nema nikakve veze s time

Znanstvenici su uz pomoć kompjutorskih tehnika simulirali evoluciju različitih navika parenja ljudske populacije baziranih na demografskim podacima i prenosivim bolestima. Kako su se lovci počeli duže zadržavati na jednom području i živjeti u većim zajednicama, spolno prenosive bolesti, poput gonoreje, sifilisa i klamidije više su se širile.

Kada su se spolno prenosive bolesti uvukle u populaciju, smanjila se plodnost muškaraca koji su imali veći broj seksualnih partnerica. Kako bi se borili s neplodnošću, muškarci su počeli birati samo jednu partnericu za parenje. Grupe koje su prakticirale monogamiju imale su veći broj potomaka i bolje su napredovali, dok su grupe koje su nastavile prakticirati poligamiju zaostajale.

Istraživači napominju da ovo vjerojatno nije jedini razlog zbog kojeg su muškarci postali monogamni, budući da su i žene odigrale važnu ulogu u tom procesu i mnogo pridonijele toj odluci.

VIŠE NA: MEN’SHEALTH.hr

Preporučujemo

Pročitajte i...

CHRISTMAS STORY – zvijezde za djecu

Story organizira koncert

Ove jeseni bez bolovanja

Ojačajte imunitet na vrijeme i zaboravite na sezonske prehlade i viroze

NOVO Nuxuriance® Gold

Iskusite apsolutnu anti-age moć

Blake Lively i Leighton Meester se vraćaju u "Tračericu"?

Stari postav ponovno stiže na male ekrane?

Uz Keune Color Chameleon zaboravite na tradicionalne boje kose

Zelena, ružičasta, žuta, plava...sve su one nova crna. Uz Keune Color Chameleon novu paletu intenzivnih boja uskladite svoju boju kose i jedinstvenu osobnost kojom zračite!

▲ Povratak na vrh