Otkrijte mračni glamur milanske vile

04.05.2020.

Villa Necchi Campiglio odiše ekscentričnim bogatstvom predratnih godina

Na adresi Via Mozart 14 u Milanu naići ćete na vilu koja je dobro poznata među ljubiteljima ekscentrične arhitekture. Villa Necchi Campiglio izgrađena je 1932. godine po projektu arhitekta Piera Portaluppija. Glamurozna kuća koja se proteže na 5 etaža izgrađena je za pripadnike visoke lombardske industrijske buržoazije – obitelj Campiglio-Necchi. Raskošne zabave koje su organizirali i njihov ekstravagantan umjetnički ukus donijeli su im vječnu slavu u milanskim kuloarima.

Portaluppijev dizajn kuće karakterizira upotreba kvalitetnih materijala i namještaja po mjeri, a stilsko usmjerenje manifestira se u fuziji pokreta racionalizma i tipičnih art deco elemenata. Neki detalji ove luksuzne vile zaista su fascinantni i progresivni za razdoblje 30-ih u kojima je nastala, poput vjerojatno najimpresivnije prostorije – ostakljene verande s teškim srebrenim vratima – ili prozora usred zida koji vizualno povezuje dvije susjedne prostorije. Nakon rata kuća dobiva novo ruho, s potpisom Tommasa Buzzija, koji u interijer donosi namještaj i detalje u baroknom stilu. Uspješnost Buzzijeve intervencije česta je dilema prostornih stručnjaka, i dalje u principu nije postignut konsenzus oko toga je li narušio ili unaprijedio Portaluppijevu čarobnu viziju.

Villa je sačuvana gotovo netaknuta i prenamijenjena u muzej otvoren publici, u kojemu možete dobiti dojam o lifestyleu milanskih bogataša te na vođenim turama saznati pikanterije iz njihovih privatnih života. Danas je njezin vrt poprište glamuroznih evenata, a mogli ste ju gledati i u hvaljenom filmu Io sono l’amore iz 2009. godine redatelja Luce Guadagnina, a s maestralnom Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Villa Necchi Campiglio nezaobilazna je atrakcija za sve koje zanima fantastična arhitektura i glamurozni način života, pa vam, ako pripadate nekoj od tih skupina, predlažemo da je svakako posjetite prvom sljedećom prilikom!

Piše: Lana Harjaček

Fotografije: Instagram, IMDB

Pročitajte i...

Osam dnevnih rituala koji će vas uzemljiti

Udahnite jutarnji zrak, priuštite si čašu vina... Ovi laki zahvati u svakom danu dat će vam potrebnu snagu bez obzira na to u kojoj ste fazi tranzicije u «novu normalu»

Živjeti i raditi ekološki (I)

Kratka priča o Danielle i Tomu Raffield, zaljubljenicima u dizajn i prirodu

nova serija nastala po knjizi autorice Liane Moriarty

Ako obožavate Big Little Lies imamo sjajne vijesti za vas

Jedva čekamo jedva čekamo jedva čekamo!

▲ Povratak na vrh