Što ‘govore’ prištići na pojedinim dijelovima tijela?

24.01.2017.

Ne morate biti u pubertetu da biste imali problema s prištićima. Nažalost, oni više nisu primarno vezani uz vaše godine nego u prvom redu uz hormonalne promjene - i higijenu!

Prema drevnoj kineskoj medicini, mrlje koje se pojavljuju na desnoj strani obraza povezane su s plućima. Ako patite od astme ili ste pušač, vaše su kapilare sklonije pucanju, a mogu ih uzrokovati i problemi s dišnim putevima poput gripe. Suprotno od desne strane lica, mrlje na lijevoj stani su povezane s bolestima mjehura, ali i lošom higijenom usta, piše The Huffington Post.

No, što kada se prištići pojave po ostalim dijelovima tijela? Otkrijte što se doista kriva iza takvih tegoba.

Uši – Mrlje na ušima su znak da postoji problem s bubrezima, dok mrlje u unutrašnjem dijelu uha i oko ušne školjke znače da je tijelo dehidriralo, odnosno da u organizmu ima previše soli i kofeina.

Leđa – Koža je organ koji se detoksikacijom rješava “otpada” iz tijela, a prištići i mrlje na leđima mogu biti posljedica loše higijene, osobito ako se puno znojite.

Prsa – Prištići na prsima najčešće su posljedica pretjeranog rada žlijezda lojnica što je povezano s hormonalnim promjenama, lošom higijenom, stresom, ali i korištenjem pudera u prahu.

Ruke – Ako je vaša koža gruba na dodir i puna sitnih neravnina, riječ je o keratozi pilaris ili tzv. purećoj koži. Uzrokuje ju hiperprodukcija keratina koji se nakuplja oko folikula dlaka što uzrokuje prištiće. Osim toga, gruba koža može biti posljedica loše cirkulacije, ali i nedostatka vitamina.

Čelo – Prištići i mrlje na čelu znak su problema s probavom, odnosno s tankim crijevom koje se bori s probavljanjem hrane. Osim probave, prištiću na čelu ukazuju i na dehidraciju organizma pa je potrebno povećati unos tekućine.

Brada – Ako se na bradi ili na gornjoj usni pojave prištići, to može ukazivati na probleme s menstrualnim ciklusom. Ovisno o strani na kojoj se prištići pojave, možete znati koji jajnik ovulira. Osim toga, prištići na bradi mogu biti znak problem s tankim crijevom, ali i posljedica jedenja premasne hrane.

Obrve – Mrlje i prištići na obrvama i kapcima znače da nešto nije u redu s nadbubrežnim žlijezdama. Stres uvelike utječe na žlijezde, pa ga pokušajte smanjiti. Uz to prištići na obrvama posljedica su prekasnog jedenja.

 

N. Petan

Fotografija Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Ove namirnice ne želiš u svojoj kuhinji!

Živi zdravo i uštedi na budžetu!

Doručak u čaši s cimetom

Cimet okus niskih temperatura

Vikend dijeta: što trebate znati o načinu prehrane 5:2?

Svi detalji tehnike, koja jamči stabilan i vidljiv rezultat

Je li pametno imati intervale posta tijekom tjedna?

Pročišćavanje organizma - da ili ne?

▲ Povratak na vrh