7 kućnih biljaka za bolji san

01.07.2019.

Čiji listovi čiste zrak, a čiji miris će nas uspavati?

Osim što zelenilo donosi sasvim drugačiji izgled vašem domu ili jednostavno uživate u mirisima, kućne biljke mogu biti i saveznik u borbi protiv raznih alergija, čistiti zrak od toksina i ublažiti upale. Njihovi mirisi mogu biti puno više od osjetilne senzacije, djelujući na nas umirijuće u vidu aromaterapije. Slijedi sedam biljaka koje vrijedi imati u svom domu:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by eRick Mc.23?✌???♋????????????? (@erik_d_mur) on

 

Aloe vera

Je li uopće moguće da ima još sposobnosti? Aloe vera je biljka koja nam je svima vrlo dobro poznata zbog dobrobiti za kožu. Primjerice, znamo ju po kremama koje pomažu u prevenciji ili liječenju poput opeklina od UV zraka. NASA ju je u svojoj studiji o pročišćivačima zraka proglasila kao jednim od vodećih. Osim toga, jako je laka za održavanje s obzirom da ju treba zaliti svakih tjedan-dva, što znači – više vremena za spavanje!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marina (@marigor007) on

 

Lavanda

Lavanda se već godinama koristi u aromaterapiji kao pomoćnik pri lošem snu. S obzirom da je njen najveći adut upravo miris, može se naći u obliku mirisnih štapića, osušena, sviježa u svežnju… Ako imate problema s uspavljivanjem bebe, probajte ju okupati u lavandinom sapunu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ☘️???? (@plantsbyjulia) on

Zlatni puzavac

Srcoliko lišče zlatnog puzavca pročišćava zrak od toksina, posebice formaldehida koji se može naći u dezodoransima, proizvodima za bijeljenje odjeće i raznim antisepticima. Puzavac je lak za održavanje i brzo reagira na promijene prostora, tako da će vam, takoreći, sam odrediti gdje mu je najbolje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monika Thorz (@monyponyy) on

Svekrvin jezik

Simpatičnog imena koje je dobila zbog zvog šiljastog lišća, sanseverija ili svekrvin jezik, biljka je koja nadmašuje svaku kad je u pitanju konverzija štetnih tvari u čist zrak. Benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen spojevi su koje svekrvin jezik pretvara iz potencijalno toksičnih u elementarne za život.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by D (@indoor.flora) on

Fikus

Česta kućna biljka koja je svoje mjesto svojim stajanjem zaslužila i u pošalici, puno je više od pasivnog posmatrača. Sljedeći put, prije no što oštrog jezika nekoga usporedite s fikusom, sjetite se da se bori protiv parazita i tropskih bolesti u zraku te upija malo prije spomenuti formaldehid. Ima listove relativno velikih površina na kojima se često zadržava  prašina. Za zdrave funkcije, potrebno ih je održavati čistima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zarina Tsy (@zarinatsy) on

Palma areka

Sama po sebi, već je odličan ukras za spavaću sobu kojem ni ne trebaju posebne sposobnosti da bi ste ju poželjeli, no zasigurno nisu na odmet. Ova palma ispušta vlagu u zrak, što je vrlo pogodno ako imate problema sa sinusima ili ste često prehlađeni te vam je sluznica nosa suha.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by I Plant You?? (@i_plant_you) on

Bršljan

Bršljan je iznimno snažan kada se radi o alergenima. Uništava većinu bolesti koje se prenose zrakom, a riješava se i plijesni. Ako vas muče alergije i  neprestano kišete, možda je vrijeme da se opskrbite bar jednim bršljanom.

 

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Alkohol pa spavanje? Ne, ako slijedite 5 ključnih koraka za kvalitetniji san

Ako noću ležite budni i ne možete zaspati, nastavite čitati

Kako naučiti zaspati u roku od minute?

4 savjeta specijalista protiv nesanice

Zašto sanjamo više i intenzivnije tijekom izolacije?

Posljednjih mjesec dana sanjamo sulude živopisne snove – što kažu stručnjaci?

Zašto biste trebale planirati odlazak u krevet uvijek u isto vrijeme?

Kako jasan obrazac spavanja poboljšava zdravlje?

▲ Povratak na vrh