Preminuo Sean Connery, prvi James Bond

01.11.2020.

Prvi i nezaboravni James Bond Sean Connery zauvijek će ostati zapamćen kao ikona stila

Sean Connery, poznati glumac i ponosni Škot, preminuo je jučer u snu u 91. godini.

Sean Connery prvi je glumac koji je utjelovio poznatog agenta 007 na velikom platnu, u čak sedam filmova te je uvelike pridonio popularnosti franšize i postao svojevrsnim sinonimom za Jamesa Bonda, kao i za eleganciju, stil i zavodničke sposobnosti te je 1999. bio proglašen najseksipilnijim muškarcem stoljeća.

Premda mu je taj serijal filmova donio svjetsku slavu, Connery je izjavio da je oduvijek mrzio Jamesa Bonda i da bi ga želio ubiti. Zapažene uloge ostvario je i u Hitchcockovoj “Marnie”, “Robin i Marian” s Audrey Hepburn, “Ubojstvo u Orient Expressu”, “Ime ruže” i “Nedodirljivi” Briana De Palme kao i mnogim drugim.

No, nije baš uvijek prepoznao dobre uloge, te je tako odbio ulogu Gandalfa u “Gospodaru prstenova”, za koju su mu navodno ponudili 30 milijuna dolara te 15% zarade od filma, čime bi se njegova zarada popela na 450 milijuna dolara. Među drugim ulogama koje je odbio je i ona Arhitekta u Matrixu, Dumbledorea u Harryju Potteru i ulogu oca Austina Powersa u parodiji Jamesa Bonda, koja je zatim pripala njegovu dobru prijatelju Michaelu Caineu.

Bez obzira na eventualne propuste, Sean Connery ostvario je zavidnu karijeru te će uvijek ostati zapamćen kao utjelovljenje dobrog stila i elegancije.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Hoće li Regé-Jean Page biti sljedeći James Bond? Dok ne čujemo definitivno 'ne', u nadi je spas

Hoćemo li uživati u pogledu na agenta 007 i tko su najveće dive na setu "Bridgertona"?

Spektakularne destinacije na kojima je sniman James Bond

Svi obožavatelji agenta 007 mogu krenuti njegovim stopama i posjetiti odlična mjesta po cijelom svijetu koja oduzimaju dah

9 filmova o kojima će se pričati ove jeseni

Sve što trebate znati o aktualnim festivalskim hitovima koji stižu ove jeseni

Novi Bond - sljedeći agent 007 će ipak biti žena

Tko preuzima ulogu od Daniela Craiga?

▲ Povratak na vrh