Modna ikona Iris Apfel proslavila 98. rođendan!

02.09.2019.

Iris radi u 98. godini, hoćemo li mi morati?

Prije nekoliko dana jedna od originalnih trendseterica, Iris Apfel, proslavila je 98. rođendan.

Iris je svakako jedna od najvećih modnih ikona svih vremena, a svojim ekstravagantnim stilom oduševljava i u dubokoj starosti, koja je, izgleda, u njezinom slučaju, samo brojka na papiru. Vođena idejom više je više, pretvorila je svoje prepoznatljive velike okrugle naočale, niske i niske šarenih perlica te široku paleta boja u sinonime za nepogrešivi stil.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on


Iris je slavu u fashion svijetu stekla potpuno slučajno, o čemu svjedoči i naslov njezine knjige Iris Apfel: Accidental Icon. Nakon studija povijesti umjetnosti počinje graditi karijeru u dizajnu interijera, a sudjelovala je u redizajnu Bijele kuće za čak devet američkih predsjednika – Trumana, Eisenhowera, Kennedyja, Johnsona, Nixona, Forda, Cartera, Reagana i Clintona. Sa suprugom Carlom 1948. pokreće tekstilnu tvrtku koju zajedno vode sve do 1992. godine kad odlaze u zasluženu mirovinu. U rujnu 2005. godine Institut za kostime njujorškog Metropolitan muzeja organizirao je izložbu posvećenu njezinom ekscentričnom stilu. Izložba Rara Avis (Rare bird): The Irreverent Iris Apfel prva je Metropolitanova izložba o osobnom stilu neke živuće osobe koja nije modni dizajner.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on


Ova redovita gošća prvog reda fashion weeka ostvarila je i nekoliko suradnji unutar modne i beauty industrije, od koje se ističe kampanja za MAC. Ove je godine Iris u dobi od 97 godina potpisala ugovor s modelling agencijom IMG, a prošle je godine Mattel kreirao barbiku po njezinoj slici i prilici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on


Ako želite bolje upoznati legendarnu Iris Apfel, preporučujemo vam dokumentarac Iris iz 2014. godine s potpisom renomiranog redatelja Alberta Mayslesa.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

Što slušaju hrvatske "it" djevojke?

Što možemo naći na njihovoj playlisti?

Torbica koju ove sezone nose gotovo sve influencerice

Modni dodatak koji je okupirao Instagram

Brend čiju hippie vibru obožavaju trendseterice

Šarene, lepršave haljine osvajaju ulice

Skandinavski brend koji osvaja srca fashionistica

Estetika koju obožavaju modni insideri

▲ Povratak na vrh