Povratak u život

26.09.2013.

Arhitekt Luka Kincl projektirao je kuću koja je ekološki održiva i bazična. Tu mora da je divno živjeti!

Izgled ove obiteljske kuće u prvom je redu uvjetovan samom parcelom na kojoj je izgrađena – strmom, uskom i dugačkom.

Tlocrt odaje veliko iskustvo i samopouzdanje samog projektanta – bazičan je i elementaran, te se – ponešto konceptualno – u identičnom obliku proteže kroz sve četiri etaže zdanja, povezane uskim stepeništem od prizemlja do velike krovne terase.

Prostrana krovna terasa prekrivena tikovinom podsjeća na palubu kruzera

Tako je ostvarena i maksimalna modularnost prostora, koji se lako može adaptirati ovisno o namjeni i željama vlasnika.

Važan je bio i imperativ održivosti – kvalitetna konstrukcija, nisko energetska i jednostavna za održavanje, te materijali poput prozirne epoksi smole za podove, te lateks boja koja se pere vodom na zidovima koji se povremeno transformiraju u police konstruirane u knaufu.

„Epoksi smola vizualno je atraktivan materijal, a istodobno jednostavan za održavanje”, kaže projektant Luka Kincl. „Prozirna je i odražava teksturu betonske podloge, dok se sama boja poda mijenja ovisno o izloženosti sunčevoj svjetlosti, koja stvara finu paletu toplih, zemljanih tonova – zelenih, žutih i smeđih nijansi.”

Ušteda vremena i novca

Prioritet za vlasnika bilo je i da vrijeme gradnje bude što kraće pa je kuća izgrađena i u potpunosti opremljena u manje od godine dana.

Velik dio namještaja, dekorativnih predmeta i rasvjete dolazi sa zagrebačkih ulica, s krupnog otpada koji je restauriran i stavljen u funkciju

U smislu uštede vremena bilo je važno i da svi materijali, kako kod gradnje, tako i kod uređenja, budu dostupni odmah. Sanitarije, keramika, rasvjetna tijela, kućanski aparati nabavljeni su u uobičajenim zagrebačkim dućanima (Bauhaus, Baumax…) ili IKEA-i…

Također, velik dio namještaja, dekorativnih predmeta i rasvjete dolazi sa zagrebačkih ulica, s krupnog otpada koji je restauriran i stavljen u funkciju.

Tek nekoliko posve novih dizajnerskih komada namještaja čine stolice Rex poznatog slovenskog dizajnera Nike Kralja i stol u dnevnom boravku hrvatskih dizajnera – Numen/For Use.

Sjedeća garnitura, krevet i kuhinja kupljeni su u IKEA-i. U gotovo svim unutarnjim prostorima izgrađene su police od knaufa, koje služe kao klasične police, podloge za odlaganje ili sjedenje, te atraktivnim osvjetljenjem dinamiziraju prostor.

Prostrana krovna terasa podsjeća na gornju palubu kruzera, s tikovinom na podu, a drvena konstrukcija s tendom koja se tamo nalazi asocira na beach lounge iz kojeg se pruža pogled na sve četiri strane svijeta.

U ljetnim mjesecima posebno je ugodno navečer kada od gradske vrućine možete pobjeći na terasu s pogledom na grad i okolicu uz povjetarac koji se kontinuirano spušta s obronaka Sljemena. Kako gornja etaža „hvata” zrak, donja je povezana sa zemljom, izlaskom u dugački vrt, odnosno voćnjak.

Tekst: Ivan Salečić
Foto: Slavica Subotić MacCormick

Pročitajte i...

idis turato

Učite od najboljih - u novom serijalu 'Meet the Leader'

Adria Luxury Society predstavlja video serijal koji slavi liderstvo, uspjeh i kreativnost, a u prvoj epizodi pogledajte van okvira s proslavljenim arhitektom Idisom Turatom

Otkrijte mračni glamur milanske vile

Villa Necchi Campiglio odiše ekscentričnim bogatstvom predratnih godina

Spaceship koji je za Naomi Campbell dao izgraditi bivši dečko je (još uvijek) na prodaju

Čini se da jedina privatna građevina koju je projektirala Zaha Hadid ne može pronaći nove stanare

Hoće li Cardinova ekscentrična Palais Bulles biti otvorena za javnost?

Zavirite u ekstravagantno arhitektonsko zdanje na Azurnoj obali

▲ Povratak na vrh