Kardigan Kurta Cobaina postigao vrtoglavo visoku cijenu na aukciji

31.10.2019.

Tajna, doduše, nije u zelenom moheru

Kad zamislite Kurta Cobaina, postoji prilično dobra šansa da nosi svoj sada čuveni zeleni kardigan; kao Jaggerove kožne hlače, Lady Gagina bijela perika ili triko s kapuljačom Kylie Minogue. Tako osim Kurta zamišljamo i cijeli grunge. Čini se da se kupci slažu jer je maslinasto zelena kardigan od mohera s Manhattanovim potpisom za nekog ogromnog ljubitelja pletenine prodan za 334.000 dolara na aukciji u njujorškom Hard Rock Cafeu.

 

Na istoj dvodnevnoj aukciji jedna od Cobainovih prilagođenih Fender gitara prodana je za 340 000 dolara kao i  memorabilije Boba Dylana, Madonne, Queena, Jimija Hendrixa, Beatlesa i drugih legendi zabavne i rock glazbe. Ali zbog čega je kardigan toliko poseban da gotovo parira cijeni jedne od Kurtovih omiljenih gitara (kako je navedeno u popratnom pismu koju potpisuje Courtney Love) i uzima nagradu za “najskuplji džemper” koji se prodaje na aukciji?

 

 

Osim što je savršeno zaokružio grbavi stas tragičnog pjevača, ovaj kardigan bio je i onaj koji je nosio na nezaboravnoj intimnoj svirci koja je ugostila mnoge glazbenike, MTV-ovoj ”Unplugged Sessions”. Svojstveni i vrlo cijenjeni nastup snimljen je samo pet mjeseci prije nego što je Cobain počinio samoubojstvo u travnju 1994. godine.

Podsjetite se u nastavku:

 

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh