Kratka povijest tapeta i nekoliko praktičnih savjeta za njihovo uklapanje u interijer

10.07.2020.

Te vesele tapete- danas ponovno in!

Tapete kakve danas poznajemo i koristimo u uređenju interijera počele su se upotrebljavati 1950-tih i 60-tih, kad ih je sam način proizvodnje omogućio lako dostupnima i povoljnima te su postale neizostavni dio svakog kućanstva. Fotografije, odnosno uzorci su se štampali na papir u rolama, a završna je obrada bila plastifikacija. Takav je način proizvodnje omogućio lako postavljanje, održavanje i dugovječnost proizvoda.

No, ovi dekorativni papiri za pokrivanje zidova, prvi su se puta počeli koristiti još u 15. stoljeću, uvođenjem papira u Europu. Te prve tapete su se oslikavale ručno ili pomoću šablone i naravno – bile su pravi hit! Najskupocjenije su bile one iz Kine koje su se ručno oslikavale. Bile su neizostavni dio ukrašavanja bogatih rezidencija, restorana i hotela. Krajem 20-tog stoljeća tapete izlaze iz mode i prestaje ih se koristiti u dizajnu interijera.

Ali kao i sve, tapete su danas, u 21. stoljeću ponovno in! Često su viđeni interijeri s tapetama modernih i apstraktnih uzoraka, no također i cvjetnih, nježnih pastelnih tonova – zaista je izbor velik i dostupan svima. Današnja moderna tehnologija printanja omogućuje i 3d uzorke tapeta tako da se vrlo lako može postići interesantan reljef na zidu Vašeg boravka.

Savjeti za uređenje interijera:

Ono što bih savjetovala je da budete pažljivi s odabirom uzorka te pozicije odnosno odabirom zida kojeg ćete obložiti tapetom. Nekada su se tapetama oblagale cijele sobe, dok je danas tapetama preporučljivije naglasiti samo jedan zid ili dva, kako biste dali poseban karakter prostoriji odnosno akcent.

U bijelom interijeru, vrlo je zanimljivo jedan zid, i to onaj najviše izložen pogledima, obložiti interesantnom tapetom. Ako volite minimalizam i jednostavnost možete odabrati neku dobru grafiku i dati ju isprintati na tapetu. Takav će Vas pothvat daleko manje koštati nego da zamolite umjetnika da Vam ručno oslika predmetni zid.

cvjetne tapete na zidu i stropu

Ako volite nježne, cvjetne motive, pogledajte primjer, kako je autor tapetom ukrasio jedan zid i strop! Time je cvjetni uzorak dodatno došao do izražaja, a s obzirom na to da se radi o nježnijem uzorku koji nije nametljiv, stvorio se ugodan dojam za boravak.

Tapetama možete vrlo jednostavno riješiti i problem skučenog prostora jer postavite li tapetu s printom fotografije lijepog krajolika ili siluete grada možete vizualno stvoriti prostraniju sobu.

Najvažnije je da izaberete motiv koji se vama sviđa, no uvijek je preporučljivo i svemu popričati sa stručnjacima koji će vam pomoći u šarolikom izboru boja i uzoraka. No, ako niste zadovoljni svojim završnim odabirom, slobodno ga zamijenite drugim, jer ono što je kod tapeta odlično – lako ih je mijenjati!

 

Piše: Timea Marochini

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

chrissy teigen i john legend

Zavirite u bivši dom Chrissy Teigen i Johna Legenda na Beverly Hillsu

I što je za Chrissy najvažnije da njezina raskošna kuća ima?

Unesite toplinu u svoj dom održivim proizvodima skandinavskog dizajna

Nordic Mood kolekcija iz JYSK-a usmjerena je na održivost

prima namještaj

Oslobodite svoju kreativnost u uređenju doma uz novi PRIMA Interijeri katalog

Inspirirajte se najnovijim trendovima u uređenju interijera predstavljenim u novom PRIMA katalogu.

Za promjene kojima ćete postići 'wow efekt': 10 trendova u uređenju interijera za 2021.

Što je 'in' ove godine? Dizajnerica interijera Katarina Kavain predstavlja 10 trendova za 2021. godinu

U izolaciji smo sve postale brižne vrtlarice. A evo koja je biljka totalni hit među influencericama!

 Zbog svog je skulpturalnog oblika i impresivna dva metra visine pravi work of art. A kako spada u porodicu smokve, njezino nas lišće asocira na ljetni dan u nekom mirisnom vrtu uz more...

Inspirativne ideje za makeover doma potražite u prilogu Story Home - dar uz novi Story!

Unesite prirodu u svoj prostor i otvorite vrata novom stilu! Specijal časopisa Story za proljetni makeover doma donosi originalne savjete te najinspirativnije ideje za uređenje interijera i eksterijera na 24 stranice. Novi Story i poseban prilog Story Home na dar potražite na svim kioscima od srijede, 31. ožujka

▲ Povratak na vrh