Palau je prva država u koju ne možete ući bez da ste potpisali zavjet da nećete zagađivati okoliš

08.01.2018.

Jedna od najmanjih zemalja svijeta, mala otočna republika u Tihom oceanu zvana Palau, ima novi zakon prema kojem u njihovu zemlju nitko ne može ući dok se nije zakleo da neće zagađivati okoliš

Kao i brojne druge otočne zemlje u Tihom oceanu, Palau se oslanja na turizam kao jedan od najvećih izvora prihoda. Imaju divne plaže, kristalno čisto more i nevjerojatno raskošnu floru na kopnu. Međutim, turisti sa sobom donose i probleme mešu kojima je prvi problem zagađenja okoliša.

U posljednjih nekoliko godina broj turista na obalama Palaua postao je gotovo sedam puta veći od cijele populacije države. Tolika količina ljudi negativno utječe na okoliš, a tome itekako pridonosi činjenica da turisti ostavljaju smeće na mjestima koja za to nisu predviđena, stižu s velikim brodovima te zagađuju ocean i uznemiruju floru i faunu.

Kako bi tome stali na kraj, nositelji vlasti u Palauu osmislili su vrstu zakletve bez koje turisti više ne mogu ući u njihovu zemlju. Radi se o štambilju s riječima zakletve koji dobivate u putovnicu, a koji podrazumijeva da ste pogledali informativni video o odgovornosti prema okolišu kao i da ćete poštivati listu dopuštenih i zabranjenih stvari koju dobijete na ulazu u zemlju.

Svaki posjetitelj mora se potpisati na štambilj, a kako bi se u Palauu pobrinuli da se navedene mjere i provode pojačali su kontrolu na popularnim turističkim mjestima.

Piše: N.B.
Foto: Wikimedia Commons

Pročitajte i...

Prada spašava svijet!

Svaki novi podvig ekološki je promišljen

Mlada aktivistica zaplovljava preko Atlantika

Greta Thunberg se otisnula, a njezino putovanje možete pratiti uživo

5 pametnih pitanja koja si morate postaviti prije kupovine

U novom svijetu informirane potrošnje, moramo razmišljati o svim modnim željama

Švicarska luksuzna modna kuća očistila Mount Everest od dvije tone otpada

Marka je sponzorirala ekspediciju i lansirala capsule kolekciju za podršku sljedećem čišćenju

▲ Povratak na vrh