Tomislav Sporiš //

David Skoko, jedan od naših najpoznatijih chefova, iznenadio je posjetitelje zagrebačke tržnice Dolac, gdje je kuhao među kumicama, kupcima i prolaznicima. Kao dio promocije serijala „David Skoko: Motor, loza, kuhača“, koja se prikazuje na 24Kitchen kanalu pripremao je žgvacet kojim je počastio građane.

Voditeljica Doris Pinčić Guberović obožava kuhati u slobodno vrijeme, a s hrvatskim je chefom pričala o popularnosti domaće kuhinje.

Tomislav Sporiš

„Domaće je egzotično. U Hrvatskoj je lakše naći dobar tajlandski ili sushi restoran nego stvarno dobar domaći restoran. Dobar restoran i tradicionalna kuhinja postali su pomalo egzotika. Svi smo ponosni na jedan takav restoran kojeg poznajemo“, istaknuo je Skoko.

Tomislav Sporiš

Prolaznici su zainteresirano pratili sve što hrvatski chef radi i pitali ga za pokoji savjet, na što je s prepoznatljivim osmijehom odgovarao. Naglasio je da naša gastronomija treba nositi prepoznatljivost jer ćemo u suprotnom biti samo dio mase. Za domaću spizu komentirao je da nije jeftina, dok uvozna i nekvalitetna jest.

Tomislav Sporiš

„Domaće hrane ti malo treba, a puno ti daje. Selo je to koje nosi našu gastronomiju jer se tamo proizvode najbolje namirnice. Iz polja, s mora sve kreće. To ne treba zanemariti. Većina kuhara koje ja poznajem najčešće dolaze iz velikih gradova u kojima nemaju direktan dodir s namirnicama. Mi koji živimo u ruralnim dijelovima Hrvatske imamo tu sreću da imamo pristup namirnicama koje su tek ubrane. I s takvim namirnicama je lakše kuhati ukusno“, smatra chef.

Tomislav Sporiš

Za poseban okus istarskog specijaliteta, osim biranih namirnica i Skokinog iskustva, zaslužan je i Bleki, šparhet na drva s kojim je ekipa ovog gastro putopisa proputovala preko 7000 kilometara kroz cijelu Hrvatsku, a na kojem je pripremio dio specijaliteta koji je oduševio posjetitelje Dolca.

„Puno mi znači kada ljudi prepoznaju moj trud i posvećenost promoviranju lokalne i autohtone kuhinje. To je nešto u čemu zbilja uživam i pruža mi osjećaj ispunjenosti. S obzirom na količinu svježe i kvalitetne hrane, bilo bi šteta ne poticati tradicionalnu kuhinju“, rekao je Skoko.

Tomislav Sporiš

Emisija „David Skoko: Motor, loza kuhača“ druga je emisija Davida Skoke koja se prikazuje na najpoznatijem regionalnom gastro kanalu, što ga čini jedinim hrvatskim licem s takvim uspjehom, uz bok poznatim svjetskim kuharima kao što su Gordon Ramsey i Jamie Oliver.

Za sve one koji žele otkriti tajne hrvatske kuhinje i upoznati kulturno-gastronomske bisere naše zemlje, kulinarsko-putopisnu emisiju „David Skoko: Motor, loza, kuhača“ mogu svaki dan pratiti od ponedjeljka, 20. svibnja u 12 sati na 24Kitchen kanalu.

Recept za žgvacet donosimo u nastavku.

Žgvacet s palentom i salatom od kupusa s mrkvom

Tomislav Sporiš

Sastojci za 10 osoba

1 kokoš, cca 2 kg

500 g povrća za temeljac

400 ml vina

150 ml maslinovog ulja

4 glavice luka

600 g pelata

1 glavica češnjaka

1 vezica peršina

Grančica ružmarina

Sol

Papar

Manja glavica ljubičastog kupusa

Mrkva

Palenta

Priprema:

Otkostite kokoš. Zatim narežite povrće za temeljac i prodinstajte ga. Dodajte kosti i sve još kratko prodinstajte i podlijte s malo vina.

Čim alkohol ishlapi dodajte 1.5 l vode te kuhajte na laganoj vatri minimalno 45 minuta. Meso narežite na manje komade i zapecite u širokom loncu na zagrijanom maslinovom ulju. Na zapečeno meso dodajte sjeckani luk, dinstajte dok ne omekša pa podlijte vinom.

Tomislav Sporiš

Kada vino malo ispari, dodajte ocijeđene pelate, miješajte i ostavite da krčka par minuta. Začinite, dodajte sjeckani češnjak, peršin i grančicu ružmarina pa nastavite kuhati na laganoj vatri sat vremena povremeno miješajući. Dodajte još temeljca ako je potrebno.

Kupus i mrkvu naribajte, začinite solju i paprom i pospite dobrim maslinovim uljem. Palentu skuhati i servirati kremastu uz žgvacet i salatu.

Dobar tek!

Lifestyle