GALERIJA Kako izgleda ekstravagancija s dušom?

Ekstravagancija s dušom
01.09.2014.

Stan kreativnog direktora modne kuće Christian Lacroix osebujna je inačica nesputanog ekleticizma koji odražava vlasnikovu narav i obilježava njegov rad

Nije bitno je li riječ o modernizmu, nadrealizmu, egzotici, klasici, eleganciji, kiču ili kakvom drugom stilu, Sacha Walckhoff poseže za onim što mu se sviđa i odvažno kombinira naizgled nespojivo, bilo da je riječ o modnim kreacijama, bilo o njegovu četverosobnom stanu smještenom u srcu Pariza.

Iako za sebe kaže da je oduvijek bio minimalist i kako taj dio njega i dalje postoji, danas je u to teško povjerovati, a njegova se estetika teško može povezati s konceptom manje je više. Stvari postaju jasnije kad se vrati 20 godina unatrag i osvrne na početke karijere u modnoj kući Christian Lacroix, te otkrije kako se tada morao boriti protiv sebe „jer ne možeš biti minimalist i raditi za njih“.

 

 

Preobrazbu dobrim dijelom može zahvaliti upravo modnom magu Christianu Lacroixu i njegovu starom savjetu. „Rekao mi je da uvijek budem otvorena uma, a pritom ostanem svoj. Drugim riječima, čovjek stalno treba usavršavati sebe onakvog kakav jest, ali i biti otvoren prema novim zamislima, čak i kad mu u prvi mah nisu privlačne, zato što one često otvaraju neočekivane nove putove.

Tako se stalno razvijaš, a koliko je to važno, mogao sam se uvjeriti kad sam radeći za Lacroixa naučio spajati stvari koje nikad prije ne bih spojio i još mnogo toga. Uistinu sam mu zahvalan na toj predivnoj lekciji koju mi je dao“, s puno poštovanja govori Walckhoff o nekadašnjem mentoru kojeg je na mjestu kreativnog direktora zamijenio 2009.

Da je dotičnu lekciju uistinu dobro svladao pokazuje njegov eklektični potpis koji karakteriziraju neočekivani spojevi vrlo raznorodnih elemenata – starog i novog, grubog i sofisticiranog, suzdržanog i upadljivog, te pravi vatromet oblika i boja. Sacha je i u vlastitom domu sve navedeno majstorski stopio u osebujnu, zabavnu, ekstravagantnu, no u konačnici skladnu, smislenu cjelinu koja odiše ljudskošću i toplinom i u kojoj se, što je najvažnije, dobro osjeća.

 

 

Budući da ga je ispunio stvarima koje voli, to je prostor koji puno govori o njemu samom, a ono što posjetitelj već na prvi pogled može zapaziti jest da tu stanuje ljubitelj i kolekcionar umjetnina, dizajna i keramike kojeg krasi vedar kozmopolitski duh, smisao za detalje i istančan ali nesvakidašnji ukus. Da nekadašnji minimalist još uvijek živi, svjedoče brojni komadi modernističkog namještaja čiji čisti, funkcionalni oblici vode skladan suživot s jarkim bojama i razigranim uzorcima koji ih okružuju.

Zanimljivi predmeti kojima je ispunjen Saschin dom vrlo su raznolikog podrijetla, jer nabavljao ih je na brojnim putovanjima, uličnim sajmovima, po umjetničkim galerijama i trgovinama dizajnerskim namještajem, odabirući ono što mu se dopada i odgovara njegovoj naravi. „Dom mi nije zamišljen kao showroom poznatih brendova i imena, već kao točan odraz mog unutarnjeg bića“, jednom je izjavio savršeno opisavši svoja čudesna četiri zida.

Tekst: Kristina Živković
Foto: press, Christian Lacroix

Pročitajte i...

Ekskluzivno: Christian Lacroix - u svijetu modnog čarobnjaka

Što o današnjoj modi, influencerima i feminističkim parolama na majicama misli kultni francuski dizajner Christian Lacroix doznajte u ekskluzivnom intervjuu koji otkriva sasvim drugačije lice modnog maga devedesetih. Otkako se povukao s modne scene (na koju se nedavno nakratko vratio), Lacroix se posvetio kazalištu, poeziji te životu neopterećenom rokovima i trendovima. U nastavku donosimo isječak razgovora, a ekskluzivni intervju potražite u rujanskom izdanju magazina Elle koje je na kioscima

ELLE Countdown: 10 trenutaka na modnoj pisti koji su obilježili ovo desetljeće

Ako ste propustili ove ključne momente, vjerojatno ste prespavali dekadu!

Guccijeva nova trgovina san je svakog dizajnera interijera

Talijanski brend otvorio neočekivanu pop-up trgovinu

Kako stilizirati biljke u interijeru?

Nekoliko ideja koje će podignuti izgled prostora

▲ Povratak na vrh