Intervju s Jonom Hammom

Mad Men Don Draper
22.06.2012.

Žene su lude za seksepilnim Donom Draperom, ali Jon Hamm još je zanimljiviji frajer od junaka kojeg igra u ‘Momcima s Madisona’

‘Smiješak, molim! Snimamo skrivenom kamerom.’

S Jonom Hammom stojim ispred kafića u Los Felizu (ekskluzivnoj četvrti istočnog Hollywooda koju Hamm smatra svojim domom zadnjih petnaest godina) i on me upozorava na problem s kojim ćemo se ubrzo suočiti.

S druge strane ceste dopire graja skupine muškaraca s teleobjektivima koji, očito, namjeravaju uloviti paparazzovske fotke glumca koji u Momcima s Madisona igra uvijek pristojnog, besprijekorno odjevenog Dona Drapera.

Danas im se posrećilo – Hamm je odjeven sasvim ne-draperovski, ležerno, sportski, s crvenom bejzbolskom kapom, u trapericama i gornjem dijelu trenirke. Za samo nekoliko sati video-isječak i nekoliko fotografija internetom će obići svijet.

Lovina žena i paparazza

“Jedan me tip prati svaki put kad izađem iz kuće”, kaže mi Jon dok sjedamo za šank u kafiću, podalje od Nikona koji škljocaju. “Mora me snimiti svaki put kad se pomaknem.”

‘Ovdje se cijeni se glupost. Budale su u ovoj kulturi vrijedna roba jer su za to obilno nagrađeni. Bezličnost je postala cool… slavi se. Meni to nema smisla.’

Pitam ga kako to podnosi.

“A što mogu? Da ga udarim? I to bi snimio. Ništa se tu ne može, to je nap-ros-to neugodna popratna pojava svijeta u kojem živimo.”

Točnije, svijeta u kojem živi Jon Hamm. Doselio se u Los Angeles sa 25 godina, ali kaže da je već tada izgledao kao četrdesetogodišnjak (toliko mu je danas).

Godinama se u Hollywoodu uzaludno beskrajno trudio, poput mnogih zgodnih muškaraca s američkog srednjeg zapada koji pokušavaju pronaći sreću u velikom gradu, pojaviti se makar u maloj ulozi u nekoj policijskoj drami u nastavcima ili pilotu TV-serije uzdržavajući se za to vrijeme konobarenjem.

A onda su se 2007. pojavili Momci s Madisona i lik Dona Drapera, kreativnog direktora u marketinškoj agenciji na Manhattanu 60-ih, uvijek besprijekorno uređenog tipa koji puši i pije kao smuk i privlači žene kao magnet – uloga koja ga je proslavila diljem svijeta. Don je Jonu udahnuo glumački život.

Jon je veći ‘cooler’ od Dona

Možda je pretjerano reći da su Momci s Madisona promijenili televiziju, no izvjesno je da je serija utjecala na mnogošto osim TV-produkcije, od modnih pista do dizajna interijera, a sasvim je sigurno zauvijek promijenila Jonov život.

Hamm i Draper zauvijek će ostati nerazdvojni, poput Jamesa Gandolfinija i Tonyja Soprana ili Sarah Jessice Parker i Carrie Bradshaw, ne zato što on ne bi znao glumiti drukčije uloge (dokazao se i kao odličan komičar u seriji Televizijska posla i filmu Djeveruše), nego zato što je doista maestralno odigrao svoj lik.

Na pitanje je li mu bilo teško ponovno se uživjeti u svijet Dona Drapera nakon što je snimio film, odgovara: ‘Nimalo, nije to rudarski posao.’

Stoga vas još više iznenadi otkriće koliko su njih dvojica različiti: kada bi Jon došao na večeru s Draperom odjeven kao danas, on bi mu sasvim sigurno dao otkaz.

Hammovo se ponaša sasvim neformalno; nalakćen na šank, povremeno široko gestikulira. Dolazi ovamo često pa se osjeća kao kod kuće, s osobljem se odnosi poput prijatelja ili obitelji.

Slavni vole glumatati, no on je cijepljen protiv toga. Ako i želi privući pažnju, to ne pokazuje.

Usprkos poslu kojim se bavi, uspio je ostati skroman i zapravo se ne zna nositi s komplimentima.

Pohvalite li komičarski talent koji je nedavno pokazao na filmu, odvratit će vam: “Naprosto sam imao sreće što sam bio okružen iskusnim zabavljačima.”

Na pitanje je li mu bilo teško ponovno se uživjeti u svijet Dona Drapera nakon što je snimio film, odgovara: “Nimalo, nije to rudarski posao.”

