Slučaj Carey Mulligan dokazuje da nismo baš daleko dogurali nakon #MeToo

29.01.2021.

Seksizam naš svakodnevni

“Mulligan, dobra glumica, čini se kao pomalo čudan odabir za ovu višeslojnu femme fatale – Margot Robbie je producentica filma i lako je zamisliti da je uloga originalno bila namijenjena njoj. Dok s ovom glumicom, Cassie nosi odjeću kojom mami predatore kao loš ‘drag’; čak i njezina duga plava kosa izgleda umjetno.” – napisao je Dennis Harvey u kritici filma Djevojka koja obećava za Variety, istovremeno hvaleći njezinu vještu i zabavnu izvedbu. Carey Mulligan je reagirala u razgovoru sa Zendayom za Varietyjev Actors on Actors, kazavši da kritiziranje njezina ‘manjka’ atraktivnosti nije povrijedilo njen ego, već činjenica da se komentiranje fizičkog izgleda glumice od strane velike publikacije može prihvatiti kao legitimna kritika.

Na njezinu je reakciju Variety odgovorio isprikom, istaknuvši na početku sporne kritike da im je žao zbog neosjetljivih insinuacija kojima su umanjili njezinu smionu izvedbu.

No cijela priča bacila je svjetlo na važnu činjenicu, a ta je da se u medijskom prostoru, čak i nakon #MeToo pokreta i brojnih drugih momenata u kojima su žene ukazivale na nepravde i omalovažavanja s kojima se svakodnevno susreću, izgleda ništa nije promijenilo. Ako u 2021. najvažnija uloga glumice jest ta da izgleda seksi i atraktivno po nečijim osobnim i izmišljenim standardima, bez obzira na svoj talent, izvedbu i poruku koju odašilje, onda je pred nama još jako dug put.

Mulligan je objasnila potrebu da, usprkos pozitivnim reakcijama publike i kritike, reagira na ovu konkretnu opasku: “Mislim da se ovakvi, svakodnevni trenuci gomilaju – počnemo editirati način na koji se žene pojavljuju na ekranu i želimo da izgledaju na određeni način. Želimo da izgledaju savršeno. Ili želimo promijeniti način na koji se kreću, kako misle, kako se ponašaju. Mislim da trebamo vidjeti prave žene na ekranu u svoj njihovoj složenosti. Pa sam smatrala da ako se osvrnem na ovo, moglo bi pomoći.”

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

angelina jolie

Angelina Jolie otkrila kako joj je razvod od Brada Pitta utjecao na karijeru

Angelina Jolie vraća se na velike ekrane u akcijskim ulogama

dakota johnson

Stiže još jedna kostimirana drama, s Dakotom Johnson u naslovnoj ulozi

Prijeti li nam 'overload' kostimiranog sadržaja na ekranima?

downton abbey

Imamo uzbudljive vijesti za sve ljubitelje Downton Abbeya: Novi film gledat ćemo već ove godine

U posljednje vrijeme nam i sitnice daju razlog za veselje, a najave novih kostimiranih drama - puno njih!

Nismo prepoznali ovog holivudskog velikana na setu filma 'The House of Gucci'

U radnji se pojavila i Sophia Loren! Može li bolje?

Brad Pitt i Sandra Bullock u akciji

Snimanje još jednog trilera sa zvjezdanom postavom je u punom jeku

▲ Povratak na vrh