Muccia Prada zbog optužbi za rasizam mora proći posebnu obuku

06.02.2020.

Navodno su Dior i Gucci sljedeći na meti

U prosincu 2018. godine, Chinyere Ezie, odvjetnica specijalizirana za ljudska prava uzrujala je twitter zajednicu fotografijom Pradinog izloga u New Yorku. Među figuricama iz Pradamalia kolekcije pronašle su se i neke koje svojim dizajnom podsjećaju na majmune s blackfaceom. Ovaj Pradin faux pas jednostavno nije mogao proći nekažnjeno, a isprike, uklanjanje figurica te obećanja da će ubuduće biti pažljiviji nisu spriječili agencije za ljudska prava da poduzmu konkretne pravne korake.View this post on Instagram

Feeling triumphant. #powertothepeople #calloutforgood #raiseyourvoice

A post shared by Chinyere Ezie (@chinyereezie) on

Iz Prade su na kraju žestoko poricali diskriminatorne radnje, no nagodbom su se obvezali na internu reedukaciju, na zapošljavanje i pomaganje manjina te eksterni nadzor razvoja situacije u sljedeće dvije godine. Mjere se odnose na svih 120 njujorških zaposlenika Prade, uključujući i samu Miucciu Pradu i njezinog muža i CEO-a kuće Patrizia Bertellija. Prada će također morati zaposliti stručnjaka za inkluzivnost i različitost koji će kontrolirati sve njihove produkte prije nego što izađu na tržište i spriječiti ovakve katastrofe u budućnosti.

Sljedeći na meti su Gucci, isto zbog blackface incidenta, i Dior, zbog sporne Sauvage kampanje koja je kritizirana zbog perpetuiranja steotipova o američkim domorodačkim plemenima.

 

Piše: L.H.

Fotografije: Instagram, Profimedia

Pročitajte i...

Matrix division: izbor najboljih kožnih kaputa

Seksi drama kožnog kaputa ostvaruje svoj puni potencijal u našem shopping vodiču

Pet fantastičnih knjiga koje su inspirirale modne kolekcije

Moda i književnost se vole: Virginia Woolf x Comme des Garçons, Frankenstein x Prada…

Fashion hotlist: Najznačajnije modne dizajnerice u 2020-oj

Tko su žene koje predvode trenutno najutjecajnije brendove modnog univerzuma

Novo poglavlje Prada x adidas kolaboracije

Ukratko, nismo impresionirani.

▲ Povratak na vrh