Tihana Lazović: “Bila sam jedina od nas deset koja je na festival došla bez agenta”

25.06.2018.

Tihana Lazović, glumica s prestižnom titulom European Shooting Star, nakon što je snimila serije za HBO i Netflix, na 65. Festival u Puli dolazi s debitantskim filmom "Aleksi" Barbare Vekarić

Sa “Zvizdanom” Dalibora Matanića, prvim hrvatskim filmom koji je u posljednje 34 godine ušao u službenu konkurenciju filmskog A festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija u programu Izvjestan pogled, Tihana Lazović je uz Zrinku Cvitešić postala prva domaća glumica o kojoj pišu svjetski mediji, posebno nakon što je na Berlinskom festivalu 2016. ovjenčana titulom European Shooting Star kao jedna od deset najboljih europskih mladih glumaca. Bio je to veliki poticaj njezinu samopouzdanju, zaredale su poslovne ponude i omogućile joj “luksuz” da može birati koju će ponudu prihvatiti, a koju odbiti.

No uspjeh je donio i gorku spoznaju da se glumac iz male države pune zavisti i jala mora osloniti ponajprije na vlastite snage, imati snažan karakter i čvrsto vjerovati u svoj talent kako bi mogao nastaviti kročiti put Olimpa. Tihana je, na sreću, borac, strastveno zaljubljena u svoj posao, puna pozitivne energije koja je iz dana u dan gura dalje, nalazeći potvrdu svojih kvaliteta u brojnim prijateljima, obitelji, publici koja je voli i redateljima koji je angažiraju u svojim projektima. ponajprije filmskim, ali i kazališnim.

Samo u nekoliko posljednjih mjeseci snimila je prvijenac mlade redateljice Barbare Vekarić Aleksi”, koji će otvoriti Festival u Puli, uskoro u kina stiže njezin prvi inozemni film Just Like My Sun” talijanske redateljice Costanze Quatriglio, nedavno je dovršila snimanje dvaju velikih projekta – nove sezone Matanićevih Novina”, prve domaće serije koju je otkupio Netflix, te seriju Uspjeh” u režiji oskarovca Danisa Tanovića za HBO, ovih dana snima film (onaj o kojem ne smije govoriti), dovršila je i jedan kratki, snimila modnu kampanju…

Posljednjih si mjeseci prezaposlena. Imaš dovoljno razloga da se osjećaš fantastično, iako možda iscrpljeno. Kako se nosiš s ludim radnim tempom?

Dok radim, pod adrenalinom sam i ništa mi nije teško. Tek kad uslijedi odmor, osjetim posljedice luđačkog tempa. Jedva čekam more, neki pusti otok i knjigu. Nekako sam sve uspjela, neke sam dane trčala s Tanovićeva seta na Matanićev, ali istodobno sam uživala jer nije mala stvar snimati s oskarovcem. Bilo mi je to odlično iskustvo, premda u toj seriji imam manju ulogu. A s Dadom jedmostavno obožavam raditi.

Što je tema Tanovićeve serije? Snimali ste u Zagrebu…

Ne smijem o tome govoriti, osim da je to prvi projekt koji HBO snima u Hrvatskoj i da je scenarij napisao Marjan Alčevski. Sve ćete doznati na vrijeme.

Što donosi nova sezona “Novina”, što se događa s tvojim likom mlade, nepotkupljive, pomalo naivne novinarke Tene Latinović?

U novoj sezoni više su u fokusu politika i političari, a moj je lik i dalje good girl, ali zrelija, iskusnija, vidjet ćete u rujnu kada će se početi emitirati nova sezona.

Nakon velikih međunarodnih projekata čeka te Pula, gdje svaki put osvojiš nagradu…

Istina, s “Aleksi” treći put idem u Pulu. Prvi sam put bila sam sa “Šuti” Lukasa Nole i za tu sam ulogu dobila nagradu Breza za najboljeg debitanta, drugi sam put išla sa “Zvizdanom” i dobila Zlatnu arenu. Sad s “Aleksi”.