Ako mu kažete da je zgodan kao George Clooney (a, dovraga, stvarno je neopisivo zgodan), samo promrmlja: “Ali ja nisam George Clooney.”

Izravan, iskren, iskusan

Kad se pojavi konobar, naručuje obilan doručak: jaja sa slaninom, pržene krumpiriće i ljuti umak, prilično netipičan doručak za glumca s holivudske top-liste.

“Definitivno smo pod pritiskom da izgledamo na određen način, ali ja imam sreće što se nisam proslavio imidžem nabildanog frajera. Nikad nisam dobivao takve uloge. Čak i ako od mene traže da skinem majicu, to mi je okej ako ne izgleda kao naslovnica časopisa Men’s Fitness.”

‘Provesti u svojim 40-ima ili 50-ima dva, tri sata na pramenovima kod frizera… to nije za mene.’

Naravno, Jon ima sreće što je zvijezda serije koja se odvija u vrijeme prije estetike 21. stoljeća, ali i što je u njoj muškarac. Njegove kolegice i njihove obline stalno su pod mikroskopskim povećalom.

Misli li Jon da divljenje što ga one izazivaju znači da danas drukčije doživljavamo žensko tijelo?

“Ne bi rekao da se išta promijenilo. Mislim da je Christina Hendricks prekrasna žena, no u našoj kulturi model ljepote bitno je drukčiji od njezinog. Ne bi trebalo biti tako – mi koji živimo u stvarnom životu znamo, pogotovo što smo stariji, da ljepota ne podrazumijeva isključivo 22-godišnje plavuše s velikim sisama. Oni koji su živjeli sa stvarnim ženama, vidjeli ih gole i vodili s njima ljubav, znaju da je ideja ljepota mnogo složenija od toga.”

To je tipični Hamm: izravan, iskren, iskusan. Za njega stvaran čovjek nema mnogo veze sa svečanom odjećom koju si kao celebrity može priuštiti. Jednostavno, on je zrela osoba.

Od učitelja do seks-simbola

Kaže kako je primijetio da se muškarci srednjih godina odijevaju poput 15-godišnjaka, očajnički se hvatajući za posljednje tračke mladosti. Njega to ne zanima.

“Grad poput ovog ne samo da slavi vječnu mladost, nego na njoj inzistira, to je sveprisutno. No provesti u četrdesetima ili pedesetima dva, tri sata na pramenovima kod frizera… to nije za mene.”

Da nije uspio, vratio bi se u St. Louis, u Missouriju, i bio bi učitelj. Želio je naći posao, a ne postati slavan

Hamm ne želi biti dio te kulture, no odlično je poznaje. On nije ni dio te priče niti je iznad nje. Jednostavno, odlučio se za drukčiji put.

Tri godine nije uspijevao naći posao, no dao si je rok od pet godina da ga pronađe, a onda su mu u pravo vrijeme počele pristizati ponude.

“Poznajem neke ljude koji su čekali i dulje i postali su depresivni”, kaže. Da njemu plan nije uspio, vratio bi se u St. Louis, u Missouriju, i bio bi učitelj. Želio je naći posao, ne postati slavan. Bio je uporan i ne krije prezir prema onima koji su slavni a nemaju talenta.

“Ovdje se pripadnost ‘eliti’ na neki način smatra negativnim. Cijeni se glupost, bilo da je riječ o Paris Hilton, Kim Kardashian ili kome drugome. Budale su u ovoj kulturi vrijedna roba jer su za to obilno nagrađeni. Bezličnost je postala cool… slavi se. Meni to nema smisla.”

U tom smislu, po žalu za prošlim vremenima, možda je pomalo nalik na Drapera, no time svaka sličnost među njima prestaje.

“Nekad je bilo sjajno biti bogati bijelac, ali sada to dolazi na naplatu”, kaže. “Bilo je to na račun dvije trećine obespravljene populacije. Dovoljno sam zreo da shvaćam da to nije u redu.”

U Draperovu svijetu žene nemaju veliko pravo glasa i on zlorabi njihovu ljubaznost i ranjivost. Hamm je pak, premda kaže da se kao “sportski tip” bolje osjeća u muškome društvu, iznimno osjetljiv na situacije u kojima su žene zakinute.

Igrao je u ultrauspješnim ‘Djeverušam’a, filmu koji je odškrinuo vrata komedijama koje ‘nose’ žene, ali, naglašava, baš i ne vidi da su ona ostala otvorena.

“Iskreno, u Hollywoodu žena još uvijek teško može pomoći drugoj ženi. To se rijetko događa. Kristen (Wiig) i Annie (Mumolo) napisale su zabavan scenarij, sve žene u filmu bile su super, ali kada se govori o tom filmu koji su napravile sposobne cure, svi imaju potrebu naglasiti kako ne bi bio snimljen da nije bilo (producenta) Judda Apatowa.”

