Kako urediti dnevni boravak po Feng Shui principu

02.05.2021.

Gdje živite i kako se osjećate, čini ogromnu razliku u vašoj kvaliteti života. Dnevna soba prostor je u kojem se okupljate vi, članovi vaše obitelji i prijatelji, stoga je važno osigurati da ovaj prostor ima dobar Feng Shui i pruži dobrodošlicu svima koji u njega uđu

Imati uravnotežen, pozitivno energiziran prostor važno je za vašu dobrobit, a za to je potrebno samo malo (energetskog) čišćenja, organizacije i ravnoteže elemenata u prostoriji. U nastavku pronađite niz jednostavnih koraka za stvaranje dobrog Feng Shuija u vašoj dnevnoj sobi.

Čišćenje prostora

Čišćenje prostora je prvi korak u stvaranju dobrog Feng Shuija. Dnevni boravak je posebno važan jer je to jedno od javnih područja u našem domu te može prikupiti i zadržavati razne vrste vanjskih energija. Uz klasične tehnike čišćenja prostora – korištenjem raznih sredstava za kućanstvo, postoje i one netipične, poput dimljenja ili kađenja bijelom kaduljom. Umjesto bijele kadulje, može se koristiti i Palo Santo, u prijevodu ‘sveto drvo’, ili esencijalno ulje po izboru.

Raspored

Nakon čišćenja vašeg dnevnog boravka, važno je obratiti pažnju na njegov raspored. Budući da je dnevna soba zajednički prostor u domu, pažljivo razmotrite poziciju i količinu namještaja u istoj. Svakako osigurajte udobno mjesto za sjedenje za svakog člana kućanstva. Svaka osoba u domu trebala bi se osjećati dobrodošlo. Također je idealno rasporediti namještaj koji će poticati na razgovor i interakciju, a to znači imati sofu ili fotelje okrenute jedna prema drugoj.

Foto: Instagram polkenstudio

Boje

Boje su od velike važnosti u dnevnoj sobi te se pobrinite da budu smisleno odabrane. Kada se odabiru boje prema Feng Shui principima, tada se najčešće koriste značajke psihologije boja i njihova simbolika. Za dnevni boravak, uvijek odaberite boju koja ima povoljno značenje i utjecaj, te boju koja će njegovati energiju kakvu želite. Velike komade namještaja odaberite u neutralnoj paleti dok se kroz detalje poput umjetnina, vaza ili drugih ukrasa možete poigrati žarkim i intenzivnim nijansama.

Biljke

Žive, zelene biljke unijet će svježinu i životnu energiju u vaš dnevni prostor. One su super jednostavan način kako promijeniti raspoloženje prostorije i napraviti dobar Feng Shui za svoju dnevnu sobu. Uvijek se preporučuje odabrati biljke koje proizvode veću količinu kisika od drugih te one koje umanjuju zračenje elektromagnetskih polja poput Areka palme, kovrčave paprati, fikusa gumijevca ili fikusa lyrate. Ono što im trebate osigurati je dovoljno prirodnog svjetla, prostora i vode. Također, bilo bi dobro izbjegavati umjetne biljke, uvenule biljke te biljke s oštrim listovima ili iglicama.

Svjetlost

Stimulirajte prostor pozitivnom energijom uz pomoć prirodne svjetlosti i pomoću više izvora rasvjete. Prirodno svjetlo nas čini sretnijima i pozitivnijima te je naš primarni nutrijent. Za dobro balansiranu dnevnu sobu, povoljno je odabrati energetski učinkovite žarulje koje oponašaju prirodno svjetlo i koje će trajati duže. Lampe i izvori svjetlosti se uglavnom povezuju s elementom Vatre koja je nužna za cirkuliranje, harmoniju i sklad u dnevnom boravku. Iz tog razloga, pobrinite se da nema tamnih i neosvijetljenih kutova u prostoriji.

Feng Shui principi za dnevni boravak sastoje se od življenja s onim što volite i onim što zapravo koristite. Primjenom ovih snažnih načela na dobrom ste putu k stvaranju izvanrednog prostora za život.

Piše: Tina Sablić

Foto: Instagram, Posh Feng Shui

Pročitajte i...

kreativni nered

Kako kaos pretvoriti u udoban i oku ugodan kreativni nered

Kreativni nered može biti stil života, ali kako i zašto uopće nered napraviti kreativnim kad cijeli život težimo tome da stvari dovedemo u red? Dizajnerica interijera Katarina Kavain ima par ideja kako kreativni nered učiniti chic!

Vrtne stolice od recikliranih ribarskih mreža koje ovu sezonu želimo vidjeti na našim terasama

U susret obilježavanju Dana planeta Zemlje, JYSK je predstavio novu kolekciju vrtnog namještaja s naglaskom na stolice izrađene od starih ribarskih mreža kako bi se priključio globalnom povećanju svijesti o održivom razvoju.

chrissy teigen i john legend

Zavirite u bivši dom Chrissy Teigen i Johna Legenda na Beverly Hillsu

I što je za Chrissy najvažnije da njezina raskošna kuća ima?

Unesite toplinu u svoj dom održivim proizvodima skandinavskog dizajna

Nordic Mood kolekcija iz JYSK-a usmjerena je na održivost

prima namještaj

Oslobodite svoju kreativnost u uređenju doma uz novi PRIMA Interijeri katalog

Inspirirajte se najnovijim trendovima u uređenju interijera predstavljenim u novom PRIMA katalogu.

Za promjene kojima ćete postići 'wow efekt': 10 trendova u uređenju interijera za 2021.

Što je 'in' ove godine? Dizajnerica interijera Katarina Kavain predstavlja 10 trendova za 2021. godinu

▲ Povratak na vrh