Ovo je pravi razlog zašto su ljudi monogamni

13.09.2016.

I ne, romantika nema nikakve veze s time

Znanstvenici su uz pomoć kompjutorskih tehnika simulirali evoluciju različitih navika parenja ljudske populacije baziranih na demografskim podacima i prenosivim bolestima. Kako su se lovci počeli duže zadržavati na jednom području i živjeti u većim zajednicama, spolno prenosive bolesti, poput gonoreje, sifilisa i klamidije više su se širile.

Kada su se spolno prenosive bolesti uvukle u populaciju, smanjila se plodnost muškaraca koji su imali veći broj seksualnih partnerica. Kako bi se borili s neplodnošću, muškarci su počeli birati samo jednu partnericu za parenje. Grupe koje su prakticirale monogamiju imale su veći broj potomaka i bolje su napredovali, dok su grupe koje su nastavile prakticirati poligamiju zaostajale.

Istraživači napominju da ovo vjerojatno nije jedini razlog zbog kojeg su muškarci postali monogamni, budući da su i žene odigrale važnu ulogu u tom procesu i mnogo pridonijele toj odluci.

VIŠE NA: MEN’SHEALTH.hr

Preporučujemo

Pročitajte i...

Matija Cvek, Mare Milin i Matija Dedić predstavili art video priču koja ulijeva nadu i zacjeljuje!

"Nasloni se" nova je pop balada Matije Cveka u suradnji s eminentnim pijanistom Matijom Dedićem za koju spot potpisuje poznata fotografkinja Mare Milin

Alternativne oskarovske nominacije

... budući da američka Akademija nije napravila svoj posao

Vježbanje u paru? DA!

Treniranje u dvoje je motivirajuće i zabavno

▲ Povratak na vrh