Lena Dunham progovorila o svojoj borbi i želji za majčinstvom

17.11.2020.

U iznimno iskrenom članku Lena Dunham otvoreno piše o zdravstvenim problemima, želji za majčinstvom i liječenju od ovisnosti

Lena Dunham, britka je autorica, scenaristica, redateljica i glumica kojoj izazivanje kontroverzi i podijeljenih mišljenja nije strana pojava, ali koja i dalje beskompromisno stvara i otvara nove vidike i teme od svog prvijenca “Tiny Furniture” i megapopularnih “Girls”. Nakon rada na nekoliko projekata poput serije “Camping”, uloge u Tarantinovu “Bilo jednom u Hollywoodu” i pisanja autobiografije, Lena Dunham u posljednje je vrijeme bila manje prisutna na javnoj sceni, prvenstveno zbog svojih zdravstvenih problema.

U članku koji je objavila u Harpers Magazine na (bolno) otvoren i ponekad (auto)ironičan način otkriva sve nijanse i dubine problema koji su je zadesili u kratkom periodu. Od javnog prekida višegodišnje ljubavne veze, operacije koja ju je ostavila neplodnom i odvikavanja od lijekova, iza Lene je vrlo teško razdoblje.

Godine podnošenja kronične boli koju je uzrokovala endometrioza, podmukla bolest koja pogađa velik broj žena, a o kojoj se obrnuto proporcionalno malo zna, rezultirale su operacijom u kojoj su joj uklonjene maternica, cerviks i jedan jajnik. Lena Dunham priznaje da su fizički ožiljci manji od duševnih i da se njezina želja za majčinstvom koju je oduvijek osjećala pretvorila u opsesiju.

U članku detaljno opisuje procese koji su se, uzrokovani traumom ograničenja vlastita tijela, odvijali u njezinom životu – nerazumijevanje okoline, udaljavanje od prijatelja i neizreciva bol zbog saznanja da neće moći ostvariti ono što je oduvijek željela – postati majkom. Lena osvještava da, nažalost, plodnost nije pravo nego luksuz, zbog kojeg mnoge žene prolaze kroz mukotrpne medicinske zahvate, obitelji dižu kredite, a brakovi se raspadaju.

Na kraju dolazi do spoznaje i završava u optimističnijem tonu: „Ironija svega je da, znajući da ne mogu imati dijete, moja sposobnost da to prihvatim i nastavim dalje je možda jedini razlog iz kojeg uopće zaslužujem nekome biti roditelj. Mislim da napokon mogu nekoga nečemu poučiti.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Svi pričaju o Insta book clubu Kaie Gerber!

I gostovanjima legendarnih faca poput Lene Dunham ili Marca Jacobsa.

Koje je pitanje razljutilo Margot Robbie?

Glumica je progovorila o temi koja ju nervira

Je li danas uopće moguće podijeliti previše informacija?

U eri društvenih mreža, kad nam je prozor u svijet zapravo zaslon različitih gadgeta, i više ljudi zna što smo doručkovale nego što bi to trebalo biti normalno, pitamo se postoji li uopće "višak informacija" i gdje su njegove teško uhvatljive granice

Instagram mame čije profile volimo pratiti

Zavirite na ovih šest Instagram profila koji će vam uljepšati dan

Scarlett Johansson: "Nije prirodno biti monogaman"

Poznata glumica, koja iza sebe ima dva braka, otkriva kako se nosi sa činjenicom da je opet solo

▲ Povratak na vrh