Stigla je renesansa modne ilustracije

09.09.2017.

Iako je modni tisak proteklih desetak godina u neizvjesnoj poziciji i polako gubi bitku s elektroničkim medijima, modna ilustracija upravo posredstvom interneta doživljava renesansu

Nekada jedini način predstavljanja trendova na stranicama modnih izdanja, ilustracije su od tridesetih godina naovamo titulu glavnog reportažnog medija prepustile fotografiji i ostale tek draga uspomena rijetkih nostalgičara.

Ipak, čini se kako je tih nostalgičara danas više nego ikad pa je i interes za modnu ilustraciju sve veći, posebno na Instagramu gdje mnoge ilustratore prate tisuće obožavatelja.

Jedan od njih je Bil Donovan, predstavnik nove generacije ilustratora koji je ljubav prema umjetnosti i ilustraciji pretvorio u uspješnu karijeru i danas surađuje s najvećim modnim brendovima. Iako se kistova primio u vrijeme kad se Instagram još nije mogao ni predvidjeti, ta mu je aplikacija promijenila život.

A post shared by Bil Donovan (@bildonovan) on Aug 7, 2017 at 8:27am PDT

“Društvene mreže su nam otvorile put do nove i vrlo brojne publike do koje ranije nismo mogli doprijeti. A što me posebno veseli, to je publika koja voli ilustracije,” izjavio je svojedobno.

Donovan je stalni Diorov suradnik još od 2009. kada su mu iz poznate modne kuće ponudili posao iz snova. Kao njihov beauty ilustrator, Donovan posjećuje važne Diorove evente diljem svijeta i portretira velike kupce i klijentice koji se za takvu privilegiju moraju unaprijed najaviti.

Za dame iz visokog društva, Donovanov je portret privilegija kojom se vole pohvaliti pa je interes uvijek velik. Ponekad ga angažiraju kao portretista u Diorovim buticima u New Yorku i Miamiju gdje slika klijentice dok uživaju u kupovini i isprobavaju skupocjene kreacije visoke mode.

A post shared by Bil Donovan (@bildonovan) on Jul 28, 2017 at 11:44am PDT

Ipak, priča je krenula sasvim neočekivano – na šanku. Donovan je prije Diora radio ilustracije za bar njujorškog hotela St.Regis, skicirajući koktele jednako zadivljujuće kao i najljepše haljine. A kada je hotel krenuo u renovaciju Diorovog apartmana, trebali su ilustracije kojima bi ukrasili interijer i Donovan se nametnuo kao prvi izbor.

Ta je suradnja oduševila predstavnike Diora, a kad je pridobio francuskog velikana, i drugi su se zainteresirali pa Donovan među klijente ubraja brendove Carolina Herrera, Thom Browne, Rosie Assoulin i Ralph Rucci, a njegove će se ilustracije uskoro naći u postavu izložbe “Drawing On Style: Original Fashion Illustration” u londonskoj galeriji Cheryl Hazan.

Piše: Maja Karnik
Foto: Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Otkrijte genijalan Instagram profil posvećen retro modi

Carla Valderrama je losanđeleska glumica i komičarka koja se krije iza sjajnog Instagram profila posvećenog retro modi

Ovo su najekstravagantnije tenisice s Tjedna mode u Londonu. Biste li ih nosili?

Britanski dizajner Christopher Kane predstavio je u ponedjeljak u Londonu novu kolekciju u kojoj smo vidjeli i najneobičnije tenisice predstavljene tijekom ovog modnog mjeseca

Ružičasti svijet prestižnog američkog brenda modnih dodataka

Poznati njujorški brend Mansur Gavriel otvorio prvi butik na američkoj Zapadnoj obali – prekrasnu ružičastu oazu za vrhunski shopping

Sakoi ove sezone dolaze u dosad najzanimljivijim izdanjima

Izdvojili smo 25 odličnih modela iz aktualne ponude luksuznih modnih brendova koji to dokazuju

Uskoro stiže najveće izdanje Fashion.hr-a do sada

Nacionalni tjedan mode BIPA FASHION.HR, koji ove sezone donosi brojne novitete u konceptu i programu, predstavlja službenu kampanju kao uvod u najiščekivaniji modni događaj ovog proljeća

Carolina Herrera se povlači sa scene - no, je li ikome uopće stalo?

Iako je Carolina Herrera u povijesti mode ostavila neizbrisiv trag, vijest o njenom povlačenju sa scene prihvaćena je gotovo ravnodušno

▲ Povratak na vrh