I američki Kongres se uključuje u #FreeBritney

21.07.2021.

Zajednička inicijativa demokrata i republikanaca za novi zakon potaknuta je slučajem Britney Spears

Britney Spears je svojim nedavnim iskazom na sudu napokon otkrila detalje restriktivnog skrbništva pod kojim živi već 13 godina, ali je pritom bacila svjetlo i na problematične zakone koji su takav aranžman, u kojem se osoba proglasi nesposobnom za samostalan život, ali sposobnom za rad od kojeg profitiraju njeni skrbnici i zaposlenici, omogućili.

Čini se da je Britney učinila naizgled nemoguće i ujedinila republikance i demokrate u nastojanjima da uvedu novi zakon koji bi slučajeve skrbništva kao što je Britneyin učinio transparentnijim i spriječio eventualne prijevare.

Prijedlog zakona FREE (Freedom and Right to Emancipate from Exploitation) donijeli su demokratski zastupnik u Kongresu Charlie Crist i republikanka Nancy Mace, s ciljem da osobama pod skrbništvom omogući pravo da od suda zatraže promjenu dodijeljenih skrbnika te da na državnoj razini imaju službenike koji nadgledaju financije skrbnika i paze da nema sukoba interesa. Zakon bi također podrazumijevao da se održava evidencija na državnoj razini koliko je slučajeva skrbništva, a procjenjuje se da je trenutno u SAD-u preko milijun odraslih osoba u sličnim restriktivnim uvjetima skrbništva, prenosi CNN.

Hoće li medijska pozornost koju je ovaj slučaj privukao, te podrška obožavatelja i brojnih celebova pomoći želji Britney da živi onako kako želi te napokon bude slobodna od skrbništva, ali i pompe koju već desetljećima izaziva, vidjet ćemo s nastavkom suđenja. No čini se da je njezina priča razotkrila puno dublji problem u kojoj njezin slučaj, nažalost, nije usamljen.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Okreće li se situacija s Britneyinim skrbništvom napokon u njezinu korist?

Novo sudsko ročište otkrilo je neke nove detalje o kontroverznom skrbništvu i dovelo do nekih promjena

Frustrirajući tjedan za žene: Britneyin otac ostaje njen skrbnik usprkos njenim željama, a Bill Cosby pušten iz zatvora

Dvije naizgled nepovezane priče, no s jednim zajedničkim nazivnikom - upornim ignoriranjem žena koje govore o svojim traumama

Britney Spears napokon prekinula šutnju: 'Želim svoj život natrag!'

Nakon višegodišnje šutnje, pjevačica je na sudu progovorila o skrbništvu koje nad njom ima njen otac i strašnije je negoli smo mislili

britney spears

Britney Spears: 'Ovi dokumentarci o meni su licemjerni'

Britney je izrazila svoj stav o filmovima koji se snimaju o njoj - hoće li je poslušati?

britney spears

U pripremi su još četiri dokumentarca o Britney, jesu li potrebni?

Pomažu li dokumentarci o Britneyinoj borbi za slobodu subjektu koji prikazuju ili je pjevačica ponovno postala objekt kojeg mediji eksploatiraju?

▲ Povratak na vrh