Otkrijte mračni glamur milanske vile

04.05.2020.

Villa Necchi Campiglio odiše ekscentričnim bogatstvom predratnih godina

Na adresi Via Mozart 14 u Milanu naići ćete na vilu koja je dobro poznata među ljubiteljima ekscentrične arhitekture. Villa Necchi Campiglio izgrađena je 1932. godine po projektu arhitekta Piera Portaluppija. Glamurozna kuća koja se proteže na 5 etaža izgrađena je za pripadnike visoke lombardske industrijske buržoazije – obitelj Campiglio-Necchi. Raskošne zabave koje su organizirali i njihov ekstravagantan umjetnički ukus donijeli su im vječnu slavu u milanskim kuloarima.

Portaluppijev dizajn kuće karakterizira upotreba kvalitetnih materijala i namještaja po mjeri, a stilsko usmjerenje manifestira se u fuziji pokreta racionalizma i tipičnih art deco elemenata. Neki detalji ove luksuzne vile zaista su fascinantni i progresivni za razdoblje 30-ih u kojima je nastala, poput vjerojatno najimpresivnije prostorije – ostakljene verande s teškim srebrenim vratima – ili prozora usred zida koji vizualno povezuje dvije susjedne prostorije. Nakon rata kuća dobiva novo ruho, s potpisom Tommasa Buzzija, koji u interijer donosi namještaj i detalje u baroknom stilu. Uspješnost Buzzijeve intervencije česta je dilema prostornih stručnjaka, i dalje u principu nije postignut konsenzus oko toga je li narušio ili unaprijedio Portaluppijevu čarobnu viziju.

Villa je sačuvana gotovo netaknuta i prenamijenjena u muzej otvoren publici, u kojemu možete dobiti dojam o lifestyleu milanskih bogataša te na vođenim turama saznati pikanterije iz njihovih privatnih života. Danas je njezin vrt poprište glamuroznih evenata, a mogli ste ju gledati i u hvaljenom filmu Io sono l’amore iz 2009. godine redatelja Luce Guadagnina, a s maestralnom Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Villa Necchi Campiglio nezaobilazna je atrakcija za sve koje zanima fantastična arhitektura i glamurozni način života, pa vam, ako pripadate nekoj od tih skupina, predlažemo da je svakako posjetite prvom sljedećom prilikom!

Piše: Lana Harjaček

Fotografije: Instagram, IMDB

Pročitajte i...

Završile su posljednje ovosezonske ELLE Stilske Vježbe

Sezona Stilskih Vježbi je završila, a pobjednica je...

Povodom Angelininog 45. rođendana prisjećamo se njezinih najboljih red carpet lookova

Uvijek elegantna Angelina Jolie već gotovo 3 desetljeća oduševljava svojim red carpet izdanjima

Najinstagramičnije zagrebačke lokacije za modne selfije

Od Muzeja suvremene umjetnosti pa do zagrebačkog aerodroma, od skrivenih kutaka Gornjeg Grada do novozagrebačkih nebodera i grafitima ukrašenih zidova kao cool scenografije...Zagreb vrvi lokacijama za snimanje odličnih Instagram fotki!

Kako urediti prostor u industrijskom stilu?

Ukolikouređujete manji prostor u industrijskom stilu držite se one "manje je više"

Stilska inspiracija: Tamara i Salomé Mory

Moderni pariški chic lijepih sestara

▲ Povratak na vrh