Elleov vodič kroz sve vrste vitamina

12.09.2017.

Donosimo vam vodič kroz sve vitaminske suplemente pomoću kojih ćete bolje spavati, osjećati se bolje, imati više energije i riješiti druge brojne probleme

Jeste li se ikad zapitali: Kakve vitamine zapravo preporučuju stručnjaci? Novinari australskog Ellea su razgovarali s dr. Dariom Fielder i sa stručnjakom za zdravlje i naturopatkinjom Cheryl Goodman, kako bi bolje razumjeli vitaminske suplemente i bolesti koje liječe.

Važno: Ovo je opći vodič kroz sve vitaminske suplemente. Ako imate stalne simptome, potražite pomoć liječnika koji će napraviti nekoliko testova krvi (ako je potrebno) i točno reći koji vam vitamini nedostaju.

KOJI VITAMIN MORAM UZETI AKO… SE OSJEĆAM UMORNO?

“Možda vam nedostaje željezo ili vitamin B12”, kaže dr. Fielder. “Također bi mogli imati neki poremećaj rada štitnjače ili jednostavno trebate povećati unos tekućine i spavati!”

KOJI VITAMIN MORAM UZETI AKO… NE MOGU SPAVATI?

“Magnezij može pomoći pri opuštanju tijela”, kaže Goodman. “Dakle, može biti dobro uzeti ga ako imate problema s spavanjem”.

Dr. Fielder savjetuje da prije ulaganja u suplemente smanjite unos kofeina, vježbate ujutro, meditirate i stvorite si redoviti ciklus spavanja. “Ako to ne funkcionira, može pokušati s biljnim dodatkom kao što je ljekoviti odoljen”, objašnjava dr. Fielder i dodaje: ” Ako još uvijek imate poteškoća sa spavanjem, savjetujte se s vašim liječnikom opće prakse”.

KOJI VITAMIN MORAM UZETI AKO… IMAM UPALU MIŠIĆA?

Obje doktorice se slažu da magnezij može biti koristan za bolne mišiće.

KOJI VITAMIN MORAM UZETI AKO… NE JEDEM MESO?

“Hranjivi sastojci koji su veći izazov za vegetarijance i vegane za postizanje preporučenog unosa su: bjelančevine, željezo i vitamin B12”, kaže Goodman.

KOJI VITAMIN MORAM UZETI AKO… SAM ANKSIOZNA?

Ako imate problema s anksioznošću, dr. Fielder preporučuje promjene načina života: “Poboljšajte san, povećajte vježbanje, smanjite kofein i meditirajte. Ako to ne uspije, trebate odgovarajuću procjenu svog liječnika kako biste isključili osnovne fizičke probleme.”

Kada je riječ o suplementima za anksioznost, dr. Fielder preporučuje vitamin D, cink, magnezij i riblje ulje.

KOJI VITAMIN MORAM UZETI AKO…  NEDOVOLJNO BORAVIM NA SUNCU?

Ako nedovoljno boravite na suncu, možda vam nedostaje vitamina D. Prema dr. Fielder, vitamin D je važan za vaše kosti i sprječavanje osteoporoze.

KOJI VITAMIN MORAM UZETI AKO… SE OSJEĆAM ISCRPLJENO?

“Ako se osjećate iscrpljeno, moglo bi vam nedostajati vitamina B”, kaže Goodman.

Dr. Fielder preporučuje promjene u načinu života. “Poboljšajte svoju prehranu, smanjite šećer, zasićene masti, povećajte unos proteina ​​i poboljšajte san”, kaže ona. U protivnom, obratite se svom liječniku.

KOJI VITAMIN MORAM UZETI AKO… IMAM PROBAVNE SMETNJE?

“Za početak je dobro uzimati probiotike, odgovarajuća vlakna i vodu. Mlijeko čička, artičoka, kurkuma i glatki brijest također su izvrsne biljke koje pomažu kod probave”, kaže Goodman.

KOJI VITAMIN MORAM UZETI AKO… IMAM GRIPU?

“Protiv gripe se bori s visokom dozom vitamina C i cinka”, kaže dr. Fielder. “Međutim, najbolji način za sprečavanje gripe je cijepljenje protiv gripe.”

KOJI VITAMIN MORAM UZETI AKO… IMAM AKNE?

“Akne su upalna stanja kože koje su posljedica hormona, bakterija i zatvorenih pora”, kaže dr. Fielder. “Vitamin A je pokazao da smanjuje akne otvaranjem pora, a dostupan je na recept.”

Piše: B.P.
Foto: Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Kako do ovog korisnog vitamina u što većim količinama?

Izlaganje suncu od vitalne je važnosti za vaše zdravlje

Koristite li preparate za mršavljenje? Ovo morate znati!

Sredstva za mršavljenje su dobri pomagači ako se od njih ne očekuju rezultati preko noći ili revolucionarno mršavljenje bez imalo odricanja

14 tekućih pudera koji prekrivaju baš sve nepravilnosti

Tekući puder koji prekriva nesavršenosti i istovremeno hrani kožu idealan je izbor za svaku ženu

Najbolji korektori za prekrivanje podočnjaka

Donosimo vam 10 korektora uz koje ćete izgledati svježe i odmorno, čak i onda kada niste

Kako miriše Amerika?

Proenza Schouler su se napokon odvažili i zakoračili u svijet parfema svojim prvim mirisom Arizona

Kako odabrati pravu nijansu tekućeg pudera?

Osim teksture koja treba odgovarati tipu kože, vrlo je važno pogoditi i pravu nijansu pudera

▲ Povratak na vrh