Reci nam nešto o prvijencu Barbare Vekarić i svojoj ulozi. Snimanje se dosta otegnulo…

Barbara nam je odavno najavila taj film, no iskrsnuli su razni problemi, prvo s produkcijom, zatim je isbio požar na Pelješcu gdje smo trebali snimati. Kad je snimanje trebalo ponovno početi, snimala sam film u Italiji, a Barbara je, pišući scenarij, u glavnim ulogama zamislila upravo mene i Gorana Markovića. Scenarij nam je poslala na čitanje još prije “Zvizdana” pa je bila razočarana kada je nas dvoje vidjela u tom filmu. “Ne, pa ukrali su mi cast”, govorila je, no onda se pomirila sa stanjem stvari. Srce me boljelo što ne možemo uskladiti termine, ali me Barbara odlučila čekati, što je doista jako lijepo i rijetko se događa da redatelj čeka glumca. U kazalištu bi se to teško moglo dogodilo, nikad se nema vremena, svi su zamjenjivi, pa kad te režiser želi čekati, to je predivno. Hvala joj na tom povjerenju. Naposljetku je sve s “Aleksi” ispalo dobro. Prva verzija scenarija razlikuje se od finalne kao nebo i zemlja jer smo u međuvremenu odrasli i Barbara i ja i svašta se promijenilo. Kako se ona razvijala, tko se razvijao i scenarij.

Kakva je priča “Aleksi”?

Aleksi je cura s Pelješca koja nakon završenog fakultete ne može naći posao, vraća se kući i pokušava pronaći samu sebe. Mislim da je film jako zanimljiv jer progovara iz perspektive djevojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje, vinariju, novca i sve što treba imati, a zapravo ne zna tko je i što hoće. Jako mi je drago što je hrvatska kinematografija dobila film koji nije teška socijalna drama. Vjerujem da će se mnogo mladih ljudi koji se bliže tridesetoj poistovjetiti s likom Aleksi.

Tko su ti partneri u tom filmu?

Uz Gorana Markovića, tu su Sebastijan Kavaca i Jason Mann, američki redatelj, pisac i glumac, Barbarin dečko. Odličan je, ima neku naglašenu prirodnost i – glumi Amerikanca.

Jesi li čula prve dojmove o filmu sa zatvorenih projekcija?

Nazvalo me mnogo kolegica i sve su rekle: “Hvala bogu, napokon dobar ženski lik”. Aleksi ni o kome ne ovisi, prava ženska uloga, prava je antiheroina, zapravo je kombinacija Barbare i mene. Divno je imati priliku igrati dobro napisan ženski lik. Presretna sam zbog novog vala mladih redateljica.

Kako si dobila ulogu u talijanskom filmu “Just Like My Sun”? Kakav je to projekt? Je li tvoj veliki uspjeh u Berlinu podrazumijevao i inozemnog menadžera? Kako si ga našla?

Nisam bolesno ambiciozna, nakon Cannesa i Berlina nisam svim silama tražila agenta koji će me zvati na audicije, iako sam bila jedina od nas deset koja je na festival došla bez agenta. Nekako vjerujem da će se sve prirodno razvijati. U filmskom svijetu agenti su nužni, oni prijavljuju glumce na castinge ili casting direktori zovu agente kada traže glumce. U mojem slučaju bilo je obrnuto: pozvala me izravno redateljica Quadrigli, što se rijetko događa. Otišla sam u Rim na casting i prošla. To je priča o afganistanskim izbjeglicama, talijansko-belgijsko-iransko-hrvatska koprodukcija. Snimanje mi je bilo veliko iskustvo, glumila sam na talijanskom.

Cijeli intervju pročitajte u aktualnom broju Ellea koji se trenutno nalazi na svim kioscima!

Piše: Mirjana Brabec
Foto: Petra Mrša

Preporučujemo

Pročitajte i...

Insta Blic: @anjascnk

10 pitanja za vaše omiljene blogerice

Insta Blic: @ines.heli

10 pitanja za vaše omiljene blogerice

Sonja Kovač naša je najpoznatija influencerica s kojom bismo putovali i na kraj svijeta

Blogerica i influencerica Sonja Kovač krasi naslovnicu prosinačkog broja hrvatskog izdanja časopisa Cosmopolitan

[INTERVJU] "Izvedi ili snosi posljedice"!

O dobrom i lošem odgoju, velikim žutim zgradama i bubrezima s Vedranom Klepicom - jednom od najsnažnijih dramaturginja mlađe generacije, čije provokativne i gorko duhovite predstave igraju diljem svijeta, uoči njezine najnovije premijere na Dubrovačkim ljetnim igrama…

Angelina Jolie izgleda poput vojvotkinje u besprijekornoj haljini

Slavna glumica jučer se trebala susresti s kraljicom Elizabetom II odjevena u ovu divnu kombinaciju

▲ Povratak na vrh