Gold Toe Trainers
Schiaparelli //

Gold Toe Trainers

Na prvi pogled bismo rekli da je u pitanju još jedan u nizu modnih štoseva. Naravno, na to smo navikli od ironičnih kolektiva poput MSCHF-a, no što onda kada se takav komad pojavi u izvedbi legendarne francuske kuće visoke mode? Schiaparelli je tijekom vikenda predstavio svoj prvi model tenisica koje potpisuje kreativni direktor Daniel Roseberry. Poznat po besprijekornom referiranju na bogatu arhivu osnivačice Else Schiaparelli, Roseberry je ovim komadom definitivno izvukao samu srž ovog nadrealnog brenda.

Gold Toe Trainers
Schiaparelli

Gold Toe Trainers

Gold Toe Trainers
Schiaparelli

Gold Toe Trainers

Nadasve je čudno vidjeti tenisicu s imitacijom zlatnih nožnih prstiju koja svojim oblikom asocira na sportsku i nadasve američku siluetu. Ipak, ako dobro poznajete povijest ovog kultnog brenda, ovo ćete vidjeti kao vjerojatno najbolji proizvod koji je Daniel Roseberry ikada kreirao za ovu kuću. Sama Elsa Schiaparelli je svoju karijeru počela sa sportskom odjećom, a proslavili su je džemperi za tenisače i tenisačice koji su prvi upotrebljavali trompe l’oeil elemente i optičke varke. Prije nego se u potpunosti bacila u nadrealne vode sa Salvadorom Dalíjem i Manom Rayem, Schiaparelli je unaprijedila sportsku odjeću tadašnjeg doba s ležernijim suknjama za igranje tenisa, a tijekom karijere je usavršila i praktičnije kupaće kostime koji su postali temeljem suvremenih kostima. Sve ovo je bilo pod okriljem njenog difuznog brenda, Schiaparelli Pour le Sport, koji je fokus stavljao na sinergiju praktičnosti i ljepote.

Gold Toe Trainers
Schiaparelli

Gold Toe Trainers

Prema tome, tenisice čiji oblik poziva na ležernost i fizičku aktivnost s detaljima u koje se vidno uplela Roseberryjeva vizija nadrealizma u obliku pozlaćene i hiperbolizirane anatomije su pun pogodak. Prenaglašena anatomija je vidljiva i na samom potplatu ovih tenisica, pošto iza njih ostaje simulirani trag bosog stopala.

Gold Toe Trainers
Schiaparelli

Gold Toe Trainers

Gold Toe Trainers
Schiaparelli

Gold Toe Trainers

Schiaparelli se već posljednjom revijom pokušao približiti konceptu pret-a-portera, što je vrlo teško jednoj modnoj kući koja je svoju reputaciju izgradila na temeljitoj couture estetici. Roseberry je kolekcijom za nadolazeću jesen konačno uspio pogoditi balans između referenci na visoku modu i arhivu s konceptom vrlo nosivih komada koje bismo mogli viđati na slučajnim prolaznicima. Ove tenisice, koje unatoč jednostavnosti ne remete estetiku cijelog brenda, su još jedan korak u pravom smjeru.

Moda