Pet životnih lekcija koje možemo naučiti iz dokumentarca o Tini Turner

06.04.2021.

Što ljubav ima s tim?

Već najavni trailer o dokumentarcu ‘Tina’ garantirao je uzbudljivu i dirljivu, premda već dobro poznatu priču. Anna Mae Bullock upoznala je Ikea, postala Tina Turner, te su zajedno osvajali top liste, a u pozadini te rock’n’roll senzacije bilo je fizičko i psihičko nasilje. Kada se napokon odlučila na odlazak, Tina je izgubila sve osim dodijeljenog imena po kojem je postala poznata i počela ispočetka.

Novi početak bio je vijugav i grbav, a kako bi se oslobodila sjene Ikea koja se nadvijala nad njom profesionalno još godinama, odlučila je o tom strašnom nasilju i progovoriti te objasniti zašto je otišla. Izuzetno hrabar čin za ono vrijeme i nešto što se pokazalo kao dvosjekli mač – s jedne strane je u očima javnosti napokon ‘zaslužila’ biti percipirana kao individua i talentirana glazbenica neovisna od Ikea, ali s druge strane, do kraja života bila je primorana govoriti o tom mračnom razdoblju svog života.

Ništa drugačije nije ni u ovom dokumentarnom filmu koji je Tinina svojevrsna finalna nota i oproštaj od svjetala pozornice. U filmu ne doznajemo mnogo o tome kakva je Tina bila kao majka, premda možemo naslutiti da je uglavnom bila službeno odsutna. O Tini kao kćeri saznajemo da je bila napuštena kao dijete od oba roditelja. Ono na što se film fokusira jest Tina kao glazbenica i rock legenda koja je u životu uspjela i ustrajala usprkos svemu. Njezina je životna priča doista inspirativna i iz nje možemo izdvojiti nekoliko univerzalnih lekcija.

Nikad nije kasno za novi početak 

Nakon godina lošeg braka u kojem je trpila fizičko i psihičko zlostavljanje, varanje i kontroliranje, Tina Turner je ipak pronašla snage za odlazak. Iako je prije toga imala uspješnu karijeru, nakon razvoda dobila je samo ime i dugove. No, nije se predala ni posustala te je u svojim četrdesetima postala zvijezda koja je od live nastupa u klubovima punila stadione s publikom od preko 100,000 ljudi! Osim profesionalnog uspjeha, Tina je kasnije u životu pronašla i ljubavnu sreću sa svojim mlađim životnim partnerom Erwinom Bachom.

Treba vjerovati u sebe

Nakon što je napokon skupila snagu i hrabrost te ostavila Ikea, za Tinu Turner započinjao je drugi trnoviti put, onaj profesionalni. I premda mnogi nisu htjeli surađivati s njom jer su je povezivali s njim, Tina nije odustajala od svojih snova niti je posumnjala u vlastiti talent, profesionalnost i predanost. U vrijeme kada je nastupala gdje god bi je zvali samo kako bi prehranila sebe i djecu, i dalje je sanjala velike snove: upitana kako zamišlja svoju karijeru, tada četrdesetogodišnja pjevačica rekla je ‘Želim puniti stadione kao Rolling Stonesi’. A to je naposljetku i ostvarila.

Prvi instinkt ponekad može prevariti

Jeste li znali da ‘What’s love got to do with it’ nije originalno Tinina pjesma već cover verzija pjesme nekog davno zaboravljenog britanskog pop benda? Kad ju je Tina Turner prvi put čula, mrzila ju je i snimila ju je preko volje na nagovor svog menadžera. No otpjevavši je, shvatila je da je može ‘učiniti svojom’ i sasvim drugačijom te je ona postala jednim od njezinih najvećih i najprepoznatljivijih hitova. Iako se često promovira mišljenje da neke stvari znamo instinktivno, zapravo ponekad nismo niti svjesni za što smo sve sposobni i kamo nas to može odvesti dok se ne odvažimo i ne pokušamo.

Važnost dobrog ‘support’ sistema

Nemojmo se zavaravati, sav taj uspjeh koji je Tina ostvarila – ali ne samo ona već i druge zvijezde, poduzetnici… – ne bi bio moguć bez podrške menadžera, asistenata, dadilja… Sigurno ste čuli za ‘motivacijsku’ frazu ‘Imaš isti broj sati u danu kao Beyonce’, ali takve floskule ne spominju šačicu ili vojsku pomoćnika koji se brinu za sve one zadatke i zadačiće, zaslužne za brigu oko dogovora i malih, svakodnevnih stvari kako bi veliki snovi bili ostvarivi. Tina Turner nije iznimka, te je imala sreće što je pronašla menadžera koji je bio svjestan njezina talenta i potencijala i nije se bojao ustrajati i poticati je na njezinom putu, čak i kada nije nailazio na razumijevanje.

Sami kreiramo vlastiti narativ

Prije negoli je javnost bila spremna vidjeti Tinu u novom svjetlu i dati joj da okrene novi list u životu, morala je javno raskrstiti s Ikeom i u objašnjavati razloge njihova razlaza, u detalje opisivati nasilje koje je pretrpila te kako je konačno pobjegla. Objavila je i biografiju, o njezinom životu snimljen je i film te je postavljen brodvejski mjuzikl. Tina je odabrala da je u očima javnosti ne definira njezin nasilni bivši muž i njihova zajednička karijera, već njezina odluka da ode i njezin nevjerojatan talent kojeg je dovela do krajnjih granica. I odlučila je da je ne određuje manjak ljubavi koju su joj uskratili roditelji napustivši je, niti egocentrični partneri, već ljubav koju je pronašla kasnije u životu u svom životnom partneru, kao i ona koju joj iskazuju obožavatelji diljem svijeta koje je dotaknula svojom nevjerojatnom energijom.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Kako nositi potpetice bez brige o povredama?

Jednostavna pravila za one koji ne mogu zamisliti svoj život u ravnim cipelama

Kako produljiti osjećaj sreće poslije godišnjeg odmora?

Savjeti koji će vam pomoći da ostanete sretniji i nakon praznika

Iz traume u glazbu: Dokumentarac o životu i glazbi Mary J. Blige

R'n'B ikona zaokružila je svoju karijeru snimivši dokumentarac o albumu koji ju je proslavio

Sve što možete pogledati danas na ZagrebDoxu!

Novi festivalski dan donosi premijeru filma Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara čija će se projekcija održati u 20 sati u Kinu SC.

wonder boy

Što dokumentarac 'Wonder Boy' otkriva o slavnom dizajneru Olivieru Rousteingu

Premijerno prikazan 2019., dokumentarac o kreativnom direktoru modne kuće Balmain 26. lipnja stiže na Netflix

'Mačka je uvijek ženska': Ne propustite dokumentarni film o kiparici Mariji Ujević Galetović koji pomiče granice žanra

'Mačka je uvijek ženska' Martine Meštrović i Tanje Vujasinović možete besplatno pogledati u sklopu ZagrebDox-a

▲ Povratak na vrh