Stigla je renesansa modne ilustracije

09.09.2017.

Iako je modni tisak proteklih desetak godina u neizvjesnoj poziciji i polako gubi bitku s elektroničkim medijima, modna ilustracija upravo posredstvom interneta doživljava renesansu

Nekada jedini način predstavljanja trendova na stranicama modnih izdanja, ilustracije su od tridesetih godina naovamo titulu glavnog reportažnog medija prepustile fotografiji i ostale tek draga uspomena rijetkih nostalgičara.

Ipak, čini se kako je tih nostalgičara danas više nego ikad pa je i interes za modnu ilustraciju sve veći, posebno na Instagramu gdje mnoge ilustratore prate tisuće obožavatelja.

Jedan od njih je Bil Donovan, predstavnik nove generacije ilustratora koji je ljubav prema umjetnosti i ilustraciji pretvorio u uspješnu karijeru i danas surađuje s najvećim modnim brendovima. Iako se kistova primio u vrijeme kad se Instagram još nije mogao ni predvidjeti, ta mu je aplikacija promijenila život.

A post shared by Bil Donovan (@bildonovan) on Aug 7, 2017 at 8:27am PDT

“Društvene mreže su nam otvorile put do nove i vrlo brojne publike do koje ranije nismo mogli doprijeti. A što me posebno veseli, to je publika koja voli ilustracije,” izjavio je svojedobno.

Donovan je stalni Diorov suradnik još od 2009. kada su mu iz poznate modne kuće ponudili posao iz snova. Kao njihov beauty ilustrator, Donovan posjećuje važne Diorove evente diljem svijeta i portretira velike kupce i klijentice koji se za takvu privilegiju moraju unaprijed najaviti.

Za dame iz visokog društva, Donovanov je portret privilegija kojom se vole pohvaliti pa je interes uvijek velik. Ponekad ga angažiraju kao portretista u Diorovim buticima u New Yorku i Miamiju gdje slika klijentice dok uživaju u kupovini i isprobavaju skupocjene kreacije visoke mode.

A post shared by Bil Donovan (@bildonovan) on Jul 28, 2017 at 11:44am PDT

Ipak, priča je krenula sasvim neočekivano – na šanku. Donovan je prije Diora radio ilustracije za bar njujorškog hotela St.Regis, skicirajući koktele jednako zadivljujuće kao i najljepše haljine. A kada je hotel krenuo u renovaciju Diorovog apartmana, trebali su ilustracije kojima bi ukrasili interijer i Donovan se nametnuo kao prvi izbor.

Ta je suradnja oduševila predstavnike Diora, a kad je pridobio francuskog velikana, i drugi su se zainteresirali pa Donovan među klijente ubraja brendove Carolina Herrera, Thom Browne, Rosie Assoulin i Ralph Rucci, a njegove će se ilustracije uskoro naći u postavu izložbe “Drawing On Style: Original Fashion Illustration” u londonskoj galeriji Cheryl Hazan.

Piše: Maja Karnik
Foto: Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Što se ovih dana nosi na ulicama Milana?

Milanskim ulicama ovih dana šeću najpoznatije svjetske trendseterice

Ovog ljeta nosimo sunčane naočale prozirnih okvira

Sunčane naočale prozirnih okvira osvježit će baš svaku ljetnu odjevnu kombinaciju

Jesu li ovo najružnije cipele koje ste ikada vidjeli?

Talijanski brend Dsquared2 na reviji u Milanu predstavio je neobičan novi model cipela

Gdje nabaviti lanenu haljinu koju obožavaju sve svjetske trendseterice?

Otkrili smo gdje možete kupiti savršenu bijelu lanenu haljinu koja je zaludila svjetske trendseterice!

Daniel Lee novi je kreativni direktor modne kuće Bottega Veneta

Bottega Veneta imenovala je novog kreativnog direktora svega nekoliko dana nakon odlaska Tomasa Maiera

▲ Povratak na vrh