U sretnoj vezi bez djece

Hamm, nema sumnje, mnogo vremena posvećuje jednoj sposobnoj ženi. Kad je prije petnaest godina upoznao svoju partnericu Jennifer Westfeldt, ona je bila zvijezda, sama je pisala scenarije za svoje filmove i režirala ih, a on je konobario. Priča se da je njezin prvi dojam o Jonu bio da je arogantni bezveznjak.

“Pa, vjerojatno sam tada i bio”, smije se on. “Imao sam samo 26 godina, bio mi je to način samoobrane… arogancija bez pokrića. Bio sam totalna neznalica – vjerojatno isto kao devetogodišnjak koji baca kamenčiće na curu koja mu se sviđa.”

Iako je već 15 godina u vezi s glumicom, scenaristicom i producenticom Jennifer Westfeldt, ne namjeravaju se vjenčati niti imati djece

O sebi i Jennifer govori kao o ‘timu’. No, premda su toliko godina zajedno, nisu se vjenčali i ne planiraju to promijeniti. U pojednostavljeno objašnjenje da je razlog to što su oboje djeca razvedenih roditelja, Hamm baš i nije siguran.

Kaže da se osjeća oženjenim, o Jen govori kao o svojoj ženi i ne vidi, kaže, kako bi papir njihovu vezu mogao učiniti boljom.

“Moglo bi se reći, ono što nije slomljeno, ne treba popravljati… Točnije, svaka je veza proces koji se razvija iz dana u dan. Papir služi samo tome da vas podsjeti na odluku koju ste donijeli, a mi smo napravili prilično dobar posao podsjećajući se na to uzajamno.”

Par je, naime, nedavno osnovao svoju producentsku kuću, Ponts West Pictures, a njihov je prvi projekt film ‘Prijatelji’ (‘Friends With Kids’), koji uskoro stiže i u naša kina.

Westfeldtova je napisala scenarij, režirala ga i glumi u njemu uz Hamma, a on je u toj suradnji, kaže, kao glumac i producent uživao više nego i u jednom poslu dosad. “Uspjeli smo odgurati tu vražju stijenu do vrha brda a da se nije srušila i ubila nas.”

Sada se vraća svom “svakodnevnom”- poslu, ‘Momcima s Madisona’ i Donu Draperu. Ako privatno i nije poput njega, frajera glumi i u popularnom američkom TV-šouu Saturday Night Live.

Uvijek je spreman sprdati se s likom koji ga je učinio zvijezdom i zbijati šale na račun takvih “neodoljivih” muškaraca.

“Pa ja uopće ne mislim da sam zgodan”, kaže s tom svojom predvidljivom skromnošću dok konobaru potpisuje slip AmExa kojim plaća naš račun (što većina onih koje intervjuirate u L.A.-u ne čini).

“Gledam muškarce koje smatram doista zgodnima, poput Clooneyja, Brada Pitta, Ryana Reynoldsa, Brada Coopera, takve momke. A kad se pogledam u ogledalu, vidim onu istu blentavu facu iz djetinjstva.”

Negdje vani čekaju momci s objektivima da uhvate to ‘blentavo’ lice kojeg se ljudi (žene) diljem svijeta ne mogu nagledati. Ali Hamm ga ne vidi. Sliježe ramenima. “Mislim da svi imamo neku sliku sebe koja je nepromjenjiva.”

Tekst: Tony Horkins
Foto: press

Pročitajte i...

Rekreirajte ovaj casual sexy look Emily Ratajkowski prvom prilikom

Zahvalan look i za casual i za ne tako casual prilike

Kako je Elon Musk podržao Kanyeovu kandidaturu za predsjednika… i predomislio se

Podrška je trajala puna tri dana, što nije zanemarivo, s obzirom na sve

Pogled u lukzusni stan Cate Blanchett

Svoj dom u Sydneyu slavna glumica prodaje za 12 milijuna australskih dolara

Život ispod maske

„Budi ti. Ali nosi masku“, poručuje nam pop diva Lady Gaga. Svjetski celebi pridržavaju se uputa svojih kriznih stožera i disciplinirano stavljaju zaštitne maske svaki put kad napuste kuću, bez obzira idu li u shopping, na kavu ili, poput Kaie Gerber, u teretanu

Beauty tajne: ovo eterično ulje sastavni je dio skincare režima Meghan Markle

Omiljeno rješenje bivše vojvotkinje u borbi protiv akni

Pogled ispod oboda

Slamnati šeširi prizivaju more, bose noge i bezbrižne šetnje plažom. Oni su naš modni Madeleine kolačić i zato ih obožavamo...

▲ Povratak na vrh