High street brendovi više neće koristiti kontroverznu moher vunu

17.05.2018.

Nakon velikog istraživanja PETA-e o zlostavljanju koza od kojih se dobiva moher vuna, high street brendovi su složno rekli da je više neće koristiti

PETA je provela veliko istraživanje u Južnoafričkoj Republici koja je najveći proizvođač moher vune u svijetu. Posjetili su i snimili 12 farmi moher vune i otkrili teror s kojim se susreću mlade angora koze koje nam daju ovu vrstu vune. Radnici im skidaju dlaku s leđa bez pravog alata, ostavljajući ih u ranama dok nježne male koze (jer mlade angora koze daju najnježniji moher) vrište, a nakon toga često bez razloga bivaju ubijene.

Nije poznato koji su high street brendovi nabavljali moher s ovih farmi, no južnoafrička vlada tvrdi da su 2015. proizvodili pola količine mohera u cijelom svijetu. Nakon objave istraživanja koje je provela PETA Topshop, Zara, H&M, Gap Inc., Lazy Oaf, Mango i Primark su izdali priopćenja za medije u kojima tvrde da više neće koristiti moher u svojim kolekcijama. Proizvode koji sadrže moher neće povlačiti iz prodaje, no više ga neće ni nabavljati kako bi izrađivali nove kolekcije.

Iako su high street brendovi jako problematični kad je u pitanju zaštita ljudskih i životinjskih prava te zaštita okoliša, ova je odluka hvalevrijedna i nadamo se da će slično postupiti na svim drugim problematičnim poljima.

Piše: N.B.
Foto: @thefashioncuisine / Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Varijacije na francuski chic

Četiri fashion scenarija starring: Black, White & Nude... iz nove H&M kolekcije!

Ultimativni jesenski day-to-night lookbook

Vodič kroz galaksiju za urbane frajerice, ravno iz najnovije H&M kolekcije 

ELLE Moodboard: kako nositi puderaste tonove ove jeseni?

Pssst... sneak preview nadolazeće H&M kolekcije koja stiže sljedeći tjedan

Sneak Peek: H&M x ELLE top 4 jesenska outfita koje jedva čekamo

ELLE bira 'it' komade iz nove H&M kolekcije, u kojima ćete dočekati jesen sa stilom

▲ Povratak na vrh